mrt9

valerie vk Volkskrant onthult ware identiteit van Patricia Perquin (van de Wallen en De Wit)

De Volkskrant onthult vandaag de ware identiteit van de schrijfster van de boeken ‘Achter het raam op de Wallen’ en ‘De meisjes van mevrouw De Wit’. Freelance-journaliste Valerie Lempereur.

Ben ik eigenlijk niet zo blij mee. Op 18 februari maakte ik een bericht over het boek ‘De meisjes van mevrouw De Wit’. Er is al jaren veel te doen over de stichting van Anita de Wit (stoploverboys). Slachtoffers van loverboys zijn een lucratieve handel. Je zag het met Maria Mosterd: politie, justitie en media stortten zich er met open ogen in.

Er zijn heel wat miljoenen aan subsidies en projecten verstrekt dankzij deze hype. Iedereen spon er garen bij.

Smakelijke verhalen op televisie, hulpverleners die eindelijk een verhaal hadden, politici die zich konden profileren als strijders voor recht en het opkomen van slachtoffers.

Dat is na Maria’s ontmaskering niet anders geworden. Wethouder Lodewijk Asscher papte aan met schrijfster Maria Genova en riep merkwaardige teksten over vrouwenhandel. Diezelfde gemeente Amsterdam schakelde Patricia Perquin in als adviseuse, voor het prostitutiebeleid. Alle reden om je af te vragen: wie is deze Patricia?

Na mijn eerste berichtje kwam de aap al snel uit de mouw. Zo moeilijk was het niet: als schrijfster van het boek over de Wallen had ze onder andere een radio-interview gegeven en dat staat nog steeds online. Daar is – voor wie haar kent – onmiskenbaar Valerie Lempereur aan het woord.

En of ik haar ken.

Ik heb haar destijds geholpen met het boek over ‘De bende van Venlo’ en niet zo lang geleden met datzelfde boek ‘twaalf jaar later’. Vind ik nog steeds een heel goed boek. De veroordeling van Frenky P. tot levenslang is een grof schandaal. Hier hebben politie  en justitie zich laten meeslepen in eenzelfde soort hype als met die loverboys.

Het boek over de Wallen had eerder als serie heel groot in het Het Parool en in het Algemeen Dagblad gestaan. Het leek mij relevant uit te zoeken of de hoofdredacties van die kranten wisten met wie ze in zee waren gegaan voor deze serie. Het beeld dat een huisvrouw met schulden een jaar op de Wallen gaat werken en daarvan verslag doet, is toch wat anders dan een journaliste die zulks optekent. Nog afgezien van de vraag of ze daadwerkelijk zo lang op de Wallen heeft gezeten, daar kun je op z’n minst vraagtekens bij zetten. Blijkt ook uit het artikel in de Volkskrant. Maar de hoofdredactie van het AD nam niet de moeite te reageren, Barbara van Beukering van Het Parool wel: zij kende de identiteit, ze had een en ander gecontroleerd, niks mis mee. Nou ja, ieder zijn keus.

Lichtelijk pikant werd het toen de Volkskrant zich erin ging verdiepen. Niet zo gek: verslaggeefster Anneke Stoffelen had de zaak van ‘Emily’, een van de slachtoffers uit de stal van Anita de Wit, uitvoerig gevolgd, net als Anna Korterink (voor het boek ‘Bij de rechtbank’). Het kostte haar weinig moeite te achterhalen wie Patricia Perquin was, maar om dat vervolgens gepubliceerd te krijgen, dat was nog lastig. Patricia alias Valerie zat daar natuurlijk niet op te wachten.

De afgelopen weken zijn er wat kort-gedingen over gevoerd. Het pikante zit ‘m erin dat de Volkskrant, het Parool en het Algemeen Dagblad allemaal bij dezelfde persgroep horen, met als hoogste baas de Belg Van Thillo. En dat het niet geheel toevallig lijtk dat de serie over de Wallen in twee kranten van de persgroep terechtkwam: Valerie werkte jarenlang voor de Belgische tak van de persgroep en had daar natuurlijk goede contacten opgedaan.

