mrt22

Precies drie weken na zijn verdwijning in Schijndel is gisteren in een vijver in Oosterbeek het  lichaam van Gerard Lamers gevonden. Grondwerkers troffen het aan. Het lichaam was geboeid met de handen en de voeten.

Het motief is een raadsel. Zou te maken kunnen hebben met zijn werk: hij deed in assurantiën en belastingadvies. Hij runde een klein administratiekantoor, genaamd M.K.B.; misschien deed hij de administratie voor een foute klant.  Hij had als hobby paarden (aan huis) en toerfietsen. Meer nieuws: tvschijndel houdt de vinger aan de pols.

scheiding teksten18 400x27 Liquidatieslachtoffer Schijndel was boekhouder; Koen Scharrenberg: slachtoffer van ... ; Ontsnappingskoning Van Tamelen en de lange blonde trut

ratelband telegraaf 305x300 Liquidatieslachtoffer Schijndel was boekhouder; Koen Scharrenberg: slachtoffer van ... ; Ontsnappingskoning Van Tamelen en de lange blonde trut

Het is ook de bezoekers van deze site niet ontgaan: mijn goede collega Koen Scharrenberg, van Panorama, is eergisteren tegelijk met Emile Ratelband gearresteerd. Ik wist wel dat Koen zich zorgen maakte over een zaak waar hij enige tijd geleden in verwikkeld was geraakt, maar dat had niet met Ratelband te maken.

Wel met iemand die wij kennen als een man die altijd een geur van narigheid om zich heen had: Rob Z.; Koen schreef ooit een boek over hem. Hij is degene die ooit voor Peter R. de Vries optrad als nep-huurmoordenaar. Rob was door Albert K. benaderd om een aantal Brabantse topcriminelen (onder wie Koos R.) uit de weg te ruimen. In plaats van te schieten schoot Rob Peter de Vries aan, die met een undercoveractie de zaak ontmaskerde. Wat hem (en Koen en Rob) de eeuwige woede van Albert K. opleverde.

Het is geen geheim dat Rob Z. bloed aan zijn handen heeft en dat er in zijn kennissenkring nogal wat dubieuze figuren rondhangen. Daar lijkt Koen nu het slachtoffer van te zijn geworden. Iedereen die hem goed kent weet dat Koen een zeer integer journalist (en mens) is, niemand kan zich voorstellen dat hij echt over de schreef is gegaan. Waarschijnlijk heeft het allemaal te maken met de aanhouding van Rob Z., vorig jaar. Hij zou opdracht hebben gegeven voor een aanslag op onder andere een advocatenkantoor.

In die zaak is nu een getuige opgedoken, voor wiens betrouwbaarheid ik mijn handen nog niet boven een afgebrande lucifer zou houden, maar justitie neemt de verklaringen van zo’n man bloedserieus. Moet dat misschien ook wel doen, dat zal nog blijken.

Morgen is de eerste termijn verstreken, dan wordt bekend of Koen en Emile (of een van hen) vrij komen of nog een tweede termijn blijven zitten.

Vorige berichten over Rob Z. (en de zelfmoord van zijn vrouw, in de gevangenis) staan hier en hier

scheiding teksten19 400x27 Liquidatieslachtoffer Schijndel was boekhouder; Koen Scharrenberg: slachtoffer van ... ; Ontsnappingskoning Van Tamelen en de lange blonde trut

 

tamelen ad 379x300 Liquidatieslachtoffer Schijndel was boekhouder; Koen Scharrenberg: slachtoffer van ... ; Ontsnappingskoning Van Tamelen en de lange blonde trut

“Een flamboyante tbs’er” noemt de EO tbs’er Johannes van Tamelen. Vanavond wordt er een portret geschetst van de man (Nederland 2, 21.07 uur) in het programma De vijfde dag.

Rare naam voor een programma: alleen omdat het op donderdag is? Of verwijst het naar één van de zeven scheppingsdagen uit het bijbelboek Genesis? Staat me even niet helder voor de geest, maar als op de vijfde dag de dieren werden geschapen komen we al een eindje in de richting.

