“400 kilo Hazeldonk was voor informant Mustafa”

Als het allemaal waar is en bewezen kan worden, dan is vooral de vraag: handelde Mustafa B. op eigen houtje, of was dit in samenwerking met een opsporingsinstantie, als zijnde een TCI?  De rechtbank Breda veroordeelde vrijdag een 20-jarige jongen uit Schiedam tot een celstraf van 4,5 jaar voor cocaïnesmokkel. Volgens mijn bronnen zou de partij afkomstig zijn van een van de hoofdrolspelers in de Rotterdamse douanezaak, en bestemd zijn geweest voor Mustafa, die tot nu toe officieel alleen als getuige in de zaak een rol speelt (vooral door niet te verschijnen).

Op 3 december 2016 was er een controle bij de grensovergang Hazeldonk op de A16 richting Antwerpen. Een medewerker van de Koninklijke Marechaussee zag in een bestelbus een groot aantal boodschappentassen met daarin in totaal 200 pakketten cocaïne. In een verborgen ruimte in de bestelbus zaten nog eens 200 pakketten. In totaal 400 kilo cocaïne.

Dat is veel. Een paar vragen wellen op: waarom richting Antwerpen? Komt er niet genoeg cocaïne in de havens daar aan? En hoe vaak word je nou gecontroleerd als je bij Hazeldonk de grens over gaat? In december extra met vuurwerk, maar dat is de andere kant uit. 

400 kilo, dat betekent kapitaal. Jongens die met zulke hoeveelheden omgaan, kunnen wel een advocaat betalen. In dit geval: Gerard Spong. Die betoogde dat zijn cliënt had moeten worden vrijgesproken: de marechaussee had hem staande gehouden op basis van “etnische profilatie”, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Wel in het verweer dat de cliënt “zwakbegaafd en jong” was en dat zijn rol in de cokehandel waarschijnlijk niet zo groot was. Volgens de rechtbank is er sprake van ‘beperkt cognitief vermogen’ en is niet uit te sluiten dat de jongen “gemakkelijk beïnvloedbaar is” en dat onbekende anderen daar misbruik van hebben gemaakt. 

Die onbekende anderen, wie zijn dat? Advocaat Spong zal het wel weten, iemand moet zijn rekening betalen. De politie heeft “enige tijd” onderzoek gedaan naar de eigenaars van de partij, maar dat had geen dagvaarding van andere verdachten opgeleverd. Betekent het ook dat er geen verdachten in beeld zijn geweest?

Volgens doorgaans welingelichte kringen was deze partij van een van de hoofdrolspelers in de Rotterdamse douanezaak en was de partij bestemd voor de man die hier de laatste tijd al zo veelvuldig figureert: Mustafa B., die steeds als getuige wordt opgeroepen, maar steeds niet verschijnt en waar de rechtbank dan genoegen mee neemt.

De 20-jarige jongen is een kleinzoon van ene Henk (nee, niet Henk E.), die nauwe contacten heeft met de bedoelde hoofdpersoon. De partij zou in juni 2015 zijn aangeleverd en had ruim anderhalf jaar in opslag gelegen. Niet zo gek: betrokkenen zaten vast, of waren voorlopig vrij, er werd op hen gelet.

Als de bronnen die ik heb kloppen (helaas is mijn  Turks niet zo goed) en Mustafa een rol speelde in deze affaire, dan is dus de vraag: deed hij dit op eigen houtje, of was dit een een-tweetje met een TCI-naar-keuze? Dat laatste zou een heleboel verklaren. Misschien ook dat ‘enige tijd’ van het onderzoek: naar sommige personen kun je beter niet teveel onderzoek doen.

1 Reactie

  1. Harmen
    19 juni 2017 - 10:45

    Het riekt Hendrik Jan, het riekt….

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.