Doelwit verijdelde liquidatie was Rick S.; de zaak met de Sibonina

In een vorig bericht ging het over de verijdelde liquidatie van Rick S., trainer van voetbalclub Odin. Hij zou een contactpersoon zijn van Mink Kok, dat maakte het nog wat saillanter. De politie hield het moordcommando – met als verdachte o.a. Rigjendrig L. –  tegen. De vraag was toen: had dit heilloze plan te maken met Mink Kok, waarom had wie dan ook het voorzien op deze voetbaltrainer?

Inmiddels komt mij het een en ander ter ore. Gaat om een heel bekende zaak, waar ik veel over heb geschreven. Het gaat over twee grote drugsvangsten bij IJmuiden, met als hoofdrolspeler Ariën Kaale senior, die ik daarover destijds ook nog heb gesproken. Hij is inmiddels overleden. Ariën Kaale junior komt vaker in de boeken voor, als vriend van Cor van Hout. Hij was ook bij de laatste lunch van Cor in Amstelveen.

In de tijd dat de zaak met de Sibonina speelde, was Rick werkzaam bij De Vletterlieden in IJmuiden. Zij leggen de boten aan bij de sluis en hebben ook toegang tot de haven en het terrein van de hoogovens. Tegenwoordig Tata Steel. Rick ging om met  de broers Menno en Ariën Kaale junior, maar ook met de spil van de IRT-affaire, de bekende Kris J. uit Haarlem. Er speelde iets met illegale toto, Rick kwam enige tijd vast te zitten en raakte zijn baan kwijt.

Het verhaal is dat de familie Kaale en/of Mink Kok hem hebben geholpen bij een nieuwe start. Geld om een viskraam te beginnen. Ik begreep dat Rick op tamelijk onschuldige manier in het wereldje terecht was gekomen. Hij had alle scheepvaart informatie en was niet te beroerd die gegevens te delen met vrienden die daarom vroegen.

In hoeverre dat geheim was en of hij daarmee strafbaar was, is de vraag, het lijkt erop dat hij zichzelf niet bewust was van illegale handelingen, want hij verstrekte de gegevens via de telefoon. En als die telefoons dan worden getapt in het kader van zo’n mega-drugsonderzoek, dan heb je vanzelf al een probleem. Maar wat dit dan weer te maken kan hebben met een plan om hem uit de wweg te laten ruimen?

Het vorige bericht over de verijdelde aanslag (‘Een schooljongen op het verkeerde pad’) staat hier

De zaak met de Sibonina speelde al in 2003, maar werd later weer interessant doordat Fred Ros, kroongetuige uit het Passageproces, zich ermee had bemoeid. Hij had een van de betrokkenen afgeperst. Dat was allemaal vreemd gegaan.

“In 2004 wordt Arjen K.(63) uit Beverwijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Dat is veel, voor twee drugstransporten waar geen enkele vorm van geweld aan te pas kwam. Wat hem nog meer steekt is dat een van de mensen uit zijn groep zich in de gevangenis zo bedreigd voelde door ‘moordmakelaar’ Fred Ros dat hij kroongetuige werd. ‘Er is een vies spelletje gespeeld,’ zegt Arjen K. nu. ‘Wij hadden 35.000 euro aan advocaat Spong betaald voor de verdediging van die Henry W. Dan wordt zo iemand kroongetuige en lapt-ie ons er allemaal bij. Krijgen we dat geld nou terug?’

De reportage over de zaak met de Sibonina staat hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.