Van Tamelen, dus.

Behalve een gruwelijke moord is zijn belangrijkste wapenfeit dat hij samen met de beruchte Duitse crimineel Stefan Kröger tegelijk in de ebi in Vught zat.  En dat Van Tamelen uit de Van Mesdagkliniek in Groningen wist te ontsnappen, dankzij de medewerking van een sociotherapeute (“Een lange blonde trut”).

Ik ben gisteren nog even aan het zoeken geweest wat ik over haar kon vinden, maar dat was niet veel. Staat me bij dat er een rechtszaak tegen haar is geweest, maar dat heb ik blijkbaar niet bewaard.

Stukje persbericht van de EO:

“Een uniek portret van de flamboyante tbs’er John van Tamelen. De Vijfde Dag-onderzoeksjournalist Roelof Bosma bezoekt met Van Tamelen de plaats waar hij een moord pleegde, reist af naar zijn geboortedorp waar de herinneringen aan zijn jeugd bovenkomen, en gaat terug naar de zwaarbeveiligde Van Mesdagkliniek waar hij uit wist te ontsnappen.”

“John van Tamelen vermoordt in 1989 een man met 72 messteken en belandt daarna meer dan twintig jaar in het tbs-systeem. Hij zit in zes verschillende tbs-klinieken en weet zes keer te ontsnappen, waarvan één ontsnapping landelijk nieuws wordt: de ontsnapping uit de strengbeveiligde Van Mesdagkliniek in 1997. Hij neemt de gevaarlijke Duitse crimineel Stefan Kröger mee naar buiten, waarna een dagenlange klopjacht plaatsvindt. In de nasleep van de hele ontsnapping wankelt de positie van toenmalig minister Sorgdrager. Sindsdien ligt Van Tamelen in Den Haag onder een vergrootglas. Voor het eerst vertelt Van Tamelen hoe hij destijds wist te ontsnappen.”

Aldus het persbericht.

Kröger was ook zo’n flamboyante ontsnappingsdeskundige. Bij de klopjacht op hem raakte een scherpschutter per ongeluk een van zijn eigen mensen, kolonel Van der Kieft (zie hier). Dat was even wat minder flamboyant.

Zou wel aardig zijn om die sociotherapeute te horen, maar het bericht meldt niet dat zij heeft meegewerkt. Zal wel niet.

Een vorig bericht over Van Tamelen (en de therapeute) staat hier

17 Reacties

 • Reactie van Ron — 22 maart 2012 @ 10:01

  Hier het filmpje van de arrestatie van Kröger bij de gijzeling van de kolonel in 1989. Let op het laatste moment, een heftige behandeling door het arrestatieteam van de toenmalige Rijkspolitie.

 • Reactie van Jacqueline — 22 maart 2012 @ 13:25

  Ik vind het heel erg dat Koen is weggevallen. Hoop niet voor lang! Hou je haaks Koen!

 • Reactie van Roel — 22 maart 2012 @ 19:27

  Ik heb Koen jarenlang meegemaakt als een zeer prettige en integere collega, die zich verre hield van duistere zaakjes. Ik kan me niet voorstellen dat hij nu over de schreef is gegaan.

 • Reactie van ubiyca — 22 maart 2012 @ 22:00

  Prachtige docu over van Tamelen!

 • Reactie van F&N — 23 maart 2012 @ 08:34

  John, Het gaat je goed zie ik, had ook niet anders verwacht; Je hebt het ook verdient om weer naar buiten te komen!

  Heel veel geluk gewenst van ons !

  Wageningen 01

 • Reactie van Annet — 23 maart 2012 @ 09:35

  “Staat me even niet helder voor de geest, maar als op de vijfde dag de dieren werden geschapen komen we al een eindje in de richting.
  Van Tamelen, dus.”

