Smokkelboot Sibonina: hoe Fred Ros een slaatje sloeg uit een drugstransport

In 2004 wordt Arjen K.(63) uit Beverwijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. Dat is veel, voor twee drugstransporten waar geen enkele vorm van geweld aan te pas kwam. Wat hem nog meer steekt is dat een van de mensen uit zijn groep zich in de gevangenis zo bedreigd voelde door ‘moordmakelaar’ Fred Ros dat hij kroongetuige werd. ‘Er is een vies spelletje gespeeld,’ zegt Arjen K. nu. ‘Wij hadden 35.000 euro aan advocaat Spong betaald voor de verdediging van die Henry W. Dan wordt zo iemand kroongetuige en lapt-ie ons er allemaal bij. Krijgen we dat geld nou terug?’

Op donderdag 1 mei 2003 is het niet echt lekker weer: koud voor de tijd van het jaar, af en toe regen, stevige wind. Niks voor een wandeling langs, bijvoorbeeld, de Sonthaven in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Twee dagen eerder, net voor Koninginnedag, is hier het vrachtschip Sibonina aangekomen, vanuit Venezuela. Het was met kolen onderweg naar de hoogovens van IJmuiden, maar omdat de kades vol waren voer het door naar Amsterdam. Terwijl de Venezolaanse bemanning aan boord was had er zich ‘s nachts onder de waterlijn van alles afgespeeld. Ver buiten het zicht van iedereen. Aan de onderkant van het schip is een grote ruimte met koelwater voor de motoren. Door een mangat, onder de waterspiegel, is die toegankelijk. Vier duikers uit Noord-Holland zijn hier naar toe gezwommen en zijn zo’n anderhalf uur bezig om tien balen met elk vijftig kilo cocaïne uit deze ruimte te halen en onder een steiger te leggen. De balen worden onder de steiger vastgemaakt met een touw, daarna verdwijnen de duikers even geruisloos als ze gekomen zijn en stappen ze een eind verderop in een geparkeerde auto. Niemand heeft iets gezien, niemand slaat alarm, operatie geslaagd.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.