‘Bloedbroeders’ Baarnse moordzaak: van 147 miljoen naar 1 euro

Verzekeringsbedrijf Conservatrix uit Baarn is voor één euro overgenomen door een Amerikaanse investeerder. In 2007 stonden de eigenaars, de broers Boudewijn en Ewout Henny, nog in de Quote met een geschat vermogen van 147 miljoen euro.

De teloorgang van het familiebedrijf zou minder stof hebben doen opwaaien als de eigenaars niet op een andere manier geschiedenis hadden geschreven. Misdaadgeschiedenis. Het hoofdkantoor van het bedrijf, villa Canton in Baarn, was in 1960 het decor voor een moord waarbij vooral het motief tot de verbeelding spreekt. De daders: de rijkeluiszoontjes Boudewijn en Ewout Henny en timmermanszoon Henny Werkhoven. 

In het bericht in de Volkskrant over deze zaak wordt een pikant detail genoemd, dat mij tot nu toe ontgaan was, terwijl ik zowel de geschiedenis van deze moord als het oeuvre van Gerard Cox terdege ken. In zijn ‘Broekje in branding’ zou met de ‘welgestelde delinquent met zeilverlof’ naar de broers worden verwezen. Er heeft vanaf het begin van deze zaak een sfeer van klassenjustitie gehangen. Tijdens hun detentie kregen de broers een vip-behandeling, mochten ze gewoon op vakantie en werden ze al zeilend gespot op een meer.

Dat mij dit tot nu toe ontgaan was, komt doordat ik de tekst alleen maar ken van ‘horen’, niet van lezen. Ik heb het altijd gehoord als “een welgestelde delinquent met zijn verlof”. 

Een reportage over de Baarnse moordzaak, zoals opgetekend in het boek Moordenaars in Nederland, staat hier

1 Reactie

 1. Gert1904
  16 mei 2017 - 18:51

  Volgens mij zit er in de tekst zoals jij die plaatst een foutje. “Brengt deze spiering haring, kabeljauw” moet volgens mij zijn “Brengt deze spiering haar een kabeljauw”.

  Denk aan het gezegde: een spiering uitgooien om een kabeljauw te vangen.

  Ik zie het overal verkeerd staan……

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.