  Vreemd om dit zo te stellen, zeker als je de docu (nog) niet hebt gezien. Blijkbaar acht je jezelf als mens hoger ofzoiets?
  Van Tamelen wist heel goed onder woorden te brengen welke rol de media speelt/speelde in zijn weg naar buiten en daar zijn dit soort teksten een mooi voorbeeld van. Het wordt maar zo, zonder schroom, even opgeschreven en daar kun je het mee doen. Een beest dus. Klaar. Terwijl als je hem hoort praten over zijn delict, over de man die hij (op gruwelijke wijze) om het leven heeft gebracht, er véél meer emotie en leed bij betrokken is dan de wijze waarop hij hier wordt weggezet.
  Het was niets anders dan een prachtige docu, wat ook de mens achter de TBS(er)heeft laten zien.

 • Reactie van B-dog — 23 maart 2012 @ 10:28

  @ Jacqueline
  @ Roel

  Helemaal mee eens. Koen is te integer om zijn vingers te branden. En om nog maar even in de beeldspraak te blijven, daar durf ik mijn handen nog wel voor in het vuur te steken ook.

 • Reactie van peter — 23 maart 2012 @ 13:26

  Na wat zoeken toch gevonden:
  http://www.digibron.nl/search/share.jsp?uid=00000000012e9cad967cd2910c917742&sourceid=1011

 • Reactie van Pieter B — 23 maart 2012 @ 14:36

  Het klopt niet helemaal. op dag 5 liet God liet het water wemelen van levende wezens, en boven de aarde liet hij vogels vliegen. En God zegende hen, opdat de vogels en de vissen talrijk zouden worden. Pas op dag 6 schiep God de landdieren: het vee, kruipende dieren en wilde dieren. Vervolgens besloot God de mens te maken, naar zijn evenbeeld, om heerschappij te voeren over alle andere schepselen. God schiep eerst de mens (als hem) en in tweede instantie als man en vrouw (hen). Hij zegende ze met de woorden, “Wees vruchtbaar en wordt talrijk” en heers over de vissen, vogels en alle dieren die op aarde rondkruipen. Niet dat ik trouwens achter deze visie sta.

 • Reactie van Mia — 23 maart 2012 @ 17:22

  ***Sex tussen personeel en tbs’ers vermoed in Van Mesdagkliniek –
  12 april 1999 -De Telegraaf –
  -
  GRONINGEN – De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar het gedrag van vier medewerksters van de Groningse Van Mesdagkliniek, waar uiterst gevaarlijke en geestelijk gestoorde misdadigers worden behandeld. De vier vrouwen worden door de directie van de tbs-inrichting verdacht van seksuele relaties met vier patiënten, een zwaar vergrijp want het is medewerkers ten strengste verboden een intieme relatie met bewoners aan te gaan. Andere gevangenen trokken aan de bel toen zij in de gaten kregen dat hun maatjes op seksueel gebied door de medewerksters werden vertroeteld.
  -
  Nadat een van de vrouwen op heterdaad werd betrapt, deed de directie van de Van Mesdagkliniek aangifte bij justitie. De dames zijn hangende het onderzoek geschorst. De Groningse officier van justitie mr. Annette Bronsvoort sprak zaterdag de verwachting uit dat het nog zeker vier tot zes weken zal duren voordat het rijksrecherche-onderzoek zal zijn afgerond.
  -
  Al eerder speelden er soortgelijke problemen in de Groningse tbs-kliniek, waar onder andere de beruchte seriemoordenaar Hans van Zon jarenlang werd verpleegd.
  -
  In 1997 werd een medewerkster ervan verdacht een intieme relatie te hebben met de als uiterst gevaarlijk bekend staande Duitse crimineel Stefan Kröger, die samen met zijn maatje Johannes Van Tamelen op spectaculaire wijze wist te ontvluchten. Met hulp van binnenuit ontsnapte het tweetal via de buizen van de airconditioning uit de zwaar beveiligde kliniek. Uit een onderzoek dat na de ontsnapping werd ingesteld, kon de betrokkenheid van de betreffende medewerkster niet voor honderd procent worden aangetoond.
  ———————————————————————-

