Belgische ‘meesteroplichter Prins Poef’: “Ik ben nooit veroordeeld”

“Mijn naam is Gerda de Jager en ik ben woonachtig in de regio van Marbella aan de Costa del Sol. Graag doe ik een melding van een oplichter die wel heel ver gaat. Het is een Belg, genaamd Serge C. Lenglez. Het onderstaande artikel is van lang geleden maar hij heeft nu zijn werkterrein naar Spanje verplaatst waar hij al 6 jaar actief is nu. Dit moet stoppen! Belgie kan hij niet meer in omdat hem nog een straf boven het hoofd hangt. In Frankrijk wordt hij gezocht.” Aldus Gerda, dus. Het onderstaande artikel is dit 

Dit bericht had ik donderdag op de site gezet, onder de kop: “Serge C. Lenglez: wacht u voor de meesteroplichter.” Met een aantal voorbeelden. In de loop van de dag kreeg ik ettelijke telefoontjes van Serge, vanuit Spanje, die zich beklaagde over het artikel. Hij was nooit veroordeeld, het artikel klopte ‘geen kloot van’ en ik had geen wederhoor toegepast.

Dat laatste klopt: ik had geen gegevens van hem en ik heb door op zijn naam te googelen geprobeerd te verifiëren of er steun is voor wat Gerda beweert. Dat iemand niet veroordeeld is, zegt niet zoveel: we kennen allemaal de dames en heren uit programma’s als ‘Opgelicht’, die worden ook zelden veroordeeld. Maar ik was de hele dag onderweg, onder meer op bezoek bij iemand in de gevangenis in Roermond, ik heb het artikel even offline gehaald om Serge de gelegenheid te geven uitvoeriger te reageren.

Hij heeft een paar mails gestuurd, die ik zo zal weergeven. Eerst even het vervolg van het vorige bericht. 

Wie op zijn naam googelt, komt van alles tegen. “Serge is een meesteroplichter die mensen vanuit de gehele wereld oplicht met mooie praatjes. Aan alles waar hij ook maar denkt dat er wat te verdienen valt schroomt hij niet terug om op slinkse mensen geld afhandig te maken om zijn luxe leventje te kunnen bekostigen. Er zijn inmiddels honderden mensen die zich hebben aangemeld door een Facebook actie. Ik ben zelf ook zo’n slachtoffer.”

Een paar voorbeelden:

– Serge geeft zich uit als diplomaat, waardoor hij vertrouwen wekt bij mensen. Hij laat ze betalen voor bv het regelen van een paspoort of werkvergunning. Hij is dus geen diplomaat!

– Serge biedt dingen te koop aan op internet, strijkt het geld op, maar levert niets.

– Serge biedt appartementen te huur aan, vraagt 2 maanden huur + 1 maand deposit. Vaak mensen in het buitenland die te goeder trouw handelen of hij heeft een smoes dat het gelijk betaald moet worden voor een bezichtiging om het van de markt te halen. De markt voor huurwoningen is wat overspannen hier momenteel.

Er is een geval van een moeder met twee kleine kindjes die met de sleutel in de hand naar hun nieuwe huisje gingen en er bleek iemand anders te wonen. Hij had ze gewoon nepsleutels gegeven!

– Serge eet heel graag en heel duur in restaurants. De rekening loopt op tot soms over de 500 euro; hij heeft de smoes dat hij zijn creditcard is vergeten en de volgende dag echt komt betalen. Ik ben hier zelf meerdere malen getuigen van geweest toen ik nog niet door had wat hij allemaal deed.

– Serge laat twee jongens uit Amsterdam komen voor een ‘sollicitatiegesprek’ voor zijn kledingmerk of voor een van zijn clubs, hahaha. Hij bezit helemaal niets! Hij belooft de jongens dat hij alles betaalt, vliegtickets, hotel etc. Vervolgens luncht hij een keer met ze, laat ze betalen voor de werkvergunning, blokkeert ze van telefoon en facebook en daar staan die gasten met lege handen. Zonder geld, zonder hotel, in een vreemd land waar ze niemand kennen.

