Douanegate Rotterdam: de jacht op het verdwenen dossier

“We hebben contact gehad  met het ministerie. Als we je vandaag niet hadden kunnen bereiken, hadden we groot alarm geslagen.” Gisteravond, net terug uit Colombia, een gemiste oproep van een Colombiaans nummer. Afdelingshoofd van de Nederlandse Ambassade in Bogota: G. van de Wetering. Ik had vrijdag even contact met hem gehad toen er een wat dreigende situatie was ontstaan in Barranquilla. Ik was in gesprek met ‘Paul’, de informant uit Colombia die een rol speelt in de Rotterdamse douanezaak, toen Paul een telefoontje van zijn vrouw kreeg: er waren gewapende mannen bij haar, ze wilde Paul dringend spreken en ze waren niet van de politie. Paul kreeg een man aan de lijn, die hem sommeerde onmiddellijk naar huis te komen, anders kwamen ze naar hem. En ze wisten waar hij was: in het hotel. Ze wisten ook mijn kamernummer.

Het was op dat moment niet bekend wat ze precies wilden. Paul vertrok, maar wat moest ik doen? Na wat telefoontjes hier en daar, ook met de ambassade, leek het in elk geval verstandig uit dat hotel te vertrekken. Zie verder het bericht van gisteren. Onderweg let je natuurlijk net iets beter dan anders op andere auto’s. Toen ik uit het hotel wegging stond er de hele tijd een auto met een ‘verdachte man’ voor de ingang.  Was waarschijnlijk niks bijzonders, maar in zo’n situatie ga je snel spoken zien. Gelukkig was er ook nog een andere auto (zie foto boven). Met zo’n kenteken kan er toch niks fout gaan?

Over spoken gesproken: ik was in Colombia om met Paul te praten en hem te filmen, en voor ‘het verdwenen dossier’. Dat is het dossier over de moordaanslag op de Nederlandse drugshandelaar Wim Ken Aalten, in juli 2013 in Colombia. In het document hierboven doet Willem Geurkink, liaison-officier van de ambassade van “Paises Bajos’, een verzoek aan de officier van justitie (Fiscalía) om dit dossier. Pikant detail: hier wordt ook de Rotterdamse officier van justitie genoemd, M.A. Boheur. Bij een inbraak in haar woning is een usb-stick verdwenen waarop volgens sommigen dit dossier zou staan. Het Openbaar Ministerie ontkent dit. Maar mocht het zo zijn dat deze stick ergens opduikt en het staat er wél op, dan is het erop gekomen nádat de stick was ontvreemd, zo werd mij gemeld.

Waarom is dit dossier nu interessant? Er wordt haarfijn in uitgelegd wie er betrokken zouden zijn bij die aanslag op Wim Ken Aalten. Sorry René F., ik kan er ook niks aan doen, maar het is niet anders: hoofdrolspeler in de Rotterdamse douanezaak René F. wordt daar gezien als hoofdverdachte. Samen met de Colombiaanse vrouw van Wim Ken Aalten (ik heb die naam even zwart gemaakt). Dat deel van het dossier rapport is opgemaakt door een Colombiaanse CTI-leider, die ik ook gesproken heb, in samenwerking met Paul, die toen informant was voor de DEA (de Amerikaanse narcoticabrigade) en de Colombiaanse CTI (zeg maar: onze TCI, Team Criminele Inlichtingen).

In Colombia is dat deel van het dossier spoorloos. Ik ben samen met Paul bij de officier van justitie in Barranquilla geweest die destijds het onderzoek naar de moordaanslag deed.  Dat is die mevrouw Castro uit bovenstaand document. Zij had alleen een stuk of zes A4’tjes met de beschrijving van wat er gebeurd was: de aanslag zelf. Het ‘drugsgedeelte’ zat daar niet bij. Ze heeft elk jaar een verzoek gedaan om dat deel van het dossier te voegen, maar dat had niks opgeleverd. Niemand maakte zich daar erg druk over. Ook niet toen de Nederlandse Ambassade met bovenstaand verzoek kwam: het was daar niet echt een ding.

