Heineken-losgeld was nooit in Parijs

In het kader van het proces tegen Heinekenontvoerder Willem Holleeder, als opdrachtgever voor moorden,  worden deze zomer Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog ondervraagd door zijn advocaten. In mei 2017 zijn delen van die verklaringen uitgelekt. Zo vertelt Sonja dat het deel van het losgeld van Cor van Hout en van haar broer Willem in Parijs begraven lag en door een goede vriend daar zou zijn opgegraven. Dat had ze van Cor gehoord. Het is een verhaal dat al heel lang de ronde doet en nu dus min of meer officieel wordt bevestigd. Maar het klopt waarschijnlijk niet. Cor en Willem hebben haar – en anderen – flink in de maling genomen. In de nog geheime verklaringen van Holleeder licht hij een tip van de sluier op. In werkelijkheid is dit deel van het losgeld nimmer in Parijs geweest, maar heeft hij dit zelf in een bos in het Gooi begraven. En zelf weer opgegraven.

“Ja, Cor heeft mij verteld van het losgeld bij de boom. Ik wist dat in ieder geval wel. Ik wist het ook van Thomas van der Bijl, dat hij het had opgegraven.” Vertelde Sonja Holleeder in juni van dit jaar in een verhoor bij de rechter-commissaris. Het ging over het deel van het losgeld dat nooit was teruggevonden en waarvan Thomas van der Bijl – een goede vriend van Cor – had beweerd dat hij dit in een homo-bos in Parijs had opgegraven. Hij had het aan Rob Grifhorst gegeven, die het voor Cor en Willem had geïnvesteerd en die er daarna leuke dingen mee hadden gedaan: Casa Rosso op de Wallen gekocht en prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar. Thomas van der Bijl heeft wel een rol gespeeld bij het losgeld, maar wat hij er kort voor zijn dood over heeft verklaard tegenover de politie is – zeer waarschijnlijk – een fabeltje. In de nog onder embargo liggende verklaring van Holleeder – die slechts ter inzage zijn geweest voor advocaten in het Passageproces – vertelt Holleeder dat het geld nooit in Frankrijk is geweest en daar nooit is begraven. En dus ook niet door Thomas van der Bijl is opgegraven. De zakken met het deel van het losgeld van Cor en Willem zijn in een bos in het Gooi begraven en Willem heeft die zelf enige tijd later – in de periode dat ze in Parijs zaten ondergedoken – op een koude winternacht opgegraven.

19 Reacties

 1. Koos Koets
  4 juli 2017 - 08:43

  Het klinkt ook niet logisch, ten eerste moet het qua fysieke omvang al een behoorlijke hoeveelheid zijn, waar je zo min mogelijk mee wilt zeulen, en zeker niet met een auto de grens over. Ze wisten ook dat de kans dat ze gepakt worden behoorlijk groot zou zijn, dan ga je niet 500 KM met de poen rijden.

  Reply
 2. Mickel
  4 juli 2017 - 09:36

  Beste HJK,
  91% van de hoeveel mensen vindt dit waardevol ?
  Het artikel staat net online ..

  Beste Mickel,

  Dat betekent dat 10 mensen het hebben gelezen en dat ééntje het waardeloos vond… Staat overigens al bijna een uur online.

  Hendrik Jan

  Reply
 3. Mick
  4 juli 2017 - 13:45

  Hoe kan Willem het opgegraven hebben als hij in Parijs zat en het geld in het Gooi begraven was?

  Beste Mick,

  Artikel niet gelezen?

  Hendrik Jan

  Reply
 4. Wim Groot Bertink
  4 juli 2017 - 16:35

  Het geld ligt in het Gooi begraven. Willem duikt onder in Parijs. Vanuit die onderduik in Parijs gaat ie op een koude winternacht naar het Gooi. Hij graaft het geld op. Onbekend is wat ie ermee doet. Voortvluchtige Willem steekt vier grenzen over: Frankrijk-België, België-Nederland, Nederland-België en België-Frankrijk. En keert weer terug in de onderduik in Parijs. Hij moet twee keer vijfhonderd kilometer afleggen, graven in een bos en iets met het geld doen. Dit is wat is destilleer uit je tekst. Dit beweer je toch? Was het één winternachtje, of waren het meerdere nachtjes dat ie weg was uit de onderduik in Parijs?

  Beste Wim,

  Alles op zijn tijd, het hele verhaal zal te zijner tijd wel bekend worden.

  Hendrik Jan

  Reply
  • Bert1968
   5 juli 2017 - 12:45

   Grenzen oversteken is totaal geen belemering. Ik steek al 28 jaar (post-Shengen idd) diverse malen per week, 2 of 4 maal op die dagen de nl/be grens over om te tanken of een stukje door belgie naar mijn 2e werkgever (in nl) te gaan. 1 maal staande gehouden door de marechaussee voor papieren controle, 1 maal voor alcohol controle. 1 maal gezien dat de Belgische politie iemand verwachte. Dan staat er een blauwe bus scheef langs de weg, 6+ man met een FAL of ander automatisch wapen er achter.
   Geen idee hoe dat met de be/fr grens zit, mij zien ze niet daar zo lang ze geen fatsoenlijke taal spreken. Maar de doorsteekjes over de grens lijken me daar ook royaal aanwezig.

