Olifantendrugs: dodelijk gif maakt opmars in Nederland

Misschien kan een ervaringsdeskundige het mij uitleggen. Oké, je bent verslaafd, je wil een roes, of een pepmiddel. Dan kun je kiezen uit hasj, cocaïne, heroïne, amfetamine, zulks in verschillende varianten (crystal meth, xtc). Waarom zou je dan het opiaat carfentanil gebruiken? Ik hoor uit het veld dat het spul oprukt in Nederland en dat er al verschillende incidenten zijn geweest. Of daar ook dodelijke bij zijn weet ik niet, in het buitenland zijn wel doden gevallen.

Het is ooit ontwikkeld (in België) om grote dieren te verdoven. Vandaar de bijnaam ‘olifantendrug’. Het was ook nooit de bedoeling er iets anders mee te doen, maar het kan versneden worden met heroïne en dan schijnt het opmerkelijk heftig te zijn. Het is ongeveer 150 keer zo sterk als heroïne.   Een hoeveelheid ter grootte van een maanzaadje is genoeg om een volwassen persoon te doden, is het devies.

Een van de grootste humanitaire rampen in de geschiedenis is ook veroorzaakt door dit gif: Russische miliatren gebruikten een variant ervan om Tsjetsjeense gijzelnemers te verdoven bij de inval in een theater in Moskou. Even effectief als rampzalig: niet alleen de gijzelnemers, ook 120 gijzelaars kwamen om het leven.

Op dit moment is het nog niet verboden: je kunt het in China bestellen. Uit een onderzoek van persbureau Associated Press (AP) bleek dat twaalf Chinese bedrijven zonder moeilijke vragen te stellen, bereid waren om carfentanil te exporteren naar onder meer België, Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De slachtoffers zijn tot nu toe vooral in de Verenigde Staten gevallen (hoe zou dat nou toch komen?).  In Ohio kregen in augustus 94 mensen een overdosis, waarbij drie doden vielen. In het eerste halfjaar van 2016 werd er al 134 kilo carfentanil in de VS onderschept.

Als gezegd: het wordt in Nederland ook regelmatig gesignaleerd, en niet om olifanten te verdoven. Deskundigen zijn bang dat het spul in handen van IS voor groot gevaar kan zorgen (bedankt voor de tip, zeggen ze bij IS).

Illustratie: er is een veel leuker manier om olifanten uit te schakelen: met het vruchtje waar het Afrikaanse drankje Amarula van wordt gemaakt: worden ze dronken van (zie dit filmpje)

Vorig bericht over verslavingen en mijn kennismaking met Amarula staat hier

2 Reacties

 1. Rob
  13 maart 2017 - 12:54

  Serieus: waarom? Het betreft voor veel mensen een nieuw type drug en dat maakt nieuwsgierig. Het is goedkoop en meest doorslaggevend zal het beoogde sterke effect zijn. Het gevaar wordt door de meeste gebruikers weggewuifd: alleen echt domme mensen weten niet er mee om te gaan en uitsluitend die mensen sterven door een overdosis…… (mocht je Carfentanil toch echt te gevaarlijk vinden, dan kun je nog altijd aanstekergas gaan inhaleren of zo)

  Reply
 2. Bert1968
  13 maart 2017 - 19:10

  Een van de grootste humanitaire rampen… Mhja. Ik zou het een van de dodelijkste politie-inzetten noemen. Humanitaire rampen vind ik toch hongersnoden en natuurrampen.
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955395915000973 rept over 100den doden in oost europa/vormalige russische gebieden. O.a. heroine te korten op de markten daar, doen mensen naar dit product grijpen schijnbaar.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.