Hoe nu verder? Het is de vraag voor wie dit interessant is. De boeken van Patricia zullen er niet minder door verkopen en hoeveel ‘gewone lezers’ dit allemaal willen weten? Het kwalijke zit ‘m wat mij betreft vooral bij de gemeente Amsterdam en de hoofdredacties van kranten die wat te weinig kritische vragen stellen.

valerie eerste Volkskrant onthult ware identiteit van Patricia Perquin (van de Wallen en De Wit)

 

8 Reacties

 • Reactie van Arend — 9 maart 2013 @ 13:09

  Valerie Lempereur weet wèl leven in de brouwerij te brengen.
  Valerie heeft in ieder geval één grote verdienste. Namelijk door haar toedoen ontstaat een inkijk in de manipuleerbaarheid van diverse mensen. Valerie is daar een ‘meesteres’ in.

 • Reactie van Arnold — 9 maart 2013 @ 14:07

  Verrassende onthulling. Ik dacht namelijk dat Bart Middelburg de stukken van ‘Patricia’ had geschreven en dat ‘Patricia’ daarom zoveel promotie kreeg en krijgt in Het Parool. Dat het om een journaliste ging stond wel vast.

  Het blijkt een oud-collega van de belgische tak van de persgroep.
  Pikant is dat opschoonfanaticus Asscher aan de haal ging met de stukken van ‘Patricia’ die hij als ondersteuning van zijn standpunt ging gebruiken, onder meer bij DWDD. Hij moet ervan hebben geweten zou je denken.

  Interessant is ook op wiens initiatief de verhalen over haar zogenaamde leven op de Wallen zijn geschreven.

  Ik hoor net dat op de Wallen geen Volkskrant meer te krijgen is. Allemaal uitverkocht. De raamexploitanten zijn benieuwd hoe die prostituee eruit ziet die hen op een misselijkmakende manier heeft neergezet. Ik zou er niet vreemd van opkijken als geen enkele bordeelhouder op de Wallen de journaliste kent als huurder, en zij in werkelijkheid nooit een raam op de Wallen heeft gehuurd.

 • Reactie van Siem — 9 maart 2013 @ 15:11

  Prostituee ‘Zondares’ prikte juni vorig jaar al door de leugens van
  Valerie Lempereur heen in haar column:
  http://zondares.blogspot.nl/2012/06/patricia-perquin-liegt-door.html

 • Reactie van L. — 10 maart 2013 @ 11:36

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3406653/2013/03/09/Duur-aangekochte-bordelen-op-Wallen-zijn-loden-last.dhtml

  De grootste crimineel is Ascher. Gewoon koop en paard noemen en je tot de feiten beperken. En dat is dan minister van sociale zaken.

  We verdienen niet beter zolang we dit blijven accepteren.
  Mensen zonder ervaring, nog nooit een dag gewerkt, terend op kosten van de samenleving, succesen claimend op basis van lariekoek.

  Huilbuien krijg ik dr van.

 • Reactie van Johnny B. Goode — 12 maart 2013 @ 13:43

  Interessanter is het samenspel tussen Het Parool en uitgeverij Prometheus aan de ene kant, en Asscher en Van der Laan aan de andere kant.

  De bestuurders hadden en hebben groot belang bij een negatief beeld over prostitutie op de Wallen.

  De voorpublicaties in Het Parool (een beproefde methode, zoals de Endstra-tapes) en een boek uit het wereldje dat het door de gemeente geschetste negatieve beeld zou bevestigen, deed de alsmaar voortdurende discussie in de media over het nut van het kostbare Wallenplan in één klap verstommen.

  Het boek en de publiciteit eromheen kwam de bestuurders wel heel gelegen. Waren zij van het begin af aan al betrokken bij het ‘Patricia Perquin project’?

 • Reactie van L. — 12 maart 2013 @ 21:51

  Politici leven van manipulatie. Zolang politicus een carriere op zichzelf is lossen we niks op.
  Voorkomen nooit wat en staan voorop om bij een crisis willekeurig en zonder zinnig bewijs iets of iemand de schuld te geven. En nooit zichzelf natuurlijk, dan nog eerder een voorganger, liefst van een andere partij.

  selfkickers en machtswellustellingen zonder talent zijn het. zonder uitzonderingen. allemaal 1 pot nat. zitten dr stuk voor stuk al jaaaaaaren.

  we verdienen niet beter want we laten ze zitten.

