De verwurging van Jet Peters in St. Hubert: een stille oude moord

Het is haast bizar hoe weinig aandacht er is geweest voor de moord op donderdag 24 december 1992 op de 26-jarige Mariët (Jet) Peters. Ze werd dood aangetroffen in haar huis aan de Nimrod in het Brabantse St. Hubert. Was getrouwd met Bart Bens en zo’n 13 weken zwanger.

Dankzij het feit dat ze op de lijst met cold cases staat, is haar naam aan de vergetelheid ontrukt. Ik heb in de kranten van destijds niks kunnen vinden (met iets beter en langer zoeken moet er wel iets te vinden zijn, maar veel zal het niet zijn). 

Jet werkte bij een electrobedrijf in Uden en Bart was chauffeur bij een mestdistributiebedrijf. Op 24 december gaat Bart om half vijf ‘s morgens naar zijn werk. Als hij tussen één uur en half twee thuiskomt, ziet hij dat de voordeur openstaat en dat het hele huis overhoop is gehaald. Mariët ligt dood op haar bed, zij is gewurgd.

Het vermoeden is dat er een inbraak is geweest en dat die uit de hand is gelopen. Het raampje in de voordeur was vernield, alles lag overhoop en er was in kastjes gezocht. De buit lag in de auto van Mariët en Bart. Omdat er extra beveiliging op de auto zat, lukte het de dader(s) kennelijk niet om de auto te starten. Tot nu toe is niet bekend wie er achter dit misdrijf zit.

Zo staat het op de lijst met cold cases. Natuurlijk vallen hier wat dingen op. Al was het maar dat er zo weinig aandacht voor is geweest: kennelijk had de politie de dader al snel in het vizier, maar kreeg men het bewijs niet rond. Net als bij die andere cold case, in Diemen, met studente Ellen, waar er ook meteen al een verdachte in beeld was.

Heeft de dader geen dna-sporen achtergelaten? Dat lijkt – in beide gevallen – haast onmogelijk. Wat je vaak ziet – en dat maakt het lastig – is dat de verdachte iemand kan zijn die vaker in de woning is geweest en dat ook niet ontkent. Maar wél ontkent dat hij de moord heeft gepleegd. Men denke aan de Deventer Moordzaak, maar er zou zo een heel lijstje samen te stellen zijn.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.