   Reply
   • Jeroen
    9 augustus 2017 - 20:20

    Slimmerik, dit was nog voor de open grenzen van Schengen. Het was toen heel wat lastiger om vrij door Europa te reizen

    Reply
    • Bert1968
     9 augustus 2017 - 21:52

     Slimmerik.
     ” Ik steek al 28 jaar (post-Shengen idd)’
     lezen, ook een ontwikkelings fase.

     Reply
     • Michel
      2 oktober 2017 - 20:57

      Pre shengen bedoel je dan waarschijnlijk??

 5. sherlok
  4 juli 2017 - 18:26

  @Hendrik Jan, vraag mij af waarom jij vraagtekens plaatst bij hetgeen meerdere mensen hebben verklaard, maar wel hetgeen Holleeder verklaard heeft “wat alleen bekend is bij de advocaten?” als waarheid aanneemt? Wordt dit gestaafd door anderen? Of vind jij Holleeder betrouwbaarder dan iedereen die anders verklaard hebben? En dan verwacht ik geen antwoord van wacht maar af, want anders moet je dit niet publiceren.

  Beste Sherlok,

  Het lijkt mij sowieso nieuwswaardig te weten wat Holleeder zelf vertelt over hoe het met het losgeld is gegaan. De betrouwbaarheid van zijn verklaring en de verklaringen van anderen hierover mag iedereen zelf inschatten. Jan Boellaard en Frans Meijer zeggen dat alles is verbrand. Zij waren erbij toen het werd verdeeld.

  Hendrik Jan

  Reply
 6. Batman
  4 juli 2017 - 19:20

  Wel intrigerend dat mysterie rondom dat losgeld. Meijer en Boellaard zeggen dat het verbrand is (dat zei Willem zelfs overigens ook bij College Tour), Cor en vd Bijl dat het in parijs begraven was, Willem zegt nu iets anders. Grifhorst heeft altijd gezegd dat hij nooit geld van Heineken heeft witgewassen, maar alleen Cor heeft betaald voor een Tip die hij had gegeven over een reeks panden. De zussen verklaren hetzelfde als Cor en geven o.a. aan dat ze willen dat de valse beschuldigingen aan Grifhorst ophouden en dat Cor nogal gelukkig was met gokken op paarden en daar veel geld mee verdiende.

  Vraag me af of waarheid ooit echt boven tafel komt. Dat Grifhorst ondanks ontkennen wel degelijk het geld heeft witgewassen, lijkt me wel aannemelijk. Waarom vd Bijl zou liegen over een “futiliteit” als dat het door hem of Willem zou zijn opgegraven, begrijp ik minder.

  Wat was zijn belang daarbij ? Cor was al dood en hij wilde met zijn verklaringen met Willem afrekenen. Waarom dan zichzelf belasten van het plegen van strafbare feiten, terwijl je dit niet gedaan hebt.

  Reply
 7. loetje
  5 juli 2017 - 09:06

  Wat doet dat er nu eigenlijk nog toe?
  Het meeste losgeld is terug gevonden [19 miljoen gulden] in een bos in Zeist, dus zulke slimme jongens waren het niet dat blijkt ook wel want of ze zijn dood of zitten in de bajes.
  SUKKELS!

  Beste Loetje,

  Cor en Willem hebben ongeveer de helft overgehouden van wat ze hadden berekend. Maar wie beweert er dat het slim is om zo’n ontvoering te plegen?

  Hendrik Jan

  Reply
 8. loetje
  5 juli 2017 - 11:11

  Henrik Jan dat is niet waar wat jij zegt hoor.
  Ze hebben maar 8 miljoen gulden daadwerkelijk over gehouden en dat is na zeggen in bordelen en casino’s gestopt.
  Het restant 27 miljoen euro is boven water gekomen !
  Dus geen slimme zet van hun.

  Reply
  • loetje
   5 juli 2017 - 11:12

   27 miljoen gulden is boven water gekomen bedoel ik.

   Reply
 9. loetje
  5 juli 2017 - 11:59

  En ik kan het weten want ik heb met Cor en Willem begin jaren negentig in Veenhuizen en in de Niendeure [Almelo open kamp] gezeten.

  Beste Loetje,

  Bedoel je dat je kan weten dat ze niet slim zijn?

  Hendrik Jan

  Reply
  • Maurits de Vries
   5 juli 2017 - 13:53

   Ja, dat klopt. Cor en Willem noemde jou toen Linke Loetje. Dus hebben ze jou niet veel verteld…

   Reply
   • loetje
    7 juli 2017 - 09:54

    Precies ! Je slaat de spijker recht op zijn kop!
    Daarom is de 1 allang de pijp uit en ziet de ander de buiten wereld nooit meer.
    Over Linke Loetjes gesproken….. en ze worden ook nog volop vereerd op de een of andere manier diep en diep triest !

    Reply
  • loetje
   7 juli 2017 - 09:56

   @ Hendrik Jan
   Vind of beter gezegd vond jij ze wel slim dan?
   De een dood de ander nooit meer naar buiten?
   Koekwouzen zijn het !

   Reply
 10. Krystof
  5 juli 2017 - 13:28

  De 1 dood ,de ander levenslang bijna,niet erg slim,eigelijk oliedom

  Reply
 11. Hans
  10 augustus 2017 - 13:44

  €0,69
  Hoeveel geld moet je wel niet uitgeven dat alleen jou artikelen zo duur zijn.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.