aug10

 voorthuizen overval1 400x233 Voorthuizen: Wie is overvaller Karel?; Spoorloos op zee: Van der Marel; Valkuilen voor een smokkelaar‘Karel’ heet-ie, en hij heeft (had) stekeltjeshaar: de 27-jarige overvaller uit Ede die dodelijk gewond raakte toen hij samen met drie anderen een echtpaar in een villa onder Voorthuizen overviel.

Het aantal woningovervallen is volgens de politie met negen procent gedaald, maar daar schiet je weinig mee op als ze zich aan jouw deur melden. ‘Wegwezen en de overvallers hun gang laten gaan,’ is het advies van een deskundige. Het overvallen paar mag nog van geluk spreken dat het niet is opgepakt: omdat er een dode is gevallen. Zou niet zijn doodgeschoten, misschien een hartaanval van de stress?

Vraag is: wat zijn dit voor overvallers? Karel klinkt niet Pools, Roemeens, Noord-Afrikaans of Antilliaans, dan blijft er maar weinig over.

voorthuizen ad 234x300 Voorthuizen: Wie is overvaller Karel?; Spoorloos op zee: Van der Marel; Valkuilen voor een smokkelaar

In het Algemeen Dagblad komt een buurvrouw aan het woord, een mevrouw Van der Marel. Toevallig was ik gisteren een groot deel van de dag bezig met die naam. Zoals sommigen onder u weten ben ik bezig met een boek over Haagse penoze en daar komt zijdelings de spoorloze verdwijning van de schatrijke zakenman Jan van der Marel ter sprake. Nico van Empel pleegde ooit een inbraak in een van zijn panden.

Van der Marel had een zoon en dochter, Monique en Bennie. Van der Marel was in 1978, zoals ze dat in Den Haag uitdrukken, ‘aan de haaien gevoerd’,  vanaf zijn jacht, ergens bij de Bahama’s. Zoon Bennie moest nog op het politiebureau komen. De familie stond destijds niet te popelen voor medewerking aan publiciteit.

Interessant in zulke zaken zijn de dwarsverbanden. Makelaar Harry Mens, bijvoorbeeld, was een goede bekende van de familie. Dochter Monique van der Marel was getrouwd met Albert Fens, een bekende ondernemer van ‘de Haagse Wallen’. En de verloofde van Bennie werd gekiekt op een ‘loveboat’ van een van de hoofdrolspelers uit de destijds geruchtmakende ABP-affaire: zwendel met pensioenfondsen.

jan van der marel 400x295 Voorthuizen: Wie is overvaller Karel?; Spoorloos op zee: Van der Marel; Valkuilen voor een smokkelaar

Ik krijg net nog wat aanvullende informatie aangereikt: een Britse detective, Carratu, heeft destijds onderzoek gedaan op de Bahama’s. Daar kwam een duidelijke verdachte in beeld, een man die bekend stond als ‘de Rotterdamse Elvis’ en die op de Bahama’s de buurman was van Van der Marel.

Deze Robbie W. had kort voor de verdwijning van Van der Marel een bedrag van 420.000 dollar op zijn rekening gestort gekregen. Van Van der Marel. De detective ontdekte dat Robbie W. een dag na de verdwijning op het strand een aantal spullen had verbrand, waaronder een stoel, en dat hij zijn eigen boot grondig had schoongemaakt.

 

scheiding teksten6 400x27 Voorthuizen: Wie is overvaller Karel?; Spoorloos op zee: Van der Marel; Valkuilen voor een smokkelaar

 

haven drugs2 309x300 Voorthuizen: Wie is overvaller Karel?; Spoorloos op zee: Van der Marel; Valkuilen voor een smokkelaar

Gisteren hadden we het hier over de valkuilen die een geslaagd drugstransport bedreigen: er kan van alles misgaan. Meestal is het gemakzucht, gebrek aan concentratie of iets te veel hebzucht bij een van de schakels in de ketting.

Zo herinner ik mij een geolied lopende lijn van de Antillen, via Venezuela, naar Schiphol. Ging met koffers in vliegtuigen. Ging heel lang goed: aan beide kanten was de douane plat. In Amsterdam was het vrij ingewikkeld: de platte man moest dienst doen als er een bepaalde vlucht binnenkwam, daarvoor moest iedereen zich strak aan alle schema’s houden.

Er was één uitzondering waarbij het niet werkte: de 100-procent-controle op Schiphol. In dat geval werd de koerier op tijd gewaarschuwd en ging het transport niet door. Het ging heel lang goed, totdat een eigenwijze koerier die al vaak had getransporteerd de waarschuwing voor de 100-procent-controle in de wind sloeg: het was toch altijd goed gegaan, waarom nu niet? Hij stond klaar, hij had het geld nodig, dus…

En dus ging het mis. Hele bende opgerold.

