Bolestein Buitenveldert: een dode en een onopgeloste moordaanslag

Zondagmiddag Buitenveldert: geen huilende DC9’s, uit het lied van Frans Halsema, maar wel tranen. Om een dode. In flat Bolestein. Er is ook een verdachte aangehouden, maar de politie zwijgt verder in alle talen. Behalve dat men rekening houdt met een misdrijf: er is een lichaam aangetroffen onder ‘verdachte omstandigheden’ en over de identiteit van de overledene is nog niks bekend.

Komt vast nog wel. Het brengt ons wel bij een andere zaak, ook in flat Bolestein, waarover een huiveringwekkend filmpje staat op Opsporing Verzocht. Op donderdag 17 oktober 2013 rond 09.10 uur worden een Turkse man (58) en zijn dochter van 15 voor de deur van hun appartement in de flat Bolestein in Amsterdam Buitenveldert neergeschoten. De moeder was naar haar werk. Toen de vader naar binnenliep werd hij gevolgd door een man die zijn gezicht verschool in zijn jas. De man liep achter hem aan de lift in en volgde hem ook op de galerij. Voor de deur van de woning schoot hij op de man. De dochter die de deur opendeed, kreeg ook twee kogels in haar lichaam. 

Een bizar scenario. De schutter had net zo goed beneden kunnen schieten, maar wachtte tot ze voor de woning stonden. Het is een zaak die me destijds een tijdje heeft beziggehouden. Ik ben toen ook nog bij de flat geweest, maar ik heb er nooit grip op kunnen krijgen en er ook later niks over kunnen vinden.

Ik ben nog steeds erg benieuwd naar het motief. De man zei tegen de politie dat hij niet weet wie het op hem – of zijn gezin – heeft gemunt. Zou hij dat inmiddels wel weten?

De man raakte zwaar gewond door een kogel in zijn rug, de dochter kreeg een kogel in haar buik en in haar been. Maar de psychische schade, het onveilig voelen, de angst,  zal minstens zo groot zijn. 

De schutter is een lichtgetinte man, mogelijk van Indonesische afkomst van rond de 30 a 40 jaar met een normaal postuur en hij is ongeveer tussen de 1.75 en 1.80m. lang.

Rond de tijd van de schietpartij stond er bij de flat schuin tegenover de Aldi waar de slachtoffers wonen, een ouder, beetje vierkant model donkere personenauto geparkeerd. Opvallend was dat hij in tegenstelling tot de andere auto’s daar achteruit ingeparkeerd stond, dus met zijn neus naar de weg. Achter het stuur zat een man die een nerveuze indruk maakte met een pakje sigaretten te spelen. Vanaf die plek had hij goed zicht op de galerij waar het schietincident plaatsvond.

Op dinsdagavond 15 oktober rond 22.30 uur hebben verschillende mensen bij één van de naastgelegen flats een soortgelijke opvallende rode Renault Mégane zien staan waarvan het kenteken met 46 begon. Bij die auto stonden twee getinte en één blanke man die iets leken te zoeken.

Het lijkt duidelijk een goed voorbereide actie, waarbij een van de vragen is: was het bedoeld als liquidatie, of vooral om iemand héél ernstig te waarschuwen? Van zo dichtbij kun je ook gemakkelijk iemand in het hoofd raken.

De Crimesong van de dag: Zondagmiddag Buitenveldert

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.