Herbert R.: terug naar cel voor verkrachting Exloo (meisje van 14)?

Op 4 oktober 2007 werd Herbert R. opgepakt in de buurt van het Drentse Exloo, waar hij eerder die middag een 14-jarig meisje van haar fiets had getrokken. In zijn auto, in de buurt van Musselkanaal, verkrachtte hij haar. Het meisje trok de aandacht van passanten door hard te gillen en op ramen van de auto te bonken. Het kwam hard aan in de omgeving. Een jaar eerder was de 12-jarige Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond verkracht en vermoord. Suzanne en het meisje uit Musselkanaal waren vriendinnen.

Over de moord op Suzanne heb ik veel geschreven, over deze verkrachting kan ik zo niets terugvinden. Herbert R. is dezer dagen in het nieuws. Het Openbaar Ministerie stuurde deze week een persbericht rond met de mededeling dat men de veroordeelde verkrachter terug in cel wil en dat zijn voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) wordt herroepen.

R. werd in 2009 in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. De Hoge Raad maakte er 11,5 jaar van. In augustus 2015 kwam hij vrij. Volgens het OM heeft hij zich niet aan de voorwaarden gehouden: eind juli 2016 vertrok hij met onbekende bestemming.  Het OM diende meteen een vordering in, die op 22 september werd toegewezen.

Een speciaal team was toen al bezig R. op te sporen en er werd een adres in Duitsland achterhaald. Hij kon niet worden aangehouden omdat Duitsland geen eigen onderdanen uitlevert aan een ander land om in dat andere land een straf uit te zitten. Pogingen hem in Duitsland zijn straf te laten uitzitten mislukten omdat er in eerste instantie om herroeping van een deel van de v.i. was gevraagd. Dat kennen ze in Duitsland niet. Vandaar dat het OM nu een gehele herroeping vordert. Als de rechtbank die vordering toewijst, kán het wezen dat Herbert R. in Duitsland wordt vastgezet. Waarbij je uiteraard mag hopen dat hij zich in die tussentijd niet schuldig maakt aan andere schendingen van het voorwaarden. Daar kan men zelf wel iets bij bedenken. De rechtbank doet op 18 januari uitspraak.

Een verslag over de moord op Suzanne Wisman staat hier

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.