 • Reactie van Carl — 13 maart 2013 @ 15:36

  Ondertussen gaat de mythe van de ‘mensenhandel’ op de Wallen maar door en door.. Geen journalist durft nog te beweren dat het allemaal wel meevalt. Nou, het valt volgens mij allemaal zeker nog wel mee.

  Ik schat dat nog geen 5% van de dames op de Wallen tegen hun zin in dat werk doet. En elke keer wordt door de gemeente weer verwezen naar de zaak van die ene Turk (ben zn naam ff kwijt, was dat niet Saban?).
  Als 90% van de dames ‘gedwongen’ wordt, waarom verwijst de gemeente dan elke keer weer naar die ene zaak van die ene Turk van alweer jaren geleden? Ze moeten dan toch tientallen zaken voor de hand hebben liggen van bewezen verklaarde gevallen van mensenhandel?
  Volgens mij komt dit dichter in de buurt van de werkelijheid: een Roemeense of Bulgaarse prostituee
  krijgt in haar eigen land aangeboden om in Amsetrdam achter het raam te gaan werken. Waarschijnlijk omdat ze toch al in een bepaald circuitje zit en daarom vatbaar is voor zo’n aanbod. De dame krijgt voorgespiegeld dat ze 1000 euro per dag gaat verdienen. Gretig gaat ze op het aanbod in. Vervolgens blijkt in NL dat ze maar 500 euro per dag verdient, waarvan ze ook nog eens flink wat moet afdragen aan de organisatie die haar achter het raam heeft geholpen. Misschien houdt ze i.p.v. 1000 euro, nog maar 200 euro per dag over. Maand later komt er de zoveelte politiecontrole. Dame is inmiddels teleurgesteld. Ze krijgt vervolgens te horen dat ze het nog niet zelf beseft, maar dat ze toch echt ‘slachtoffer’ is van ‘mensenhandel’. Ze krijgt vervolgens de keus: meewerken, namen noemen en vervolgens als ‘slachtoffer’op het vliegtuig naar huis worden gezet (met een politieverklaring waarin ze kan bewijzen dat ze ‘slachtoffer’ is).
  Of keus 2: niet meewerken, en als ‘crimineel’ zonder verklaring op het vliegtuig terug te worden gezet. Waardoor ze sowieso meer problemen krijgt omdat ze haar schuld niet meer terug kan betalen.

  Ik heb dat boek van die man/vrouw Perquin gelezen en moet zeggen, het is zeker niet slecht. Maar je hebt al snel het gevoel dat ze alles uit de duim heeft gezogen, ze laat gewoon een personage in het boek vertellen hoe het er aan toe zou gaan. Bovendien; als transsexueel trekt (excusez le mot) zo’n Patricia een heel ander soort klanten dan de echte meisjes.

  Dat boek over die ‘loverboys’, ook weer zo’n vaag begrip, vind ik niet eens de moeite waard. Want net als ‘mensenhandel’ is het begrip ‘loverboys’ ook onaantastbaar geworden in de NL pers. Jammer.

  Misschien moeten we eens gaan beseffen dat de meeste vrouwen in de prostitutie werken omdat ze simpelweg te lui of te dom zijn om iets anders te doen. Of omdat ze toch wel veel van sex houden. Maar zie dat maar eens in een gerespecteerd medium te krijgen.

  Beste Carl,

  Dit was ook de strekking van mijn betoogje op dat symposium, alleen had ik het ‘veiligheidshalve op 10 procent gehouden ipv die 5 procent.

  Hendrik Jan

 • Reactie van Josette L — 17 maart 2013 @ 20:21

  This is a surreal situation! Getting advice form a co… What’s next? The politicians must reconsider the legisltative proposal because criminalising aspects of prostitution is never going to work. It is guaranteed to end in a tragedy for the sex workers between 18-20 as they will be pushed underground.
  When did Amsterdam change this much – and why?
  Well, here is a blog dealing with this question:
  https://freenternational.wordpress.com/2013/03/12/amsterdam/

RSS feed voor reacties. /

Reageer op dit Bericht01-Camilleri-468x60-webbanner