  ***Medewerkers Mesdag niet vervolgd, nader onderzoek kwaliteit zorg volgt – 16 juli 1999 – Persbericht justitie –
  -
  Het ministerie van Justitie heeft kennis genomen van de beslissing van het openbaar ministerie om de vier medewerkers van de dr. S. van Mesdagkliniek te Groningen, die werden verdacht van seksuele contacten met patiënten, niet verder te vervolgen.
  Overigens is er wel aanleiding voor verder nader onderzoek door de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de kwaliteit van de zorg die in de Mesdag wordt verleend.
  -
  Uit het vandaag afgeronde Rijksrecherche-onderzoek is onvoldoende bewijs naar voren gekomen terzake de verdenking van ontucht van de medewerkers met een aantal patiënten.
  -
  Het onderzoek van de Rijksrecherche heeft wel twijfels gebracht over de mate van professioneel gedrag van de vier medewerksters. Daarnaast roept een uitgevoerd bestuurlijk Rijksrecherche-onderzoek onder drie afdelingen van de kliniek vragen op over de gang van zaken in de inrichting. Dit richt zich met name op communicatie en organisatorische problemen.
  -
  De Inspectie voor de Gezondsheidszorg zal nader onderzoek verrichten naar de kwaliteit van de zorg in de Mesdag. De situatie in de dr. S. van Mesdagkliniek is al langer bekend. Naar aanleiding van eerdere incidenten en signalen en rapportages van de Centrale Raad voor de Strafrechtstoepassing zijn er diverse voorzieningen getroffen. Vooruitlopend op de reorganisatie van de divisie waar de problemen zich concentreren zijn er maatregelen genomen en in werking getreden.
  -
  Medewerkers zijn overgeplaatst en niet voldoende functionerende leidinggevenden zijn van hun functie ontheven.
  Op dit moment wordt nadrukkelijk geïnvesteerd in de opbouw van nieuwe teams. Voorts is begin januari opdracht gegeven aan een extern bureau een groot ‘cultuuronderzoek’ te starten. De uitkomsten daarvan worden medio september verwacht.
  -
  Door de directie van de Mesdag wordt onderkend dat medewerkers en patiënten niet voldoende op de hoogte zijn van de bestaande richtlijnen ten aanzien van veiligheid en omgang met elkaar. De directie heeft aangegeven dat dit absoluut onwenselijk is en dat deze onderwerpen per afdeling aan de orde worden gesteld, waarbij de bestaande regelgeving wordt herbevestigd. Dit proces is inmiddels in gang gezet.
  -
  Overigens stelt de Rijksrecherche dat er, ondanks de onbekendheid met de inhoud van richtlijnen, grote consensus is onder het personeel en de patiënten omtrent de professionele omgang met elkaar.
  Ook stelt de directie dat de inhoud van de bestaande richtlijnen en protocollen inhoudelijk niet ter discussie staan.
  Tevens is er voldoende ervaren personeel en worden nieuwe medewerkers adequaat begeleid na indiensttreding.
  -
  Er is vastgesteld dat de controle op het binnenvoeren van contrabande aanscherping behoeft. Er is echter bij recente controles op alle afdelingen geen contrabande aangetroffen met uitzondering van een mobiele telefoon.
  Verder zijn de steeksproefgewijze afdelingscontroles inmiddels opgevoerd. Hoewel het probleem van contrabande binnen de justitiële inrichtingen wordt onderkend, moeten de inspanningen maximaal gericht zijn op het voorkomen van dergelijke onrechtmatigheden. Daarop is in de Mesdag onder meer de controle op bezoekers, medewerkers en TBS-patiënten die terugkeren van verlof verscherpt.
  -
  Een deel van de problematiek is te herleiden naar de groei van de capaciteit van de Mesdag van 60 naar 181 plaatsen in enkele jaren. Dit heeft de toch al niet geringe druk op het personeel, de zorg en het management extra verhoogd. Daarnaast biedt de Mesdagkliniek zorg aan TBS-patiënten die naar verhouding extra intensieve begeleiding en behandeling vereisen in een zeer beveiligde omgeving. Overigens kan worden gesteld dat de situatie op de afdelingen waar de problemen zich hebben voorgedaan niet representatief is voor de hele kliniek (17 afdelingen en 400 medewerkers).

