Passageproces: Dino is de enige ‘opdrachtgever’ met levenslang

Kan me voorstellen dat veel lezers ‘Passagemoe’ zijn en denken: hou nou toch eens op, ze zijn veroordeeld en klaar is kees. Maar we moeten ‘t er toch nog even over hebben. In NRC Handelsblad gingen twee officieren van justitie in op de reactie van de advocaten van Dino Soerel, Nico Meijering en Christian Flokstra. Zie vorig bericht. Er is één aspect dat de laatste weken helemaal niet an de orde is gekomen en dat door de advocaten – zover ik dat heb meegekregen – ook niet erg is benadrukt.

Het grote verschil tussen Dino Soerel en de andere drie die levenslang hebben gekregen. Dino wordt er niet van verdacht zelf iemand te hebben vermoord. Hij heeft niet, zoals de anderen, bloed aan zijn handen. Moppie Rasnabe en Jesse Remmers zijn daar wel voor veroordeeld. Jesse voor een hele serie, Moppie in elk geval voor de zogenaamde barbecuemoorden (bij de Oudekerkerplas, Amstelveen, zie foto). Siegfried Saez voor de dubbele moord op Henie Shamel en Anne de Witte.

Het doel van het Passageproces en het inzetten van de kroongetuigen, was om eindelijk eens bij de opdrachtgevers uit te komen. Terecht: zij zijn het meest verantwoordelijk en moeten minstens zo zwaar worden gestraft als de uitvoerders. Het Openbaar Ministerie mag na de uitspraak juichend en in polonaise over de bankjes zijn gehost, eigenlijk is het wrang te moeten constateren dat de zaak van enige die alleen als ‘opdrachtgever’ is veroordeeld veel vraagtekens op roept en in feite heel onbevredigend is afgelopen.

Er is nauwelijks een motief te bedenken voor Dino waarom hij de betreffende slachtoffers zou hebben willen uitschakelen, anders dan dat hij een faciliterende rol heeft gespeeld. Waarbij nog helemaal niet duidelijk is voor wie: voor Holleeder, voor Ali Akgün en/of voor Stanley Hillis.

4 Reacties

 1. onbekende
  17 juli 2017 - 09:28

  die zus van Dino zat in een auto waar haar \”vriend\” werd afgeschoten en 1 miljoen uit de kofferbak geript werd
  nooit gevonden , die man … of toch wel ?

  Reply
 2. bassisthenk
  17 juli 2017 - 09:44

  Moet die Dino vrij dan?
  Laat ze maar even ‘ van de straat’ lijkt me een verstandig besluit van dat OM die ik overigens geen polonaise zie doen, al helemaal niet dat ze twee ‘ kroongetuigen’ miljoenen toestoppen en een vrij leven geven, die twee zijn levensgevaarlijk, je zal die Ros maar naast je krijgen…dan dans je niet over stoelen…

  Reply
 3. Mano
  17 juli 2017 - 11:20

  Als opdrachtgever heb je wel degelijk bloed aan je handen. Zonder jou opdracht hadden ze gewoon nog geleefd. Dat je je dan verschuild achter de uitvoerders doet daar niks aan af.

  Reply
 4. Loetje
  17 juli 2017 - 16:06

  Er is al medegedeeld door het hof bij de uitspraak dat Holleeder en Dino dit samen hebben beraamd , herinner je de verklaring van Fred Ros nog ? Ze aten samen uit de ruif ……………
  Dus de Neus krijgt ook levenslang geen zorgen !
  En Ali en Stanley liggen al op het kerkhof dus tegen hun is er geen zaak meer.
  Het lijkt mij in ieder geval zo klaar als een klontje.
  En dan kan Holleeder nu wel kleinzerig doen en zeggen dat ie bij voorbaat al is veroordeeld, nou daar heeft ie dan ook gelijk in die komt nooit meer vrij let op mijn woorden..

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.