– Serge heeft twee broers uit Zuid-Afrika zover gekregen met mooie beloftes dat ze een baan in the Ocean Club in Puerto Banus kregen, een huis en een onkostenvergoeding van 1000 euro. De jongens verkochten alles in Zuid-Afrika en van de ene op de andere dag was alles weer eens geblokkeerd. Daar stonden ze op het vliegveld waar zogenaamd de tickets klaar zouden liggen. Vijf uur heen, en onverrichterzake weer vijf uur terug. Ze hadden natuurlijk wel eerst een flink bedrag aan hem overgemaakt…

– Serge gaat graag op stap met makelaars om huizen of boten te bekijken die miljoenen kosten. Ik weet niet hoe hij het doet, maar een makelaar heeft hij zo gek gekregen dat ze hem € 2.500 hebben geleend omdat hij zogenaamd een probleempje had met zijn kaart op dat moment.

Hij doet op dure panden een bod ( € 10.000.000 bv), zorgt dat hij alle gegevens van de eigenaren krijgt, inclusief van de bedrijven waar de aandelen in zitten en zet daar vervolgens weer een volgende oplichtersactie mee op. Dit is mij overkomen als makelaar zijnde hier in Spanje. Ik heb nog geen weet van wat hij gedaan heeft met mijn documenten, maar ik houd mijn hart vast. In het verleden heeft hij dit gedaan met een hotel Playa del Sol in Estepona waar het ook om miljoenen ging.

De lijst is eindeloos en ik kan nog wel uren doorgaan. De gedupeerden zijn bedragen kwijt van tussen de € 200 en soms wel € 5000 of meer. Alles wat ik hier schrijf berust op waarheid, veel betaalbewijzen zijn aanwezig. Momenteel wordt alles verzamelt door het Belgische consulaat in Marbella.

De politie hier doet niet veel, want de aangiftes die er zijn gaan vaak over kleinere bedragen. Er is een dossier zo dik als van een meter van hem. Helaas hij komt overal mee weg. Deze man moet gestopt worden omdat zijn slachtoffers vaak jongeren zijn, of mensen die ergens mee in nood zitten. Een grotere narcist ben ik in heel mijn leven nog niet tegen gekomen!”

Aldus Gerda, in het vorige bericht.

Volgens Serge deugt Gerda zelf niet, zit ze financieel aan de grond en is haar vriend René A. een drugshandelaar die te maken heeft gehad met cocaïnesmokkel in Rotterdam.

Mijn bericht was intussen opgepikt door Joris van der Aa, van de Gazet van Antwerpen, die Serge nog kende uit het verleden en een stuk maakte over de actie van Gerda. Dat werd gisteren geplaatst. Het leidde tot een stroom aan reacties (zie hier)

De reactie van Serge op één en ander:

Met veel verwondering mocht ik een artikel lezen op uw website. Ten eerste ben ik nooit of nooit veroordeeld geweest. Wel twee maal in voorarrest maar nooit veroordeeld. Deze Gerda is de vriendin van René A. Hij werd meerdere malen veroordeeld voor drugs en internationale trafiek. 

Graag had ik ook bewijzen gezien van die oplichterij die ik zou gepleegd hebben want ze beweert dat er op mijn Spaanse rekening gestort wordt. Ik heb zelfs geen Spaanse rekening.

Voor de rest is dit mens een persoonlijke hetze aan het voeren waar geen stoppen aan is.  Ze bedreigde zelfs mijn moeder van 82 en mijn vriend en diens zusje van18 met de dood. Gelieve uw bronnen te checken en te zien dat u zwart op wit bewijzen hebt van wat u toelaat op uw website. Met dank. 

Wat betreft die twee Afrikanen: die waren gestuurd door Steve S., een extreem rechtse skinhead die meerdere malen is veroordeeld en op 13 en 20 september zich moet verantwoorden met Joyce de T. voor fraude. Ook een mooi figuur, waar ik geen contact mee wens zelfs maar.”

Aldus Serge.

Aanvulling, naar aanleiding van enkele reacties:

Serge: “Dat verhaal van die makelaar van 2500 euro en die moeder met haar kindjes? Hebt u daar enig stuk van of naam van die mensen? Enig bewijs of wat dan ook? Want u vraagt mij allerlei documenten , die ik graag ter beschikking stel, maar de verhalen die ik lees, zijn die uberhaupt zelfs gesteund op iets of is dat Gerda die gewoon uit haar nek kletst?”

