sep11

epskamp crimesite 400x282 Nico Epskamp: bij gevangenisoproer beroofd en met olie overgoten; Kekerdom: Jan Petter was 007

Het was een tijd rustig rond Nico Epskamp, gewezen hoofdredacteur en drijvende kracht achter Bonjo, het blad voor gedetineerden. In december 2011 werd hij opgepakt in de Dominicaanse Republiek, op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel.

Dit voorjaar was ik bij hem op bezoek, in de gevangenis van La Romana. Een bizarre vertoning daar, een link naar het verslag staat verderop. Er was toen al sprake van dat deze gevangenis gesloten zou worden en daar waren de meeste gedetineerden niet blij mee: ze leefden hier in betrekkelijke vrijheid. Levenslang gestraften runden er een eet- of drinktentje, je kon er kamertjes huren, een koelkast, privébezoek van dames was mogelijk, kortom: het was net een klein dorp.

Zondag ging het mis. Er dreigde overplaatsing van een aantal gedetineerden, waarna er een enorme rel uitbrak. Een opstand. Gevangenen gingen elkaar te lijf, iedereen werd  beroofd en bestolen, er vielen klappen, en de bewakers hielden op afstand de boel onder schot.

Ik heb gisteren even kunnen bellen met Nico, die inmiddels in een ander verblijf is ondergebracht. Daar is hij veilig, maar hij is alles kwijt. Hij had het aardig voor elkaar. Met een paar tientjes in de week kun je je in dat wereldje van bittere armoe, waar sommige mensen geen dubbeltje te verteren hebben, aardig redden. 

Nico: “De boel werd in de fik gestoken, al die winkeltjes. Het was levensgevaarlijk,  er is daar veel drank- en drugsgebruik. De elektriciteit viel uit, op het dak stonden allemaal bewakers, politie, mensen van het leger. Zwaarbewapend, en met camera’s. Wij werden met olie overgoten en er werd gedreigd dat ze ons in de fik zouden steken als er niet aan hun eisen zou worden tegemoet gekomen. We werden beetgepakt, gestript, van geld beroofd. Onze vriezer werd leeggehaald, de vriezer zelf is ook weg. Ik ben mijn medicijnen kwijt, echt alles is weg.”

Pogingen tot beroving waren er veel vaker, maar tot nu toe was dat nog af te weren, “maar dit was onvermijdelijk.”

Als het goed is, is er op 19 september een hoorzitting. Maar er is vaak uitstel, dat kan ook nu zomaar gebeuren., Volgens Nico is de enige aanklacht tegen hem dat zijn koffer zich bevond tussen de koffers met cocaïne die in het bagageruim van het vliegtuig zaten.

Vorig bericht staat hier

 scheiding teksten6 400x27 Nico Epskamp: bij gevangenisoproer beroofd en met olie overgoten; Kekerdom: Jan Petter was 007

 

kekerom ad 359x300 Nico Epskamp: bij gevangenisoproer beroofd en met olie overgoten; Kekerdom: Jan Petter was 007

“Niemand schijnt de slachtoffers echt te kennen. Ik weet persoonlijk dat de 47-jarige vrouw vijf jaar geleden is gescheiden van haar man omdat ze met het 50-jarige mannelijke slachtoffer een verhouding kreeg . Sinds die tijd is er voor haar geen ander meer geweest, dus wie heeft er verzonnen dat zij de ex van de agent zou zijn… Ook weet ik dat haar vriend (de 50 jarige R v/d W) niet zo heel nauwkeurig was als het ging om de Nederlandse wetgeving, In het verleden heeft hij diverse malen “mannetjes” geregeld om zijn problemen op een andere manier dan ‘rechtswege’ op te lossen. Als ik oom agent zou zijn zou ik daarom eerst eens gaan onderzoeken wat hij ermee te maken heeft (had).”

Aldus een reactie op de nog altijd met raadselen omgeven moorden in Kekerdom. De Telegraaf heeft een opmerkelijk detail: advocaat Rob Meerman, van Plasman Advocaten, werkte vroeger bij de Amsterdamse politie, in de tijd dat er nog pseudokoopteams werden ingezet om te infiltreren in met name het drugs- en wapenmilieu. Hij vertelt dat de omgekomen Jan Petter een van zijn beste undercoveragenten was.

Het is nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd. Het lijkt erop dat Inge en haar partner René ruzie hadden met Jan Petter. Misschien over hennep? Zowel in de woning van het stel in Millingen als in de woning van Petter bevond zich een wietkwekerij. Op zaterdagavond zouden Inge en René in paniek uit hun huis zijn gevlucht. Op zondagochtend zouden ze bij Petter op de deur hebben staan bonzen. Meest waarschijnlijke scenario is dat de ruzie daar uit de hand is gelopen, dat Petter de twee heeft vermoord en daarna zichzelf van het leven heeft beroofd. Maar er schijnt ook nog een scenario denkbaar waarbij alle drie het slachtoffer zouden zijn geweest van een liquidatie ‘door derden’.

 

2 Reacties

 • Reactie van weet meer — 14 september 2012 @ 01:53

  “Niemand schijnt de slachtoffers echt te kennen” – Jij dus ook niet. Die vrouw is niet vanwege R v/d W bij haar man weg! Hou je mond als je het niet weet – leugens staan er al genoeg op internet!!!

 • Reactie van peter — 14 september 2012 @ 19:03

  @weet meer
  de in het artikel staande reactie is een reactie op het ‘niemand schijnt de slachtoffers echt te kennen’ er zegt dus iemand dat hij/zij ze wel kent.

  Jij gebruikt die bewering “niemand schijnt….” dan weer als bewijs dat dus ook de de onbekende reageerder hen niet kent, om vervolgens zélf te beweren dat je dingen over de vrouw weet.

  Ik haal jouwzelf dus maar even aan: “Jij dus ook niet”. Misschien is R de W de reden dat ze bij haar man wegging, misschien ook niet, maar voorlopig zijn ze allemaal dood.

RSS feed voor reacties. /

Reageer op dit Bericht01-Camilleri-468x60-webbanner