Ellen, de dode studente van Diemen, de coldste case

Bij de moord op Farid in Den Haag wil de politie – op verzoek van de familie- de achternaam nog niet bekendmaken. Dat zie je tegenwoordig niet vaak meer. Toevallig was ik dezer dagen even bezig met een cold case dossier uit 1989, over een moord in Diemen, waarbij na al die jaren nog nooit de achternaam van het slachtoffer naar buiten is gekomen. Studente Ellen, 22 jaar. Veel meer weten we niet over haar. Op zaterdag 26 augustus 1989 lag ze dood in haar studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen. 

Ellen studeerde en had veel sociale contacten. Naast haar studie werkte zij in de studentensociëteit Het Trefpunt. Een vriendin die in dezelfde flat woonde, is de laatste die Ellen in levende lijve gezien heeft. Dat was op woensdag 23 augustus 1989 om 22.00 uur. Ellen stond toen in de deuropening van haar eigen kamer. In de tijd rond de moord stond de flat tot aan het dak in de steigers vanwege een renovatie. Tot op de dag van vandaag is niet bekend wie Ellen vermoord heeft.

Ik heb in de loop der jaren vaker geprobeerd hier iets meer te achterhalen, maar dat is nooit gelukt. Verder kan ik er ook nergens iets over vinden. In dit opzicht is dit een van de meest bijzondere moorden uit de Nederlandse geschiedenis. Ik neem aan dat haar familie heeft verzocht geen achternaam naar buiten te brengen. Dat men niet zit te wachten op media-aandacht, die uiteindelijk zelden tot een oplossing leidt.

Blijft de vraag hoe het mogelijk is dat er zo weinig over bekend is. Dat kan twee oorzaken hebben. De ene: dat niemand werkelijk ook maar enig idee heeft. Maar ik heb zo ‘t idee dat ‘iedereen’ wel weet – althans sterk vermoedt – hoe het zit, maar dat het bewijs niet rond te krijgen is.

 

4 Reacties

 1. Repelsteeltje
  19 april 2017 - 11:53

  Kan je wat vertellen over dat vermoeden? Je stopt wanneer het interessant begint te worden. Ik snap dat je geen namen kan noemen. Maar wat meer informatie is wel op zijn plaats.

  Reply
 2. Ada De Graaf
  19 april 2017 - 17:07

  Ook het interview met Knevel destijds was veelzeggend. Ff zoeken of het er nog is.

  Reply
  • Joost
   19 april 2017 - 19:24

   Dag Ada,

   Ben benieuwd naar het desbetreffende interview; laat je het weten wanneer het gevonden is?

   Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.