 

17 Reacties

 1. marc
  15 juli 2017 - 12:18

  Opgelicht worden is uiterst vervelend , er vloeit geen druppeltje bloed , enkel wat hoofdpijn , vaak zijn de gedupeerde te gretig geweest , meester oplichter Heer Olivier heeft wel eens gezegd dat je enkel mensen kan oplichten die hebberig zijn , meestal is het te mooi om waar te zijn .
  Neemt niet weg dat deze Serge keertje tegen de verkeerde aanloopt , Ik zou die baard van zijn smoel rukken

  Reply
 2. Maarten
  15 juli 2017 - 14:49

  Dat van weglopen zonder betalen in de horeca zelf meegemaakt. Was geen kleine rekening. In mijn eigen zaak. Weet ook van collega’s waar hij het zelfde heeft geflikt. Zijn echtgenoot smeekte mij later nog of hij niet bij mij kon blijven slapen omdat meneer zelf een gast had gehuurd voor thuis. Dus én niet betalen, en nog verwachten dat ik daarnaast gratis sexuele diensten verleen!!! Chique volk!

  Hij moet het verder maar uitzoeken, maar alle horeca raad ik aan zelfs een cola eerst te laten betalen alvorens te serveren. De man speelt lachend met ieders kloten, vooral hopend dat mensen in Marbella zelf ook een verleden hebben. Ik helaas niet!

  Reply
 3. Gerda
  15 juli 2017 - 16:09

  Ik maak mij niet druk over alle loze woorden die Serge over mij zegt. Hij zit als een kat in het nauw en dan begint hij van alles te roepen om maar gehoord te worden. Als IK iets te verbergen zou hebben gehad, dan was ik niet met naam en toenaam in het openbaar getreden, toch?

  Reply
 4. Maarten
  15 juli 2017 - 16:31

  Top voor Serge.
  1. Laat je baard wit maken. Bijvoorbeeld bij Dessange in Puerto Banús of zo. Foto’s op je facebook met alle logo’s. En natuurlijk was de pinautomaat daar in de straat leeg, je komt het morgen wel brengen.
  2. Mooie rooie jurk. Chloé op de eerste lijn Banús. Paar leuke foto’s met jachten uit de haven, waar je een optie op hebt genomen. Meisje bij de kassa beschuldigen dat ze je kaart heeft beschadigd en dat je het morgen wel komt brengen.
  3. Wit paard. Sevilla is beroemd om paarden. Zoek een mooie witte uit, rijd er woedend op weg omdat je gewoon zegt dat iemand juist je portemonnee gepikt heeft.
  Ja, dan een paar zwarte hulpjes, daar heb je er nog genoeg van van de Grindr en de Badoo.

  En dan eindelijk eens ECHT Sinterklaasje gaan spelen in Spanje! Nét echt!!!!

  Want, kijk nou zelf, zo’n 200 kilo pratend schaamhaar, das toch echt geen vertoning meer hier! Dat kàn toch niet meer anno 2017!

  Reply
 5. Maarten
  15 juli 2017 - 19:27

  Voor de hoor- en wederhoor. Serge twee keer eerder geweest. Niet zuinig geweest, en toen wél netjes betaald. Waarvan, begon ik me toen al af te vragen nu niet meer.
  Was minder blij met het iedereen een snuif coke mee aanbieden in mijn zaak. Nooit gewild want zoiets moet je hier gewoon niet toelaten. Maar wél daarna geen korreltje rommel op de toiletten achtergelaten.

  Voila.

  Marbella Airlines wenst u nog een prettige VLUCHT!

  (PS: Ik ken heel die Gerda niet, noch haar vriend. Maar samen lachen is altijd gezelliger.)

  Reply
 6. Gerda
  15 juli 2017 - 23:12

  Nou nou, wat een leuke commentaren daar. Ik heb het gevoel dat jullie ook nog een appeltje hebben te schillen met hem? Ik ben heeeeel benieuwd naar jullie verhaal.

  Reply
 7. Mr. Wilson
  16 juli 2017 - 09:58

  Zeg. Kan dit soort drama op Facebook aub? Bedankt voor de tip maar mag de rest van dit relnichterige geleuter gewoon in Marbella blijven?

  Reply
 8. Maarten
  16 juli 2017 - 12:25

  Nog niet opgevallen dat lenglez enkel commentaar van vrienden toelaat daar? Dus ook dat systeem misbruikt om zijn nepbeeld de vergroten? En net te doen alsof hij iedereen eraf kan kegelen? (De kunstjes daarvoor kent hij goed, niet omdat hij “macht” heeft, maar omdat hij menige fake-facebook heeft gehad. En waarschijnlijk nog heeft. Om bijvoorbeeld zijn eigen grootsheid te liken. Zodat hij weer een paar mensen geld af kan troggelen). Op facebook? Nee dank u.

