Baars en Klunder: de kwelgeesten van Herman (de 1 van Putten)

Hoe zou ‘t met die mannen zijn? Over de Puttense moordzaak is onnoemelijk veel gepubliceerd. Ik herinner me nog als de dag van gisteren de zitting waarbij officier van justitie mr. Klunder met zijn aanklacht kwam en tussen neus en lippen door vertelde dat er spermasporen op het lichaam van het slachtoffer waren aangetroffen die niet van de verdachten waren, maar dat deed hij af als een niet al te belangrijk detail.

De rechters, de advocaten en ook de andere journalisten in de zaal gingen daar tot mijn verbazing nogal klakkeloos in mee. Ik heb het er meteen met wat collega’s over gehad, maar er leek niemand erg te twijfelen. De volgende dag pakten de dagbladen – en daarna de weekbladen – groot uit: de Twee van Putten werden afgeschilderd als monsters. Voor het grote publiek waren ze al veroordeeld.

Mijn verbazing is nooit over gegaan. Hoe kun je verdachten veroordelen terwijl er sperma van een onbekende – logischerwijs de echte dader- is aangetroffen? Je moet toch op zijn minst weten van wie dat is. Ook bij veel collega’s duurde het nog erg lang voor het kwartje viel. Bij sommigen pas aarzelend nadat de echte dader was aangehouden.

De kwade geniussen waren teamleider Ad Baars en officier van justitie mr. J. R. (‘Johan’)  Klunder. Ik heb me vaak afgevraagd hoe zij zich voelden, maar het antwoord was destijds: “Ons treft geen blaam, wij hebben ons werk goed gedaan, het is aan de rechter of er voldoende bewijs is om iemand te veroordelen.” Ik ben bang dat het niet veranderd is.

Afgelopen zaterdag in de Volkskrant een terugblik met Herman du-Bois (DuBois, Dubois, du Bois, de naam wordt verschillend gespeld).

Ook na de vrijspraak gaf het Openbaar Ministerie zich niet gewonnen. Topman Joan de Wijkerslooth schreef dat zijn mensen geen fouten hadden gemaakt, maar dat het hof en het Openbaar Ministerie slechts van mening verschilden over het bewijs en officier van justitie Klunder bleef verklaren: “Let maar op, in de toekomst zal nog wel blijken dat zij ermee te maken hebben.”

Inmiddels tot inkeer gekomen?

Daar lijkt het niet op.

In het interview vertelt Herman dat hij in het begin heel wat te duchten had van bewaarders: hij kreeg diepvriesmaaltijden voor zijn celdeur geschoven. “Het dooit vanzelf.” En ze hielden hem de hele nacht wakker door met sleutels tegen de celdeur te tikken. En ze lieten hem met opzet alleen met een medegedetineerde in een lift, zodat hij mishandeld kon worden. Overigens ging het later,  toen – behalve tot justitie en een paar andere dwaalgeesten – was doorgedrongen dat hier iets helemaal fout was gegaan, een stuk beter in de gevangenissen.

Blijft de vraag: hoe kijken Baars en Klunder erop terug? Daar zou ik nog wel eens een interview mee willen zien. In 2002 was hij Klunder in elk geval nog niet overtuigd van zijn ongelijk (zie hier)

6 Reacties

 1. frits de lacadero
  17 januari 2017 - 09:59

  HJ
  Zou jij eens een goed verhaal over Olaf Hamers kunnen maken? Die zit al 13 jaar te wachten op gerechtigheid. Raakt buiten alles en iedereen kwijt en niemand die er nog enige belangstelling voor heeft. Hij is nog steeds onschuldig maar veroordeeld op niks.

  Reply
  • Mr.Wilson
   4 februari 2017 - 09:12

   Red: You’re gonna fit right in. Everyone in here is innocent, you know that? Heywood, what you in here for?
   Heywood: Didn’t do it. Lawyer fucked me.

   Reply
 2. Loebas
  18 januari 2017 - 10:23

  Beste Hendrik: Ik heb nog met Herman in Hoogeveen gezeten en heb toen een toneelstuk gedaan met hem en andere, georganiseerd door de gedeco van de bajes in Hoogeveen.
  Ik heb zelf nog een videoband (VHS) hier liggen die we allemaal hebben meegekregen als dank, ik ben toen heel intensief met hem omgegaan want hij speelde mijn vader in dat toneelstuk (als Herman dit leest, weet hij wel wie).

  Reply
  • Ex afd 7 bewoner
   3 februari 2017 - 23:31

   Afdeling 7

   Reply
 3. Spider
  20 januari 2017 - 13:39

  Beste loebas,

  Dat is een hele goeie inhoudelijke reactie, bedankt daarvoor…

  On topic:
  De drie van Putten zullen nooit echt “vrij” zijn, ze waren de daders en ze zullen altijd de daders blijven, zeker in de ogen van de familie van mevr. Ambrosius.

  tis werkelijk onvoorstelbaar dat zo’n rechercheur en officier van justitie wegkomen met zulke leugens, gek hè dat er zo weinig vertrouwen is in de het openbaar ministerie in het geheel, in Nederland.

  Gr,
  Spider

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.