sep10

Sven Parool 6 11 1989a web 141x200 Het vergeten verleden van Sven Westendorp en Para Smit

Joop Korzelius2 152x200 Het vergeten verleden van Sven Westendorp en Para Smit

Joop Korzelius

  December 2003: een hele pagina rouwadvertenties in De Telegraaf voor Para Smit (28), lid van de harde kern van de F-side. Omgekomen door een kogel in zijn hoofd.

 
Augustus 2011: een hele pagina rouwadvertenties in De Telegraaf voor Sven Westendorp (41), lid van de harde kern van de F-side. Ook omgekomen door kogels.

De mannen waren bevriend. Beiden werden als helden vereerd. De lijkstoet van Para maakte een ereronde door Osdorp, voor de begrafenis van Sven werd de Arena afgehuurd. Beide mannen waren ‘goud’ voor hun vrienden, ‘fout’ voor hun vijanden. Beiden waren óók betrokken bij een incident waar bijna niemand het nog over wil hebben: de dood van Joop Korzelius (28), in de kantine van voetbalclub RAP in Buitenveldert, op 4 november 1989.

sven para graffiti 200x119 Het vergeten verleden van Sven Westendorp en Para Smit
Beeld uit de documentaire ‘Factor’

“Het is 22 jaar geleden, maar het doet nog elke keer zeer. Elke keer als ik zie hoe die gasten worden opgehemeld, vraag ik me: weten ze wel met wie ze te maken hebben?” Zegt iemand die erbij was toen op die fatale avond in 1989 Sven en kornuiten de boel kwamen verzieken tijdens een verjaardagsfeestje.

 
Zaterdagavond 4 november 1989. Wim Korzelius voetbalt bij Sportvereniging RAP. Hij en een vriend en een vriendin vierden met z’n drieën hun verjaardagen in de kantine van SV Rap aan de De Boelelaan. Ieder van hen had zijn eigen vrienden uitgenodigd. In totaal waren er rond de zeventig mensen. Het meisje had gevraagd: ik ga altijd uit met een vast groepje, mogen die ook komen?

Was prima.

Het ging om een groepje van elf personen: vier meiden, zeven jongens. Die verder bijna niemand kenden op het feestje. Ze kwamen aan in een gestolen auto.

“Vanaf het begin waren ze bloedirritant,” zegt een van de toenmalige gasten. “Als ze een glas leeg hadden lieten ze dat kapot vallen, bij de wc waren klapdeurtjes, als je erlangs wilde moest je toestemming vragen. Een van de jongens had een opblaaspop bij zich, daar ging hij mee dansen. Er werden klappen uitgedeeld, de meiden deden daar ook aan mee, die sloegen iemand dan van achteren in zijn gezicht.”

Sven Parool 6 11 1989b web 60x300 Het vergeten verleden van Sven Westendorp en Para SmitEr waren bestuursleden van de club in de kantine aanwezig, uiteindelijk lukte het om de groep naar buiten te dirigeren.

“Toen werd er verteld dat ze buiten autobanden aan het leksteken waren. Wij waren ook met de auto gekomen, ook anderen liepen naar buiten. De gewone gasten stonden met hun rug naar de kantine, die groep stond tegenover hen. Op een gegeven moment wilden de gasten weer naar binnen en draaiden ze zich om. Toen vlogen die anderen op hen af en vielen hen in de rug aan. Dat werd een verschrikkelijke vechtpartij.”

Joop Korzelius had zich daar aanvankelijk niet mee bemoeid: hij zat op enige afstand op de motorkap van zijn auto. Joop was een van de oudere aanwezigen. Hij werd later omschreven als ‘een man in een net pak’. Hij werkte bij de ABN/AMRO. Toen hij zag dat de vechtpartij uit de hand liep en dat zijn broer Wim was neergestoken, liep hij ernaar toe. Vervolgens kreeg hij zelf een groot aantal steken toegediend. “In de krant stond dat het messteken waren, maar volgens mij gebruikten ze vooral scharen en schroevendraaiers.”

Hoe dan ook, Joop was dood. Om vijf over twaalf was hij overleden.

“Iedereen was doodsbang. Sommigen hadden zich verstopt in de toiletten, anderen lagen onder de bosjes.” Drie slachtoffers waren zwaargewond, onder wie Wim. Hij was in zijn milt geraakt en overleefde ternauwernood. Hij kon later de begrafenis van zijn broer niet bijwonen.

Para graffiti Diemen 353x300 Het vergeten verleden van Sven Westendorp en Para Smit
Graffiti voor Para langs de Ringweg bij Diemen

Nadat de gewonden zich hadden teruggetrokken in de kantine werden er met fietsen nog wat ruiten ingegooid, daarna gingen de daders er vandoor. Met de tram. “Ze zijn gaan stappen op het Leidseplein. Daar zijn ze later die nacht aangehouden.”