Ik kreeg nog een bijdrage van iemand anders, die schrijft:

“Verraders en draaideurcriminelen die een graantje mee willen pikken vormen het grootste gevaar in een drugstransport. Er zit er altijd wel eentje tussen die gaat opscheppen omdat het grote geld lokt. Mocht je de fout maken met een verslaafde in zee te gaan is de transactie vaak ook op voorhand al gedoemd te mislukken. Zij hebben namelijk helemaal geen code laat staan een erecode. Mocht het ergens in de ketting fout lopen dan zijn de verraders aan de beurt. Strafvermindering vragen en slachtoffer spelen is dan weer het gevolg. Het gebeurt maar zelden dat het hele transport waterdicht is en met betrouwbare criminelen (ze bestaan wel) voortgang vindt. In dat geval gaat het een redelijke tijd goed. Dan moet je zo verstandig zijn en eruit stappen en van de winst stilletjes verder leven.
Helaas lukt dat ook maar weinigen. Blijkbaar doet roem en macht toch ook heel wat met een mens.”

Helemaal mee eens.

 

17 Reacties

 • Reactie van Abdel — 10 augustus 2012 @ 17:02

  Hendrik Jan,

  Albert Fens is dat geen zoon van de destijds omgebrachte Tinus Fens? Ik heb een vraagje over jouw binnenkort te verschijnen boek: komt daarin alleen de oude Haagse Penoze (zeg maar jaren 70 en 80) naar voren of besteed je ook aandacht aan de grote figuren in de jaren 90, zoals Piet S. en Marco Eijk en hun organisatie? Ben heel benieuwd.

  Beste Abdel,

  Het gaat zeker zo veel over ‘de nieuwe penoze’. En ik krijg net van iemand anders door dat Moniek niet de vrouw van Albert zou zijn, maar van Bennie. Klopt niet met wat ik hoorde, maar dat moet dus nog wel even extra worden gecheckt. En Albert is een broer van wijlen Tinus.

  Hendrik Jan

 • Reactie van jo — 10 augustus 2012 @ 18:36

  Hèhè eindelijk iemand die schrijft over Bennie van de Marel!
  Ik heb ergens halverwege de 90′s een jaar of twee voor hem gewerkt als privékok. Het was net Penoza! Ik was toen in mijn twintiger jaren en nog kok en verkeerde veel in “bepaalde” kringen. Kringen waar ook Bennie toen regelmatig te vinden was.

  Beste Jo,

  De rest van je reactie heb ik weggelaten, die wil ik heel graag gebruiken voor het boek, erg interessant. Ik heb ook wel een paar vragen. Als je mij niet wil/kunt mailen, mag je het vervolg ook wel hier plaatsen, maar dan publiceer ik het hier nog even niet. Als je wil mailen: misdaadjournalist@outlook.com

  Hendrik Jan

 • Reactie van Nienke — 10 augustus 2012 @ 19:54

  Hendrik Jan,

  Dat is interessant en daar wil ik graag meer over weten. Ik weet niet veel, wel dat Tinus Fens vermoord is en dat Rijstenbil daar voor – naar van horen zeggen – onschuldig voor heeft gezeten heeft. Wanneer komt je boek uit?

  Beste Nienke,

  Als het goed is omstreeks november.

  Hendrik Jan

 • Reactie van Abdel — 10 augustus 2012 @ 22:36

  Hendrik Jan,

  Nu we het toch over Den Haag hebben, wil ik je nog een laatste vraag stellen. Weet je wie de gebroeders van Rekken zijn, die in het onderstaand artikel worden genoemd (5de alinea)?

  http://www.digibron.nl/search/detail.jsp?sourceid=1011&uid=00000000012dfb2078bac3e96dc6af5f&docid=2

  Beste Abdel,

  Daar weet ik inderdaad (bijna) alles van. Wie hen heeft vermoord en waarom, en hoe. Wat er in dit bericht staat is volslagen nonsens, bovendien is de naam verkeerd gespeld.

  Hendrik Jan

 • Reactie van Abdel — 10 augustus 2012 @ 22:53

  Bedankt voor de informatie. Ik had al een vermoeden dat de naam verkeerd voorspeld was, want kon werkelijk niets over hun vinden. Maar goed we wachten rustig jouw boek af.

 • Reactie van Abdel — 10 augustus 2012 @ 23:03

  Ik ben inmiddels wat wijzer geworden na het lezen van ”de testament van Marco Eijk”.

 • Reactie van Nienke — 10 augustus 2012 @ 23:21

  Dank je wel, Hendrik Jan.
  Dan kan ik hem alvast op mijn verlanglijstje erbij zetten.

 • Reactie van Siem — 11 augustus 2012 @ 00:25

  Mij lijkt dat in het boek Haagse Penoze (leuke verwijzing naar de
  HP = Haagse Post) op zijn minst ook een hoofdstuk besteed zou moeten worden aan Eef vd W. (oprichter van de 06 hijglijnen) die 2 gebroeders afknalde en daar (zelfverdediging) met een minimumstraf vanaf is gekomen.
  Maar ook aandacht voor de Bredanaar Peter Z. en zijn vriendin (hoerenmadam) waar het de gijzeling in de Scheveningse bajes betrof en de Haagse connecties daaromtrent.
  En last but not least, hopelijk worden de Denietjes niet vergeten en de loverrelatie met een vrouwelijke rechercheur door Daan.

