Astrid Holleeder: een typelint voor de Heinekenontvoering

In februari 1983 was dochter Francis geboren. Cor en Sonja woonden toen in de Staalmeesterslaan. In die periode vroeg Willem aan Astrid: “Koop even een typelint voor me. Weet je waar je dat moet halen?” Hij moest het de volgende dag hebben en het was dringend: “Niet vergeten, dit is heel belangrijk.”

Zo staat in Judas, het boek van Astrid Holleeder. Ik kwam de passage niet geheel toevallig dezer dagen weer tegen. Astrid kocht het lint bij de boekhandel op de hoek van de Jan Evertsenstraat en fietste terug naar huis, waar Willem al op haar zat te wachten. “Hier,” zei ze. En ze gaf hem het doosje met het typelint erin, niet wetend waarvoor hij dat zou gebruiken.

Een half jaar later, in november, werden Heineken en Doderer ontvoerd. Is het typelint gebruikt voor de losgeldbrieven? Dat zou je denken, als je dit leest. Sjerp Jaarsma, de wandelende encyclopedie als het gaat over de Heinekenontvoering, zegt het niks. “Ik heb het ook gelezen. Het verbaasde mij. Vreemd dat je voor zoiets je zusje inschakelt.”

15 Reacties

 1. Ab
  7 januari 2017 - 09:42

  Als je bedenkt hoe wh opereert, altijd op z’n hoede, geen losse eindjes etc. dan is het helemaal niet zo vreemd dat hij wilde uitsluiten dat hij ooit op zoiets gepakt zou kunnen worden. Al is het misschien nooit gebruikt, kan toch dat ze uiteindelijk hebben besloten om via andere manier te communiceren met de familie? Nieuwswaarde van dit bericht ontgaat me dan ook, behalve dat weer een poging is om te proberen twijfel te zaaien over het waarheidsgehalte van het boek. Niet een echt sterke poging maar goed.

  Reply
 2. 7 januari 2017 - 12:08

  Het “boodschappenmeisje” .. kuch .. boek Judas een crimineel zelfreinigend succes (zo blijkt)

  Reply
 3. Svl
  7 januari 2017 - 18:17

  Wat is hier de nieuwswaarde van? Nu al komkommertijd?

  Beste Svl,

  De nieuwswaarde is dat dit nu een boek staat. Een detail over de Heinekenontvoering dat nog nooit eerder is genoemd. Er zijn vrij veel mensen nog altijd erg geïnteresseerd in die zaak. Vooral als Astrid iets meldt waar menigeen de wenkbrauwen bij zal fronsen.

  Hendrik Jan

  Reply
 4. 7 januari 2017 - 18:18

  Om dat aan Sjerp te vragen. Lekker makkelijk Wie een beetje door denk komt zelf met het antwoord. En ik weet net zo veel over de Heineken ontvoering dan Sjerp.

  Reply
 5. rob
  7 januari 2017 - 20:41

  Als verzamelaar van boeken met betrekking tot de misdaad is dit nu net een boek wat mij totaal niet interesseerd.ik vertrouw dat mens en haar entourage daar omheen niet (lees Peter r de vries)wat is het doel van dit boek.ik ken bovendien niemand die dit boek heeft gelezen.het zal best veel verkocht worden maar nooit in de oplage die men beweerd.na een dag media offensief was het zogenaamd uitverkocht.koekoek…zijn daar bewijzen voor Hendrik Jan.ook die zogenaamde angst van haar gaat er bij mij niet in.
  Zelf zou ik haar 3 vragen willen stellen.
  1 waar is zijn geld
  2 waarom die angst als je al een paar jaar een relatie hebt met een iets wat grotere jongen dan je broer.
  3 is de echte reden niet gewoon punt een.zijn geld

  Reply
 6. Svl
  7 januari 2017 - 21:27

  Precies Rob. Weinig nieuws dus. Zielig lopen doen maar zelf een relatie met z’n grote baas. Peter r heeft dit wederom goed gespeeld. Dit typelint is wederom pure afleiding en manipulatief het in stand houden van een verhaal dat uitgemolken wordt en waar zelfs jaren later geld aan verdiend wordt.

  Reply
 7. Valentino
  7 januari 2017 - 21:36

  Precies Rob, zelf een relatie met de baas van Willem maar wel bang zijn voor Willem. Snap jij het nog? P de Vries speelt wederom een manipulerende rol en verdient flink geld aan een boek. Erg slim. De grootse interesse Hendrik is geld verdienen aan deze zaak. Jaren later notabene. Jammer dat je de kennis en inside info. Mist en te weinig journalist bent om hier doorheen te prikken.