 • Reactie van Maurits de Vries — 23 maart 2012 @ 18:00

  Van Tamelen kunnen ze rustig uit z’n TBS halen; is weinig mis mee. Alleen jammer dat ‘ie dan stronken achter het stuur 160 gaat rijden om z’n feestje te vieren. Maar ja, als dat alles is…

 • Reactie van patrick — 23 maart 2012 @ 19:12

  En toch is Koen niet vrij gekomen en Ratelband wel of Emile heeft gerateld dat zou kunnen daar is hij wel erg goed in.

 • Reactie van piet pietersen — 23 maart 2012 @ 19:51

  Heeft hier nu niemand het fatsoen om deze meneer aan te duiden als zijnde Koen S. die die verdacht word van verzekeringsfraude en aanzetting tot brandstichting.
  Tragischer vind ik dat dhr Koen S. nog niet eens persoonlijke omstandigheden kon aanwenden om vervroegd vrij te komen,wat heb je dan in godsnaam opgestoken in je loopbaan als …….journalist.
  En waar is Peter R. als zijn “vriend” hem nodig heeft of Hendrik-Jan?
  Gewoon ff in de buurt snuffelen wat achterklap opsnuiven en dan heb je toch wel een aardig beeld.

 • Reactie van Ada — 25 maart 2012 @ 01:26

  Grappig dat ze in de regelmatig vertoonde glasschnabbel van Ratelband inmiddels een balkje over zijn ogen hebben gemaakt…

 • Reactie van Maurits de Vries — 26 maart 2012 @ 14:12

  Koen S. zit nog steeds vast. En eigenlijk is dat niet zo erg; het lijkt mij voor iedere misdaadverslaggever wel een pré om ook eens een tijdje binnen te zitten. Om op deze wijze proefondervindelijk te ervaren hoe zoiets voelt. Schuldig of niet; dat maakt dan niet zoveel uit. Het valt mij trouwens ook op dat misdaadjournalisten om het minste geringste hun handen in het vuur steken. H.J. Korterink in het verleden bij Youri van Gelder en daar heeft hij zich toen lelijk bezeerd. En nu B-dog bij Koen S.; hopenlijk komt hij wel ongeschonden uit de strijd…

 • Reactie van Willie peeters — 18 april 2014 @ 12:43

  INTEGER,BETROUWBAAR EN ZACHTAARDIG, WAREN DE MEEST UITGESPROKEN REACTIES VAN MENSEN DIE DACHTEN KOEN TE KENNEN EN OOK IK DIE HEM AL HEEL LANG KENT HEB ME NET ALS IEDEREEN GRANDIOOS VERGIST IN DEZE SYMPATHIEKE VECHTSPORTER DIE NET ZO CRIMINEEL BLEEK ALS DE MENSEN WAAR HIJ MEE OM GING. JAMMER.

  WILLIE PEETERS.

  Beste Willie,

  Ik zou graag het verhaal van Koen zelf horen voor ik een oordeel vel. Komt vast nog wel een keer.

  Hendrik Jan

 • Reactie van l.g — 2 mei 2014 @ 16:12

  De meningen vormen zich vaak nav media,maar ik ken koen en zegerius beide al jaren.
  Koen zal hier en daar een lijn hebben laten vervagen meer niet , een rat als rob z. Maakt daar handig gebruik van .
  Terwijl hij letterlijk nergens zou zijn zonder oa Koens hulp en vriendschap.
  Moraal van het verhaal Koen fok ze , ik en de mensen di3 je kennen weten beter
  8 ballcrew 210 ras

RSS feed voor reacties. /

Reageer op dit Bericht01-Camilleri-468x60-webbanner