Geripte Turken in Rotterdam: een bloedige vete

“De Turkse man die maandagavond slachtoffer is geworden van de liquidatie op het terras van XO Food & Lounge aan de Prins Hendrikkade (Noordereiland) in Rotterdam, heeft nu een naam:  Ergin Basakçi, 41 jaar, afkomstig uit Hellevoetsluis. We vroegen ons af of er een connectie was met de moord op de 41-jarige beveiliger Zeki Yumusak. 

Dat vonden reageerders een brug te ver: alsof alle Turken die worden neergeschoten met elkaar in verband staan. Maar soms is het er wel. Zo zou de  moord op de 50-jarige Mustafa Ates uit Vlaardingen bijvoorbeeld wél in verband staan met de dood van Zeki. 

De politie van Den Haag die de moord van Ates onderzoekt, heeft bevestigd dat men van deze connectie heeft gehoord. Mustafa Ates werd op 22 juli op de Van der Kooijweg in Rijswijk op een afgelegen parkeerplaats bij het Hoekpolderpark dood aangetroffen.”

Aldus een vorig bericht over deze zaak (foto boven: Zeki, rechts Ergin) 

Er is daar meer aan de hand. De Telegraaf meldde vorige week dat “twee of misschien zelfs drie recente afrekeningen in en bij Rotterdam in het Turkse criminele circuit zijn het gevolg van een ’rip’ of roof. Door een bouwer van geheime bergplaatsen voor drugs en geld onder druk te zetten, wisten criminelen die leeg te roven. Dat zette kwaad bloed.”

De oorlog zou begonnen zijn nadat criminelen een bouwer stashes onder druk hadden gezet: die wist als geen ander waar wat te halen viel. Zo zou er een partij heroïne van honderden kilo’s en een miljoen euro verdwenen zijn, die eigendom waren van een van de absolute kopstukken in de Turkse onderwereld in Nederland. Volgens De Telegraaf was deze man eerder samen met de bekende Attilla Önder verdachte geweest in een groot drugs- en liquidatieonderzoek in Turkije.

Atilla kennen we van het Passageproces: hij stond op de zogenaamde dodenlijst van Jesse Remmers, maar was de dans ontsprongen omdat hij steeds niet thuis was. In het dossier staan uitvoerige verklaringen van hoe Fred Ros en een andere betrokkene rondjes reden bij zijn huis in Aerdenhout om hem af te leggen (en daarna om).

Het ziet er naar uit dat het einde van deze Turken-oorlog voorlopig nog niet in zicht is. Het is een wat lastig toiegankelijk milieu, Turkse criminelen zijn geen praters, maar wellicht hoor ik er van de week nog wat over.  

De Crimesong van de dag is Aggesus, van Alexander Curly. Ook een ‘Turkse moord’, maar dan anders. Een crime passionnel met een mes. Zie hier

Vorig bericht zie hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.