  Reply
  • Bikkel
   8 januari 2017 - 09:54

   Hi,
   Wie is die grotere jongen met wie ze een relatie heeft? Wie is de baas van holleeder?
   Ik heb er veel over gelezen en volg het aardig op de voet maar heb er nooit wat over gehoord..

   Reply
   • Patrick
    8 januari 2017 - 15:03

    Niemand is de baas van Holleeder, wat een nonsense…

    Reply
    • rob
     8 januari 2017 - 21:29

     De persoon waar mevrouw Astrid al jaren een relatie heeft is niet de baas van holleeder. Het is wel in het jargon een grotere naam dan holleeder die bovendien groter wordt gemaakt dam hij is omdat de naam holleeder inmiddels commercieel uitgebuit wordt.natuurlijk heeft holleeder mensen boven hem (met blanco strafblad)vergeet niet dat de beste man best wat op zijn kerfstok heeft maar tot nu toe alleen een veroordeling heeft voor zijn ontvoering in zijn jonge jaren en verder wat afpersingen. Verder niks.barbertje moet hangen kosten wat kost en nu hij in de touwen hangt krijgt hij een schop na of het een massamoordenaar is.niemand heeft die man dus toen hij vrij was ook maar wat proberen aan te doen op een klap van dik v na.als alles waar is zal er toch wel iemand geweest zijn om hem waterpas te krijgen.neem die zogenaamde tapes waarin hij alleen verbaal de grens over gaat.verdere nieuwswaarde 0,0 maar het wordt gebracht groot in de televaag terwijl het eerder ontlasten dan belastend is wat je hoort.in mijn ogen is er maar een belang voor dat enge clubje zusters (die jaren op zijn zak geteerd hebben )en aanhang en dat is geldgeldgeld. Bij een eerlijk proces krijgt de beste man met wat er licht 9 jaar maximaal en dat weten ze donderdagen. Vandaar al die publiciteit steeds om het klootjesvolk waar de meeste Nederlanders toe behoren te beïnvloeden. Juridisch is de hele zaak gewoon zwak

     Reply
 8. Nico van Empel
  8 januari 2017 - 03:34

  Met al deze plannen, werd het tijd om weer eens boodschappen te gaan doen. Er moesten spullen komen om de cellen te bouwen, maar ook andere artikelen, die we tijdens de ontvoering nodig hadden. Om maar wat te noemen: een schrijfmachine, papier, matrassen, pruiken voor vermomming, gereedschap, radioapparatuur, portofoons, chemische toiletten, dekens, bandopname apparatuur, wapens munitie, fototoestel, handboeien, kleding en nog veel meer. Bijna iedere week in het jaar 1982 reed Willem met zijn Saab turbo naar Duitsland om de spullen daar te kopen. Zo geschreven in het boek Heineken ontvoering. Bij levering van een schrijfmachine zit standaard ook typelint bijgeleverd en vaak wel twee stuks.

  Reply
  • 8 januari 2017 - 09:54

   Bij een nieuwe zitten wel linten ja maar misschien hebben ze een oud beestje op de kop getikt Nico, met een uitgedroogd lintje erin?

   Reply
 9. Kirdneh naj
  9 januari 2017 - 17:39

  Je kan het wel fijn niet doorlaten, maar als er hier gesproken wordt over de relatie van Astrid met een vermeende godfather, lijkt het me wel interresant dat er eens vertelt wordt wie dat is.

  Reply
  • rob
   9 januari 2017 - 22:32

   Het is geen geheim dat mevrouw al jaren een relatie heeft met de hakkelaar. Inderdaad merkwaardig dat de pers het daar nooit over heeft terwijl het algemeen bekend is.blijkbaar past dit niet de publiciteitscampagne omdat dit mevrouw Astrid in een ander daglicht plaatst

   Reply
 10. Maurits de Vries
  18 januari 2017 - 00:37

  Die Astrid H. is echt grappig bezig. Elke keer 3 witte euro’s voor ieder boek dat ze verkoopt. En dan nog al die zwarte miljoenen van Willem waar alleen zij de locatie’s van weet. Beetje jammer dat ze zichzelf toch nog slachtoffer voelt…

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.