Sint Maarten: moord op de dierenarts, het mysterie van een spoorloos kind

“Op het Franse deel van het half-‘Nederlandse’ eiland Sint-Maarten in de Antillen is de dierenarts Jean-Louis Turquin afgelopen weekend doodgeschoten.” Meldt onze Zuid-Franse correspondent. Wij kennen dat eiland natuurlijk ook van de Heinekenontvoerders, die daar een bizarre vlucht naar toe maakten toen ze in Frankrijk zaten en niet aan Nederland wilden worden uitgeleverd. Doch dit terzijde. 

“Bij ons in Zuid-Frankrijk ging het alarm af. Want die meneer Turquin (uit Nice) staat voor een van de grootste raadsels uit recente criminele geschiedenis van ons deel van de wereld. Op 21 maart 1991 verdween zijn toen 8-jarige zoon Charles-Édouard. Nooit meer een spoor van het kind gevonden, ook geen stoffelijk overschot. Volgens zijn toenmalige echtgenote Michèle, met wie hij in ‘vechtscheiding’ lag, zou de dierenarts tegenover haar bekend hebben dat hij hun kind om het leven heeft gebracht. Eigenlijk alleen op grond van haar verhaal werd Turquin, die altijd ontkend heeft, tot 20 jaar veroordeeld.

Vanuit de gevangenis schakelde de dierenarts een privé- detective in. Die ontdekte dat Turquin hoogst waarschijnlijk niet de biologische vader van Charles-Édouard is. Maar de Amerikaan Moïse Ber Edelstein, iemand met een Tsjechische achtergrond. Er werd door die detective nader onderzoek gedaan. Hij kwam uit bij een leerling op een school voor rabbijnen in Israël. Een kind dat nogal leek op die Charles-Édouard.

Ondanks herhaalde verzoeken kreeg Torquin geen herziening van zijn proces. Na zijn voorwaardelijke vrijlating in 2010  (inmiddels in de bajes getrouwd met Nadine die tijdens zijn detentie met hem begon te corresponderen) vestigde hij zich als dierenarts op Sint-Maarten (wat het Franse deel van het eiland betreft, ook gewoon Frankrijk, dus Torquin hield zich aan zijn verplichting het land niet te verlaten). Als dierenarts werd hij op het eiland redelijk populair, zijn deur stond altijd open.

De Franse justitie probeert nu uit te zoeken waarom en door wie hij vermoord werd. Een feit is dat Turquin bezig bleef zijn onschuld aan te tonen. Wie weet heeft juist dat hem zijn leven gekost. Frankrijk en Israël werken in dit dossier samen.”

Aldus onze correspondent. Zie verder de Franse krant

 

Jean-Louis Turquin a été tué par balle

3 Reacties

 1. Benraki
  9 januari 2017 - 22:42

  Er is op het Nederlandse gedeelte een dubbele moord gepleegd op de zoon (1 vd 26 kinderen) van de vermoorde Eddy York en zijn vriendin bij het voormalige huis van Eddy York. Eddy York is vermoord in opdracht van zijn dochter door haar neefje.

  Reply
 2. SXM
  10 januari 2017 - 05:09

  Die moord kan ik bevestigen, meer details op 721 news. Vanaf het Franse deel waar ik woon, kan ik je melden dat de andere moord waar dit artikel over gaat een roofmoord betreft, althans dat is waar alles op duidt.

  Reply
  • Jack
   10 januari 2017 - 12:39

   Zit je ondergedoken SXM?

   Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.