 • Reactie van Maurits de Vries — 11 augustus 2012 @ 00:55

  @H.J. Korterink

  Checkt U dat verhaal dan wel van Jo, of zet U dat klakkeloos in dat boek van U? Zal wel een flapdrollenboek worden; mensen als U worden niet erg serieus genomen in Den Haag. Heeft iets met afkomst te maken…

  Beste Maurits,

  Gek genoeg heb ik juist heel goede contacten in het Haagse. Maar misschien nemen ze daar alleen meneer Maurits de Vries serieus. Van wie ik nog steeds niet weet waarom hij zo kwaadaardig op mij reageert.

  Hendrik Jan

 • Reactie van nico van empel — 11 augustus 2012 @ 04:18

  Maurits de Vries.Het heeft iets met afkomst te maken,Ik ben Hagenees,in hart en nieren.Maar laat ik je vertellen dat heel veel Hagenezen een walgelijke humor hebben,die niks anders dan mensen kunnen beledigen,die achter hun computer de grooste praatjes hebben en hun hele leven niets hebben gepresteerd.
  En daar val jij ook onder om in jou termen te blijven een flapdrol
  nico van Empel

 • Reactie van Maurits de Vries — 11 augustus 2012 @ 10:17

  @nico van empel

  En jij denk wel te kunnen beledigen en hebt grote praatjes achter je computer en wat heb jij nou eigenlijk gepresteerd. Leidertje van je criminele organisatie; nou, dat is een prestatie, zeg. Ben je er trots op? En jij bent Hagenees af, want je bent gevlucht. Naar een ver land, waar je de boel aan het oplichten bent en waar je een vrouw hebt gekocht voor weinig. Dhr. van Empel die zich geroepen voelt om 30 jaar na dato zijn ouwe vriend Koos Hertogs een oor aan te naaien; alleen het feit dat het een vriend van je was, zegt mij al genoeg. Zelfde soort; daarom zit je ook in Thailand. En die nou loopt te huilebalken dat hij zo slecht is behandeld door Peter R. de Vries. Als je wel van deze wereld was, had je dat van te voren geweten. Jij bent niks meer dan een snitch, een nobody…

 • Reactie van Maurits de Vries — 11 augustus 2012 @ 11:18

  @Siem

  Als je googled, doe het dan goed. En mag jij Denietje zeggen? Echt grappig…

 • Reactie van nico van empe — 11 augustus 2012 @ 12:45

  Maurits op je teentjes getrapt knulletje,je vind het niet erg dat ik niet in discussie gaat he,het niveau is nou niet je van het.
  als apen hoger klimmen willen, ziet men gauw hun blote billen.of anders gezegt iemand die meer wil dan hij kan, maakt zich snel belachelijk.
  wens jou een prettig voortzetting van deze dag

  Nico van Empel

 • Reactie van Siem — 11 augustus 2012 @ 15:02

  @Nico van Empel 4.15

  Die gast (MdV) mag blij zijn dat er zo nu en dan nog een posting van hem doorkomt. Bewondering voor HJK ‘s geduld.
  @HJK. Wordt het weer een uitgave van NW-Adam, of een andere deze keer.

  Beste Siem,

  Een andere (zelfde als BV Bruinsma, Just Publishers)

  Hendrik Jan

 • Reactie van stef — 11 augustus 2012 @ 22:08

  Kom nog wel eens op deze site om te kijken of er nog ouwe bekende zijn gesneuveld,maar zo,n van empel snap ik niet om op deze site als kruimel dief zo interesant te doen. ga toch relax doen op je ouwe dag.
  Heb nog wel een foto van hem waar hij op staat met de zwarte cobra.
  die overigs altijd de rust zelfs was.respect had voor iedereen.

  Beste Stef,

  Die foto willen we wel even zien natuurlijk.

  Hendrik Jan

 • Reactie van nico.van.empel — 12 augustus 2012 @ 03:39

  Stef: misschien heb je wel gelijk,relexen klinkt goed maar zit nu eenmaal niet in mij om te gaan relexen.maar een foto van zwarte Cobra en mij heb je echt niet.

  mvg

  Nico

 • Reactie van Siem — 18 juni 2013 @ 19:25

  Quote: Het overvallen paar mag nog van geluk spreken dat het niet is opgepakt: omdat er een dode is gevallen. Zou niet zijn doodgeschoten, misschien een hartaanval van de stress?
  - Curieus. Omgekomen door 14 messteken las ik net. Wordt gekwalificeerd als noodweer. Nou, noodweer wordt dan wel erg ruimhartig genomen.Veertien messteken… Zet dat eens tegenover zaken waarbij mensen geen kant op konden die zichzelf verdedigden met minder geweld en die toch veroordeeld werden. Het zal het Teeven-virus wel zijn.

RSS feed voor reacties. /

Reageer op dit Bericht01-Camilleri-468x60-webbanner