aug25

  Woensdag 25 augustus: Wie wil wonen in een moordhuis? & Greg Remmers in Panorama & Klaas Vis bij KvdB

De woning waar politieman Sander V. de twaalfjarige Milly Boele heeft vermoord, staat sinds kort te koop, voor 165.00 euro. Lijkt me niet duur, maar wie wil daar wonen?

Er is nu nogal wat ophef over, maar in de praktijk valt het meestal wel mee. Er zijn maar weinig 'moordhuizen' die later niet meer worden bewoond, alleen het huis met de gruwelkelder in Marcinelle, van Dutroux, is een soort monument geworden en staat op de nominatie te worden gesloopt.

Ik kom nogal eens langs zo'n huis. Van Venlo tot Vollenhove, waar in beide gevallen oudere echtparen werden afgeslacht. Je kijkt er toch altijd even naar. Ik heb er wel eens een reportage over gelezen, over mensen die in 'moordhuizen' wonen. Dat was niet bijzonder spectaculair, de meesten interesseerde het niet en vonden de aandacht alleen maar vervelend. Anderen vonden het misschien wél vervelend, maar werkten er dan niet aan mee. Hoe is het om in zo'n 'plaats delict' te wonen?

*

 Woensdag 25 augustus: Wie wil wonen in een moordhuis? & Greg Remmers in Panorama & Klaas Vis bij KvdB

 Woensdag 25 augustus: Wie wil wonen in een moordhuis? & Greg Remmers in Panorama & Klaas Vis bij KvdB

In Panorama staat deze week een reportage over Greg Remmers, 'vader van'. Hem en vier anderen staat uitlevering ( 'over-levering') naar Italië te wachten (zie vorig bericht).

Voor het eerst heeft hij nu meegewerkt aan publiciteit. Italië wil hem berechten voor een cocaïnevondst uit 2005, inmiddels is bekend dat hij daar helemaal niet van wordt verdacht, maar waarvan dan wel? Dat is zeer vaag en Italië weigert de Nederlandse justitie meer informatie te geven.

Kom ik later nog wel uitvoeriger op, de zaak-Remmers is niet de enige. Ook de bekende advocaat Léon van Kleef heeft jarenlang moeten leven met de angst dat hij, zodra hij een stap over de grens zou zetten, hij naar Italië zou worden vervoerd. Alleen omdat twee buitenlandse criminelen – die hij niet eens kende – zijn naam hadden genoemd: zullen we afspreken op het kantoor van Van Kleef? Ook Remmers lijkt het slachtoffer te zijn van zo'n akkefietje: een crimineel die in Italië zijn naam noemt, meer is er niet.

In dit kader nog een andere bekende 'Italiaanse uitleveringszaak', iets dat iedereen kan overkomen.

 Woensdag 25 augustus: Wie wil wonen in een moordhuis? & Greg Remmers in Panorama & Klaas Vis bij KvdB

Zonder dat hij het wist werd de Engelsman Edmond Arapi in Italië bij verstek veroordeeld tot 19 jaar (in hoger beroep 16 jaar) voor moord op een Italiaan in Genua, oktober 2004. In juni 2009 werd hij op Gatwick Airport aangehouden, op grond van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uit Italië, toen hij met zijn familie terugkwam van een vakantiereis.

Arapi kon aantonen dat hij tussen 2000 en 2006 niet buiten het Verenigd Koninkrijk was geweest en dat hij op de dag van de moord een cursus volgde in zijn woonplaats Trentham. Niettemin besloot de Britse rechtbank op 9 april 2010 dat hij toch uitgeleverd moest worden.

Op 15 juni diende het hoger beroep. Toen bleek dat er sprake was geweest van een persoonsverwisseling: ze zochten iemand met dezelfde voornaam. Uiteindelijk trok Italië het EAB in, maar in Engeland maakten politici zich boos over de eerste uitspraak van de rechtbank om hun onderdaan wél uit te leveren en over het feit dat je in Italië veroordeeld kunt worden voor moord zonder dat je daar zelf iets van weet.

 *

 Woensdag 25 augustus: Wie wil wonen in een moordhuis? & Greg Remmers in Panorama & Klaas Vis bij KvdB

Klaas Vis, zoon van het echtpaar dat in Vollenhove werd vermoord, was maandagavond te gast bij Knevel & Van den Brink. Die zich nogal verbaasden over de openhartigheid waarmee Klaas sprak over zijn 'broertje' Pieter, die hij ernstig verdenkt van de moord.

Op zichzelf was dat geen nieuws: op deze site hadden we 't daar de eerste dag al over, toen nog tot verontwaardiging van sommige Vollenhovenaren, maar ook broer Klaas kwam na enige tijd tot dezelfde conclusie als politie en justitie: dat broertje Pieter de enige lijkt met een motief, dat zijn alibi rammelt en er wel erg veel aanwijzingen tégen hem zijn.

 Woensdag 25 augustus: Wie wil wonen in een moordhuis? & Greg Remmers in Panorama & Klaas Vis bij KvdB

Onvoldoende voor justitie om zijn voorlopige hechtenis te verlengen, maar dat betekent niet dat hij is vrijgesproken of geen verdachte meer is, het onderzoek gaat door. Maar hoe dan ook: wel opmerkelijk, zo'n openlijke verdachtmaking. Eerlijk, maar een beetje dorps, misschien. Dat zijn ze in Hilversum en de rest van het land niet gewend.

'Broertje Pieter' zal – als hij al heeft gekeken – de uitzending 'met gemengde gevoelens' hebben ondergaan.

1 Reactie

  • Reactie van Arn — 27 augustus 2010 @ 23:42

    Ik ken iemand die zonder schroom de inboedel uit het huis van Sander V via marktplaats opkocht de ex en haar vader als onderhandelaars. Zonder enig schukdgevoel of medeleven richting de slachtoffers.
    Tja wat moet je daar van denken???
    Laat staan dat je in die tuin op enige wijze kan genieten van jezelf gemaakte miniatuur natuurtje…..mits je uberhaubt de aandrang hebt zo een stulpje te beminnen.

RSS feed voor reacties. /

Reageer op dit Bericht01-Camilleri-468x60-webbanner