Het is nooit bekend geworden wie de fatale steken aan Joop heeft toegediend. De hele groep is ervoor veroordeeld, op de vier meiden na: die kregen geen straf. Alleen Sven en één andere betrokkene was boven de achttien, alle anderen vielen onder het jeugdstrafrecht en kwamen er met een half jaar tuchtschool vanaf.

Zo ook Para (uitspreken als Parra) Smit, die op dat moment nog maar 14 jaar was. Of hij degene is geweest die de dodelijke steken toediende is niet bekend, “maar toen hij zijn straf had uitgezeten en weer met de groep meedeed werd hij daar als een held binnengehaald. Omdat hij op zijn veertiende al een dode op zijn geweten had.”

In Het Parool van maandag 6 november 1989 stond een verslag van de dodelijke vechtpartij. Volgens de politie waren er geen aanwijzingen dat de betrokken groep deel uitmaakte van een bende, maar dat was wel degelijk zo: de ‘graffiti-groep’ CBS (Can’t Be Stopped’) bestond toen al enkele jaren en was vaak betrokken bij geweldpleging.

Het ‘incident’ komt in de jaren daarna nog verschillende keren ter sprake. Bijvoorbeeld als dezelfde groep betrokken is bij een vechtpartij op de kermis in Volendam waarbij een van de slachtoffers invalide wordt getrapt en de rest van zijn leven op een rolstoel is aangewezen.

De spaarzame keren dat er aan wordt gerefereerd wordt de suggestie gewekt dat het gaat om slachtoffers die gevallen zijn in de gevechten tussen hooligans onderling. Dan wordt het slachtoffer van het kantinegevecht neergezet als ‘één van hun’. Maar het gevecht in de kantine had niks te maken met rivaliserende voetbalsupporters.

Nadat Para in december 2003 om het leven is gekomen, wordt er een documentaire over hem gemaakt voor het programma Factor van de IKON. Daarin komt Sven Westendorp uitvoerig aan het woord over zijn vriend Para. Toen ze elkaar leerden kennen was Para nog maar twaalf en al actief binnen de F-side, waar een bepaalde hiërarchie heerste.

 sven arena1 400x198 Het vergeten verleden van Sven Westendorp en Para Smit

Sven: “Als een jongetje van twaalf tekeer gaat als iemand van achttien, dat dwingt wel respect af. Dan denken andere mensen misschien: dat vervelende kleine jongetje geef ik een draai om zijn oren, maar voor hetzelfde geld steekt hij een mes in je flikker. Dus toen wist ik: ha, dat is een goeie, die is van ons kaliber.”

In de documentaire komt het kantinegevecht ook ter sprake. Sven zegt: “We zijn wel eens wat te ver gegaan, dat er iemand overleed. Dat plan je dan niet zo, dat is niet de bedoeling, maar het is wel gebeurd. Het gaat heel vaak nergens over. Dat ging ook nergens over. Er was ruzie geweest, we waren wel vervelend maar op dat moment gingen we al weg. Toen zijn die mensen achter ons aangekomen, die gingen ons uitdagen. Para kreeg als eerste een paar klappen. Dan is iedereen aan het vechten, dan is het donker, die doet iets en die doet wat, uiteindelijk zijn er drie zwaargewonden en is er één overleden. De volgende dag zaten we met zijn allen vast.”

Toch: als Para in december 2003 overlijdt, is Osdorp in rouw. Op de scholen wordt een minuut stilte voor hem gehouden, van heinde en ver – uit Engeland en Italië – komen vrienden hem de laatste eer betonen. Hoe actief hij op dat moment nog was voor de F-side is niet helemaal duidelijk, het staat wel vast dat hij ook een heel andere kant had. Als sport-opbouwwerker probeerde hij de harde kernjeugd van Osdorp op het rechte pad te houden. Ook al was hij streng, de jongeren liepen met hem weg en hij bouwde een goede naam op. Dat verklaart de immense belangstelling en verering tot lang na zijn dood.

westendorp blik op nieuws 400x221 Het vergeten verleden van Sven Westendorp en Para Smit

Over de manier waarop Para om het leven kwam praten de nabestaanden niet graag. Het was op de verjaardag van zijn jongste zus. Para woonde na een stukgelopen relatie tijdelijk weer bij zijn moeder. De bezoeker die erbij was toen Joop Korzelius overleed, vraagt zich af of het toeval is: Joop was ook 28 en hij overleed op het verjaardagsfeest van zijn broer. “Ergens hoop ik dat het zo is, dat hij wroeging heeft gehad.”

