Wie verlost deze Pontiacs uit hun lijden? Requiem voor een auto

Dit bericht staat in de categorie misdaad. Terwijl het over auto’s gaat. Twee Pontiac Fiero’s. Waar misschien nooit iets van misdaad mee is gepleegd. Geen moord, geen ontvoering, geen verkrachting op de achterbank.

Het misdadige is: deze twee  (de blauwe is er later bijgekomen) staan al sinds mijn mensenheugenis dicht aan een openbare weg, in een dorp, waar ik door de jaren heen op gezette tijden passeer. Soms met de auto, soms hardlopend. Naar mijn idee staan ze er al twintig jaar. Ik durf er haast niet naar te kijken. De geringste aanraking kan al voldoende zijn om ze te laten oplossen in een wolk van roest. Er is nooit een proefrit me gemaakt. Nooit heeft iemand er een bod op gedaan. Ze zullen nimmer meer zelfstandig in beweging komen. Elke aanraking is een aanranding.

Degene die ze hier heeft neergezet en besloten heeft ze nooit meer weg te halen, moet iemand zijn met een hart van ijzer. Roest. Iemand die dieren en zijn vrouw mishandelt. Iemand zonder gevoel. Een domme bruut.

Of: een filosoof. Iemand die het lijden van de mensheid weerspiegeld wil zien in de teloorgang van een van de mooiste schepselen op aarde. Als je deze schoonheid niet kunt behoeden voor verval, wat dan nog wel? Moeten deze kunstwerken uit hun lijden worden verlost, of moeten ze blijven staan tot aan de dag des oordeels? Komende week gaat het over kunstschatten. Van Van Gogh. Ook mooi. Misschien moet je dit beeld ook als een kunstwerk zien. Een voetnoot in de tijd. 

12 Reacties

 1. ton treur
  20 maart 2017 - 11:46

  nix roest. Fiero’s zijn van polyester

  Reply
 2. Anoniem
  20 maart 2017 - 16:15

  Volgens mij is er indertijd afgesproken dat ze opgeruimd zouden worden

  Reply
 3. Westerman
  20 maart 2017 - 16:26

  Misschien was hij bang dat ze spontaan zouden ontbranden en durfde hij niet meer?

  Reply
 4. Westerman
  20 maart 2017 - 16:26

  Er staan wel meer classics in dat rijtje, lijkt het?

  Waar is dit?

  Reply
  • BG
   20 maart 2017 - 19:07

   be Boone

   Reply
  • Jarno
   20 maart 2017 - 20:09

   In Rouveen aan de oude rijksweg.

   Reply
 5. Joopie
  20 maart 2017 - 21:23

  Vroeger waren er ombouwsetjes voor te verkrijgen, Ferrari look a like volgens mij.. en nooit een bod op gedaan? Men wou ze niet verkopen. Staat ook nog een mooie BMW M3 bij!

  Reply
 6. Rene
  20 maart 2017 - 22:44

  Deze auto’s staan er al zo lang ze worden naar mijn weten niet verkocht en anders voor te veel geld

  Reply
 7. Oand
  21 maart 2017 - 10:40

  Volgens mij staan ze er ook wel langer dan 20 jaar

  Reply
  • Jan
   21 maart 2017 - 16:35

   Het gerucht gaat dat ze er al zo lang staan dat ze besloten om er een heel dorp omheen te bouwen

   Reply
  • Dirk
   4 april 2017 - 19:30

   Ik kan me herinneren dat ze er medio jaren 90 kwamen te staan. Dat moet ergens tussen ’93 en ’97 zijn geweest, aangezien ik in die periode elke ochtend daar langs kwam. Bovendien heb ik ’97 wel discussies gehad over die auto’s, aangezien er toen ook al een ombouw was voor de Fiero van Van der Hoef.

   Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.