Douanegate Rotterdam: ‘onze man in Colombia’, de jacht op het verdwenen dossier“We hebben contact gehad  met het ministerie. Als we je vandaag niet hadden kunnen bereiken, hadden we groot alarm geslagen.” We schrijven maandagavond 9 januari. Een telefoontje met het Nederlands consulaat in Bogota. Een week eerder was ik afgereisd naar Colombia, in het kader van ‘douanegate Rotterdam’. Drugshandel via de haven, waarbij de corrupte douanier Gerrit G. een sleutelrol speelt, samen met ‘Paul’, een Nederlandse informant die in Colombia woont. In de affaire die in december 2013 aan het licht kwam, speelt een dossier over een moordaanslag in Barranquilla een belangrijke rol. Dat dossier is spoorloos verdwenen, zowel in Nederland als in Colombia. Mijn zoektocht naar het dossier verliep niet geheel zonder haperingen en op een gegeven moment was de situatie zo dreigend dat het mij verstandig leek even te bellen met de Nederlandse ambassade in Bogota.. Zodoende kwam ik in contact met het afdelingshoofd, G. van de Wetering.

Wat was er aan de hand? Op vrijdag was er een wat dreigende situatie was ontstaan in Barranquilla. Ik was in mijn hotel in gesprek met ‘Paul’, de informant uit Colombia, toen Paul een telefoontje van zijn Colombiaanse vrouw kreeg: er waren gewapende mannen bij haar, ze wilden Paul dringend spreken en ze waren niet van de politie. Paul kreeg een man aan de lijn, die hem sommeerde onmiddellijk naar huis te komen, anders kwamen ze naar hem. En ze wisten waar hij was: in het hotel. Ze wisten ook mijn kamernummer.

Verder lezen via Blendle

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.