In de kranten stond destijds dat het zelfmoord was, volgens de ex-vriendin van Para, Nadia, was het een ongeluk. In de documentaire zegt ze: “Hij heeft zichzelf per ongeluk geschoten, gewoon in een gekke bui. Hij heeft zichzelf niet serieus genomen, hij heeft het pistool niet serieus genomen.”

Net als Para was ook Sven Westendorp een man met twee gezichten. Voor zijn vrienden was Sven een gouden vent die je nooit in de steek zou laten, van alles regelde en op wie je altijd aankon. Die dubbele kant moet ook de directie van Ajax parten hebben gespeeld. Ze lieten de graffity-groep van Sven voor 50.000 euro de Arena beschilderen, terwijl iedereen wist wat voor vlees ze in de kuip hadden met deze harde, gewelddadige kern relschoppers die vooral bij uitwedstrijden jarenlang de club heel wat schade hebben berokkend.

De bezoeker uit 1989: “Ik heb wel eens op het punt gestaan Michael van Praag een brief te schrijven, of-ie wel wist met wie hij te maken had. Het irriteerde mij mateloos, die heldenverering. Die gasten staan erbij als er een bokaal wordt uitgereikt. En het gaat maar door. Naar die Para wordt een voetbaltoernooi genoemd, je kan niet door Amsterdam rijden of je ziet zijn naam overal op de muur. Wie denkt er nog aan Joop, een man die geen vlieg kwaad deed en die nergens wat mee te maken had? Het gaat mij er niet om iemand een trap na te geven, maar misschien helpt dit een klein beetje, dat er misschien één of twee nog een keer nadenken voor ze wat doen.”

westendorp revu 221x300 Het vergeten verleden van Sven Westendorp en Para Smit

Over de dood van Sven Westendorp is nog geen duidelijkheid, al laat de politie doorschemeren dat men wel een idee heeft in welke hoek het moet worden gezocht. Het lijkt een enigszins professionele liquidatie: Sven werd bij zijn woning van dichtbij in zijn nek geschoten door een man op een scooter.

Het is bekend dat Westendorp zich bedreigd voelde, zijn woning was behoorlijk gebarricadeerd. In 2010 werd een groep uit de harde kern van de F-side opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij hennepkwekerijen. Sven was daarin even verdachte in die zin dat een aantal woningen van betrokkenen waren gehuurd met gebruikmaking van loonstrookjes van zijn bedrijf, met een vervalste handtekening. Of Sven daar op enige manier van wist staat niet vast, maar het is niet ondenkbaar dat hij op deze manier vrienden heeft willen helpen met het huren van een woning.

Zijn advocaat Sander Janssen: “Al zou dat zo zijn – wat overigens nergens uit blijkt – dan is het nog de vraag of hij kon weten dat iemand van plan was die woning te gebruiken voor hennepteelt. Hij is daarvoor ook niet vervolgd.”

De groep zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan handel in cocaïne, daarin is Westendorp helemaal niet in beeld geweest als verdachte. Wellicht is dat voor iemand aanleiding geweest te denken dat hij informant was. “Het kan zijn dat iemand dat heeft gedacht, in werkelijkheid is het onbestaanbaar, Westendorp als informant,” zegt Sander Janssen. “Bovendien: in het hele dossier is helemaal geen sprake van een informant, het is totale nonsens.”

Ook volgens anderen die Sven goed kenden zou hij sowieso nooit met de politie praten. Hij staat ook niet bekend als iemand die bij min of meer georganiseerde drugshandel betrokken was, hij had andere zakelijke activiteiten, met name een ticketbureau en handel in Ajax-kleding. Het ticketbureau was weliswaar omstreden vanwege mogelijke illegale kaartverkoop, maar als motief voor een liquidatie is dat erg vergezocht.

In Ajax-kringen gonst het van een ‘coked up motherfucker’, iemand die zelf mogelijk wél betrokken was bij de drugshandel van de F-side en in een doorgesnoven bui besloot Westendorp uit de weg te ruimen.

In de Nieuwe Revu van 28 september schrijft Wouter Laumans een reportage over ‘Leven en dood van een F-sider’ (zie hier)

 

1 Reactie

  • Reactie van atma — 3 augustus 2014 @ 22:35

    Ik ben de broer van Para Smit ik vind het erg vervelend dat dit bericht er nog staat Para en Sven zijn overleden ik vind dat jij moet ophouden onze moeder en vader zijn ook overleden je prent bespottelijk laat de doden rusten

    Beste Atma,

    Ik begrijp je gevoelens, maar hebben de nabestaanden van dat onschuldige slachtoffer geen recht van spreken? Die hebben ook verdriet. Dat weegt bij mij zwaarder.

    Hendrik Jan

RSS feed voor reacties. / Teruglink URL

Reageer op dit Bericht01-Camilleri-468x60-webbanner