Dode Colombianen: in Delfgauw en Medellin

“Ik werk al enkele jaren in Barcelona als conciërge in een nogal luxe appartementengebouw.  Ongeveer drie jaar geleden huurde Erdinc (of Edi) hier een tweekamerappartement voor ongeveer 2700 euro per maand.”

Hadden we ‘t eerder over: de liquidatie van een Colombiaanse jongen in Medellin, met een ‘Nederlands tintje’: hij zou in de week voor zijn dood hebben verteld dat hij een neef was van een bekende kickbokser. De betreffende kickbokser zegt dat de betreffende persoon absoluut geen neef van hem is en hij heeft ook geen idee waarom zijn naam is misbruikt. Alle reden dus om die naam van de kickbokser niet te noemen.

Maar we zijn natuurlijk wel nieuwsgierig naar wat daar in Medellin is gebeurd en daar blijken dan toch wel wat (zij het andere) Nederlandse linkjes.

Voor de goede orde: dit bericht is eigenlijk bedoeld om woensdagmorgen te worden geplaatst, maar ik zet het er nu vast op. Ik vertrek zo voor een nachtvlucht en ‘agenderen’ van berichten gaat nogal eens fout. Ik hoop in het vliegtuig wat tijd te hebben voor het verdere verslag van ‘douanegate’ en wie er met de geheimzinnige ‘Ollie’ en de corrupte agent worden bedoeld. 

Verder met de reactie van de conciërge:

“Hij kwam Spaans studeren, volgens hem. De woning deelde hij met andere Australiër. Zijn naam kan ik me niet herinneren. Hij zag eruit als een Maori Warrior, 1,95 meter lang en nogal gespierd en hij had erg veel tribal tattoos.

Edi reisde toen erg veel. Er kwamen hier in die tijd nogal wat Nederlandse jongens over de vloer. Nogal jong, begin en midden twintig. Eentje beweerde dat Uneputty, ex-president van de Hells Angels, zijn oom was.

Na een jaar verlengde hij het contract niet. Hij liet toen hij vertrok een rugzak en wat motorkleren achter bij mij. Enkele maanden later: politie aan de deur. Policia Nacional, uit Madrid, voor een verzoek uit Nederland, van Interpol. Niet voor Edi,  maar voor zijn vriend en zijn Braziliaanse vriendin.

De politie had geen naam, alleen een beschrijving. Ze zochten hem in verband met in Nederland op een Colombiaan die in Spanje woonde. Het lichaam werd gedumpt in een Kanaal, verpakt in plastic vuilniszakken.

Eds spullen heb ik toen aan de politie gegeven. In de rugzak waren ondermeer zijn twee paspoorten. Een Turkse en een Australische. Verder een cd met een nautisch programma voor oriëntatie op zee en Turks, Libanees, Bulgaars en Hongaars geld.

Volgens de agent ging het om een Libanees van de Koerdische maffia. Waar ik nog nooit van had gehoord. 

Ed zelf kwam ongeveer drie maanden later terug om zijn spullen te halen. Hij was volgens hem aan het reizen in Europa. Gek genoeg zonder paspoort. Daarna heb ik hem nooit meer gezien.

Het was een best aardige kerel. Edi was toen niet bij de politie bekend, ze  kwamen voor zijn maat. Edi was in Australië ook schoon, hoorde ik later van de agent.”

Aldus onze Spaanse correspondent.

Ik heb er zelf destijds ook aandacht aan besteed.

“Jorge Suarez Leal (42) en Julian Andres Florez Morales (30) uit Colombia kwamen op 18 mei 2013 mei op Schiphol aan. Nog geen twee weken later lagen ze dood in Delfgauw. Op 18 mei gingen de mannen van Schiphol met de trein naar Amsterdam. In een belwinkel in de Haringpakkerssteeg voerden ze een telefoongesprek met een onbekend persoon. Daar loopt het spoor dood. Een wandelaar vond hun lijken in het water langs de N470.

Wat deden Julian en Jorge in Amsterdam? Hun familie in Colombia zegt het niet te weten. Dat kan niet veel anders betekenen dan dat het met drugshandel te maken heeft. Julian en Jorge waren wel vrienden, maar er was niets bekend over een plezierreisje. De mannen vlogen via Madrid naar Nederland. Beide mannen hebben in Colombia een vrouw en een kind.”

Op de foto helemaal bovenaan lopen ze op Schiphol.

Gegevens van Opsporing Verzocht, uit februari 2015:

De twee woonden in Spanje en  landden met een vlucht uit Madrid op Schiphol op 18 mei. Om 10.03 uur lopen ze over het perron waarna ze de trein nemen richting Amsterdam-Centraal. Daar lopen ze om 10.47 uur via de hoofdingang naar buiten. Het zijn de laatste beelden waarop de mannen levend te zien zijn. Twee weken later zijn ze gevonden.

Na aankomst checkten ze in bij het Ibis-hotel bij het station, daarna zijn ze de stad ingegaan. Om 18.00 uur hadden ze nog een afspraak, waarschijnlijk ook in Amsterdam. Volgens Opsporing Verzocht ging dat over een mislukte drugsdeal.

Om 20.30 uur zijn ze in een auto vanuit Amsterdam over de A4 gaan rijden richting Den Haag. Om 21.45 uur passeren ze Schiphol en om 22.00 uur Leiderdorp. 

Het ging om een drugsconflict tussen Australiërs en de twee Colombianen. Blijkbaar was besloten om in Nederland op neutraal terrein de zaak te bespreken.

Er was een man bij met een heel opvallend uiterlijk. Een vermoedelijk Australische of Nieuw-Zeelandse man die door getuigen is omschreven als een ‘biker-type’. Hij was in mei 2013 toen hij hier was begin 20. Het is een man met een fors gespierd postuur, een kenmerkende lange rode baard en hij heeft een tatoeage op zijn arm. Deze man was waarschijnlijk op 18 mei 2013 bij de ontmoeting met de Colombianen.

De biker zou een auto hebben gehuurd waarin hij die dag rondreed. Hij is onder meer gezien in Amsterdam en hij leek de weg daar goed te kennen. De politie denkt dan ook dat hij vaker in Amsterdam komt. Deze man hield die dag telefonisch contact met de twee Colombiaanse slachtoffers.

De Spaanse politie heeft in Spanje een jaar geleden een man aangehouden die mogelijk betrokken was bij de dood van Morales en Leal. Hij was waarschijnlijk ook bij de ontmoeting op 18 mei aanwezig. Maar deze verdachte weigert te spreken met de Spaanse politie.

Het vorig bericht van mij over de liquidatie van zaterdag 4 februari staat  hier

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.