Pas toen Paul en ik daar bij de officier waren ontstond er opwinding en kwam er spoorslags een hoofdofficier vanuit Cartagena naar Barranquilla om zich met de zaak te bemoeien. Pikant detail: op dat moment wist niemand de naam en het adres van Paul. Die heeft hij daar woensdag voor het eerst achtergelaten bij de officier van justitie. Twee dagen later wisten handlangers van het Cali-kartel precies waar ze moesten zijn. 

Dat het dossier in Colombia verdwenen was, zal voornamelijk een administratieve kwestie zijn. Interessanter is de vraag: waarom verdween het in Nederland? Dat is tamelijk simpel te verklaren. Paul heeft dit dossier destijds – in november 2013 – naar de TCI (toen nog CIE) in Nederland gestuurd. Naar de Nationale Afdeling. Een maand later, in december 2013, werd in Rotterdam de container met drugs aangehouden waarin diezelfde René F. opdook. Het lijkt erop dat de landelijke TCI de informatie uit dat dossier in elk geval niet heeft gedeeld met de Rotterdamse afdeling die het onderzoek deed naar deze drugszaak, met als sleutelfiguur de corrupte douanier Gerrit G.

Datzelfde landelijke TCI liet in augustus informant Paul naar Rotterdam komen, gaf hem een klein opname-apparaatje mee en regisseerde twee gesprekken tussen Paul en Gerrit de douanier. Dat ging – in mijn bescheiden ogen – wat amateuristisch: Paul kopieerde de gesprekken van het apparaatje naar een usb-stick (dat is dat dingetje op deze foto) en gaf die dan aan de TCI. Persoonlijk zou ik toch hebben willen voorkomen dat er een kopie in omloop kwam.

(een wat uitvoeriger versie van dit relaas is via Blendle te lezen. Dat gaat over hoe ik het dossier in handen kreeg en waarom het inmiddels weer spoorloos verdwenen is, in Parijs. En een merkwaardig toeval: een bericht uit 2004 in de Volkskrant, met dezelfde naam als in het document hierboven (Willem Geurkink). In Parijs verdween mijn koffer met het dossier, dat verhaal gaat over: ‘Volg die koffer’. Zie hier

 

 

9 Reacties

 1. Insider
  10 januari 2017 - 09:41

  Als ik het allemaal goed begrijpt verstrekt(e) deze ” Paul” dus al langer voor diverse opsporing instanties zoals de DEA en ook de Nederlandse landelijke TCI en is hij naar Nederland gehaald om daar informatie te verkrijgen over de Douane zaak. Maar dan is het toch een gestuurde informant? En of het Rotterdamse OM er nou van op de hoogte is gesteld of niet maakt niets uit want het OM is één en ondeelbaar. Dat zou inhouden dat er onder de ogen en met medeweten van het landelijke TCI (officier) is gelogen over de aanvang van het strafrechtelijke onderzoek Doussie naar de douanier en c.s.. Overigens zeer een goed stuk journalistiek werk HJ, kan menig collega journalist nog een voorbeeld aan nemen. Komt die ” Paul overigens naar Nederland om te getuigen zoals de rechtbank Rotterdam overweegt, hetgeen waar nu feitelijk niet meer aan te ontkomen is gezien de nieuwe informatie die jij hebt opgespoord!

  Reply
 2. karel
  10 januari 2017 - 11:35

  @ INSIDER :Als Paul dan nog leeft,er stonden boze mensen bij zijn vrouw.
  Meestal betekent zoiets niet veel goeds,maar goed verhaal HJK !

  Reply
 3. Ad
  10 januari 2017 - 17:40

  De puzzelstukjes vallen beetje bij beetje in elkaar… hieruit wordt het dus duidelijk dat Martin kok een informant was. Vandaar die veel te grote mond die hem zijn leven heeft gekost.

  Nu ga jij (hjk) er met de scoop vandoor. Slim. Maar ook gevaarlijk lijkt me. Zeker voor een niet informant. of vergis ik mij hjk?

  Waarom zou de moord op Martin Kok anders zo stil gehouden worden. Het was immers ‘DE’ moord van 2016. Niemand die het er nog over heeft. Mediastilte vanuit tante justitia?