  Reply
 9. PietPlezier
  16 juli 2017 - 13:31

  @Maarten

  Praat je altijd zo onsamenhangend? Kennelijk denk je zelf ook nog dat lezers hier er ook maar 1 draad aan vast kunnen knopen. Ik kan je vertellen dat dat niet zo is.

  Reply
 10. Maarten
  16 juli 2017 - 21:26

  Grappig. Niks meer op zijn facebook. Alle foto’s weg. En geen verhaaltjes meer van Sinterklaas. Een paar jaar geleden was hij ook ineens weg. Maar niet verder dan naar Alhaurin. Denk dus niet te snel dat je er geen last van zult hebben. Laatste posting is van een openingsfeestje in België. Kan een poging tot vals spoor zijn.
  Gaat ie verder, ik gok op Mykonos. Contacten (waarschijnlijk) en vlees.

  Ik ken wat Grieken. Ook weer toevallig hoe klein die wereld is, hè? Die hebben zo hun eigen oplossingen. Én hun eigen gevoel voor humor! Het zou ook Casablanca kunnen worden. Dat is ook goedkoop reizen. En de rest.

  Reply
 11. Robin Hood
  17 juli 2017 - 18:00

  Ik ken nochtans wel enkele Belgen die hebben overgeschreven naar zijn rekening voor huur van een appartement en auto 2 dagen voor hun vakantie bleek er niets te zijn leg maar uit aan je kinderen dat de vakantie niet doorgaat !! EN zoals hierboven miss geopperd het zijn zwakkere nee nee het zijn mensen die hard werken voor hun gezin en hun spaarcenten worden afgepakt

  Reply
  • Bert1968
   17 juli 2017 - 22:37

   En er is bijna geen juridische mogelijkheid om iets terug te krijgen. Mensen moeten soms 10tallen zaken bijeen brengen, en dan nog krijgt zo’n mensenlevens-sloper 1 a 2 jaar, in de meest succesvolle zaken. Vrijspel is een te groot woord, maar tamelijk ongehinderd is een term die op oplichters wel degelijk gebruikt kan worden.

   Reply
 12. Maarten
  18 juli 2017 - 00:08

  De grootste diefstal die zulke mensen plegen is niet dat stomme geld. Ze kunnen je beroven van je vertrouwen in je medemens. Alsjeblieft niet doen. Er zijn heel veel eerlijke lieve mensen, ook zeker in Marbella!

  Reply
 13. Gerda
  18 juli 2017 - 07:33

  Graag geef ik even een reactie omdat mijn naam genoemd door Serge in dit artikel.
  Waarschijnlijk kan Serge niets vinden over mijn verleden en dus begint hij onzin te roepen als dat ik aan de grond zou zitten en een vriend Rene A. heb die in de drugshandel zou zitten.

  1. Aan de grond: Serge roept dit denk ik, omdat ik weinig rekeningen heb betaald voor hem in restaurants en kroegen. Deze rekeningen liepen vaak op tot € 300 en sorry, maar ik wilde mijn geld daar niet aan uitgeven. Met als gevolg dat hij weer eens de smoes had dat hij geen credit kaart bij zich had. Telkens wist hij het zo ver te krijgen, dat hij de volgende dag terug mocht komen om te betalen, wat hij natuurlijk nooit deed.

  2. Rene A.: Dit is een ex-vriend waar ik 10 jaar geleden de relatie mee heb gebroken. En ja, we zijn nog steeds vrienden maar dan ¨gewone¨. Rene A. heeft in 2009 in voorarrest gezeten voor vermeende drugshandel. Hij is echter vrijgelaten en vrijgesproken. Ik zelf heb niet te maken met drugshandel of wat dan ook.

  Serge is de grootste narcist die er op deze aardkloot rondloopt. Door aan de bel te trekken hoop ik dat hij nu eindelijk eens gestopt gaat worden en krijgt wat hij verdient. Tevens is het een waarschuwing aan onschuldige mensen om niet met deze man in zee te gaan en er ver weg van te blijven.
  Tientallen gedupeerden hebben zich reeds gemeld helaas………..

  Reply
 14. La Loca
  22 juli 2017 - 15:24

  Jep.. ook mijn man werd door hem opgelicht.
  Gerda, jij hebt hem zelfs ontmoet op restaurant met Serge begin juni.

  Reply
 15. Maarten
  24 juli 2017 - 00:24

  Meneer Serge is weer voorzichtig begonnen met op Facebook te posten dat het hem helemaal koud laat. En er blijven altijd mensen zo dom om dat te geloven….????

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.