Douanegate: ook nog een corrupte officier en een corrupte agent?

In Rotterdam gaat het vandaag verder met ‘douanegate’. Ik hoop er even bij te zijn. De rechtbank wil graag het een en ander weten van een paar officieren van justitie, als ik het goed heb. Ik heb de laatste dagen even wat andere dingen beter gevolgd, je kunt niet alles tegelijk doen.

Er is hier en daar wel wat uit te leggen. Vrijdag had Jan Meeus in NRC Handelsblad een brisante reportage, waarvan waarschijnlijk vooral degenen die het heel goed hebben gevolgd de waarde kunnen inschatten.

In de affaire zijn er gesprekken afgeluisterd (Opname Vertrouwelijke Conversatie) in de woning van Henk E. En zijn zoon Marco. Daarvan zitten er een heleboel compleet uitgewerkt in het dossier dat alle advocaten – en verdachten- hebben gekregen. Maar van één dag ontbreekt het proces-verbaal in de stukken. Geen enkele advocaat of verdachte had daar de beschikking over. Van wie Jan Meeus dit heeft gekregen? Dat is het geheim van de smid.

De gesprekken van Henk en Marco – en anderen – vanaf 5 januari 2015 staan in de dossiers. Niet die van 18 december 2014. Dat zijn zeven a4’tjes, ze zijn te lezen op de website van NRC (zie hier).

Het is een gesprek tussen Henk en zoon Marco. Het begint over iemand die ze Ollie noemen. Henk zegt: “Ja, die wil een miljoen pakken.”

Ollie wil hen een bedrijf geven, hij wil er voor de rest op kunnen vertrouwen dat hij niets hoeft te doen, hij zegt: “Ik verkoop alles.”

Wie is Ollie? Die naam komt in de andere dossiers – zover ik kan nagaan – nergens voor.

Op pagina vier wordt het interessant. Het gaat weer over een miljoen. Marco zegt: “Die officier van justitie hebt een miljoen gehad. Weet jij veel wat we ‘m gegeven hebben?” 

Kan dit die Ollie zijn?

Een paar regels verder zegt Henk: “Hij is er absoluut vervelend mee hoe jij ‘m d’r afgeknald heb. Die vroeg je wilde komen praten over Dennis.”

Op pagina 5 hebben ze ’t ineens over een man uit Eindhoven, die bij zijn huis zesendertig kogels op zich afgevuurd kreeg, waarna de burgemeester niet wilde dat hij daar bleef wonen.  Dat zal gaan over Peerke S. aan de Boutenslaan, in november 2010.

Op pagina zeven zegt Henk: “dat heb ik gister tegen die agent ook al gezegd. Ik zeg: hé vriend, luister, je zit nou met dat ding hè, maar dat moet ook snel geregeld worden, ik zeg, want daar hoor ik je nooit meer over (…) en ik wil heel je dossier hebben. Hij zeg: ik ga dat regelen (…) ik wil heel dat kankerdossier zien.”

Marco: Hij moet dat plaatje ook nog teruggeven.

Ze gaan rijden, Henk zegt: “Je ken ook met mij meerijen, dan hoef jij niet weg. Je moet alleen mee naar die agent.”

Rara.

Een officier van justitie die een miljoen krijgt?

Marco die iemand d’r afgeknald heeft: was dat figuurlijk, of letterlijk?

Jan Meeus heeft de passages voorgelegd aan de advocaat van de heren, Jan Boone. Die zegt dat zijn cliënten het zich niet kunnen herinneren en niet weten waar het over gaat.

Waarom zat dit niet bij het dossier?

Het zou kunnen omdat de rijksrecherche er onderzoek naar heeft gedaan. Maar daar is voor zover bekend niks concreets uitgekomen. Alle reden, zou je zeggen, om daarna de stukken dan wel weer bij het dossier te voegen.

Ergens lijkt het me niet zo heel moeilijk die officier van justitie en die agent te traceren. Het bijzondere is: hier zijn geen criminelen aan het woord die proberen mensen ergens in te luizen, ze praten onbevangen over alles wat met hun zaken te maken heeft. Ergens moeten een paar mensen peentjes zweten.

Of dit aspect vandaag ook aan de orde komt?

2 Reacties

 1. Paul
  14 februari 2017 - 11:18

  Het verbaasd me dat andere media hier niet opgedoken zijn. Als het waar is dat er een OvJ en een agent zijn omgekocht dan is dat een nationaal schandaal.

  Reply
 2. jo
  14 februari 2017 - 20:27

  Tsja, als er in de allerhoogste toppen al jaren gesjoemeld wordt, kun je verwachten dat de rest van de organisatie volgt. Wie zou zich nog bezwaard kunnen voelen met zo’n staatssecretaris?

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.