  Reply
  • rob
   10 januari 2017 - 21:18

   Martin kok een informant!dat was te veel eer voor hem.Martin was een verader die informatie probeerde Door te verkopen omdat hij een chronisch Geld probleem had voor zijn levenstijl. Je bent crimineel omdat je geld wil verdienen en elke crimineel is een potentiële informant.veraden is een ander verhaal.de moord op Martin kok wordt een cold case.met andere worden is er al een verdachte voor de moord op Stanley h….gaat ook nooit opgelost worden.de sterke arm vd wet noem ik dat

   Reply
  • Siem
   10 januari 2017 - 23:52

   @Ad patat 17.40

   Martin Kok werd een pion van de TCI na de bom onder zijn auto. Tot hij dat zat werd en zijn meest recente berichten publiceerde. Je gestoorde en valse suggestie over HJK is ziek. Zeker gezien het gegeven dat HJK, als enige misdaadjournalist, het lef heeft laten zien om na de dood van Kok dieper te gaan graven, tot in Colombia en verder.

   Reply
   • Ad
    11 januari 2017 - 10:14

    Zzeg pinguïn. Wat is het moraal van je verhaal? Hoe weet jij nou dst Martin kok pas een informant was na dat bommetje onder zijn auto? Daarvoor werden er ook meerdere mensen beschadigd door Martin Kok. Allemaal in de spotlight gezet door kokketje…. martin was gewoon een veraaier. De halve bajes heeft door hem in de iso gezeten. Dat was verrvoor dat bommetje…

    Wat iemand hier boven al zegt, kabouterpost kost veel centjes… dus je moet veel te vertellen hebben…. in mijn hele leven is Martin misschien wel de smerigste vent ever die ik heb gekend.

    En ik weet niet wat je probeert hoor pannekoek, maar ff om je uit je droom te helpen. De reacties worden door Hjk zelf gemodereerd. Dat wil zeggen dat hij mijn bericht heeft gelesen en goed heeft gekeurd. Kom je hier een beetje de held willen spelen…. nergens iets van een verkeerde suggestie of beschuldiging te lezen…

    Als laatste, denk jij nou werkelijk dat Hjk dit ter nagedachtenis van Kokkie doet? Nergens komt martin zijn naam nadrukkelijk naar voren.
    Dit is gewoon Hjk zijn werk, oftewel de 1 zijn dood is de ander zijn brood.
    Mooie scoop, veel clciks, veel paper… hij is gewoon paper chasing💰…. niks mis mee.

    Beste Ad,

    Je snijdt wel een punt aan: wat moet ik wel en niet doorlaten? Ik laat veel weg over Martin, er komen heel veel negatieve reacties binnen. Ik heb geen tijd om die allemaal van commentaar te voorzien, maar ik wil ook niet alles tegenhouden. Dat Martin informatie aan de politie gaf, geloof ik niet, wel dat hij zich te gemakkelijk liet gebruiken om bepaalde informatie op de site te zetten.

    Hendrik Jan

    Reply
    • Ad
     11 januari 2017 - 19:43

     2ook negatieve reacties kan je rustig door laten hoor. A ders krijg je tig reacties onder elkaar, Allemaal positief. Dat schets toch nooit de waarheid.

     Ik snap in jou geval wel dat je niet toegeeft dat martin informatie door speelde aan de politie… dat kan je niet maken in jou functie.

     Maar het is algemeen bekend dat martin informatie doorspeelde… neem bijvoorbeeld de scoop waar je nu mee bezig bent… wie heeft dit geintje zo bekend gemaakt? Wie heeft hier tig mensen hun inkomsten verneukt en tig mensen de bajes in gewerkt? Voorzover ik weet komen crimesites met nieuws over levende bekende zaken. En proberen zij geen zaken op te lossen.

     Martin heeft zich weleens versproken in 1 van zijn filmpjes waar hij zichzelf CrimeFighter noemt…

     Reply
 4. Rekening
  10 januari 2017 - 19:22

  Waarom is mijn vorige reactie verwijderd?? Stond toch niks geks in?

  Beste Rekening,

  Ik had je reactie nog niet gezien, ben onderweg. Interessant, ik wil het morgen graag gebruiken op de site in een bericht.

  Hendrik Jan

  Reply
 5. Valentino
  10 januari 2017 - 20:06

  Deze Paul is inmiddels algemeen bekend. Dit was ook de Colombiaan met wie Martin Kok maanden geleden al in contact stond.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.