Dag des oordeels voor Tessa en Manuel (en Marc)

Tessa-Gazet

Een zware dag voor de volksjury, afgelopen vrijdag, in het proces tegen Tessa, Manuel en Marc, voor de moord op makelaar Gunther Haagen. De hele dag beraadslagen en antwoord geven op 52 vragen over: guilty or not-guilty.

Het zal niemand hebben verbaasd dat het in alle gevallen ‘schuldig’ was: de verdachten hebben bekentenissen afgelegd en afgezien van wat details over de gang van zaken en ieders rol is er niet veel onduidelijkheid. Zelden zal een moord met meer voorbedachte rade zijn gepleegd dan hier.

Vandaag gaat het over de schuldvraag. De advocaten zullen er alles aan doen er een ‘acceptabele’ straf uit te slepen. Esther Vroegh is de Nederlandse advocaat van Tessa, Pol Vandemeulenbroucke de Belgische (foto boven: Esther vroeg links, Pol in het midden).

Levenslang is een optie. Maar levenslang in België is anders dan bij ons. Mocht het zover komen, dan doet Tessa er wijs aan niet naar Nederland te komen om de straf hier uit te zitten. In België komt het in de praktijk neer op zo’n dertien jaar.

Woensdag was het tijd voor de moraliteitsgetuigen. Familieleden, vrienden en kennissen die worden ondervraagd over slachtoffer en daders, om een beeld te krijgen van hun persoon. In België ben je verplicht te verschijnen. Als je niet komt, word je dezelfde dag nog door de politie van huis gehaald. Tal van Nederlandse getuigen hadden – al dan niet met kennisgeving – ervoor gekozen niet te komen. Het was praktisch onmogelijk hen op te komen halen, vandaar dat de voorzitter van de rechtbank, Dirk Thys, hun bij de politie afgelegde verklaringen in ijltempo, grotendeels onverstaanbaar, afraffelde.  

VASTGEBONDEN

Harry van L., bijvoorbeeld, had Manuel getroffen op de dag van de moord. Manuel was met de gestolen Range Rover. Hij vertelde Harry dat de man niet wilde betalen, dat hij hem een klap had gegeven en dat hij vastgebonden in woning zat. Met z’n drieën hadden ze 60.000 euro te verdelen. De auto moest naar Duitsland gebracht worden. Of Harry mee wilde. Dat wilde hij toch maar niet. Marc van D. was daar ook bij. Harry had tegen Marc gezegd dat hij beter ook niet mee kon gaan, maar dat deed Marc wel.

‘GUNTHERTJE’

Harry ging naar huis om te douchen, een half uur later werd hij door Manuel en Marc in opgehaald. Met de Range Rover en ze hadden ook de Mercedes AMG van de ouders van Gunther bij zich. “Ze hadden een plastic zak bij zich, daar zaten verschillende spullen in; twee magazijnen van een pistool en het rijbewijs van Gunther in een doosje. Nadat ze mij opgehaald hadden, hebben we in Tilburg cocaïne gebruikt. Overdag hadden Marc en ik al wat jointjes gerookt. Met zijn drieën zijn we  naar Duitsland gereden. Manuel vertelde dat er mensen in de woning waren geweest, wat hij niet had verwacht. Ze hadden gezocht naar 60.000 euro. Hij deed laconiek, gedroeg zich normaal. Hij maakte er grapjes over. De ouders hadden geroepen: ‘Waar is mijn Gunthertje?’ Manuel zei dat ze hem hadden vastgebonden, en zei dat hij wel los zou komen.”

VLIEGVELD

Op het vliegveld van Dusseldorf of Duisburg parkeerde Manuel de Range Rover op longstay. Daarna reden ze met de Range Rover terug. Om kwart voor vijf waren ze terug in Tilburg. “Ik ben gaan slapen. Ik moest nog wel denken aan de vastgebonden makelaar, maar Manuel zei dat hij wel los zou komen.”

TOFFE GAST

Harry kende Manuel sinds een half jaar, door Marc en diens vriendin Angelique. In het uitgaansleven van Tilburg hadden ze hem, en Tessa, leren kennen. Hij vond Manuel “een normale toffe gast” die een “normale relatie” had met Tess (zoals ze werd genoemd). Hij had Manuel na zijn aanhouding twee keer telefonisch gesproken. Manuel had gezegd dat hij alles eerlijk had verteld. Hij was niet bij hem op bezoek geweest in de gevangenis. Dat kan niet, “omdat ik nergens sta ingeschreven.”

FAILLIET

Een andere vriend, Marc K., was ook niet komen opdagen. Hij had in april 2011 Manuel en Tessa leren kennen in het uitgaansleven van Tilburg. Zijn vriendin Natasja van H. was close geworden met Tessa. Manuel woonde toen bij het Wilhelminapark in Tilburg. Hij had verteld dat zijn zaak failliet was gegaan nadat hij in zee was gegaan met De Graafschap als sponsor.  Om de dag zagen ze elkaar bij Manuel thuis, bij Marc thuis of bij Natasja. Marc werkte bij de Shell. In de nacht na de moord, rond half vijf, was Manuel ’s nachts sigaretten wezen halen. Hij was toen op stap samen met Marc van D.; ze reden in een grijze Mercedes. Hij zei dat hij die had gehuurd. Er was hem verder niets aan Manuel opgevallen, hij was heel relaxed.

ANNA WEG

Hij weet dat Manuel in verband is gebracht met de vermissing van een twaalfjarig meisje. Ze heette Anna. Harry had zichzelf bij de politie gemeld. Hij werkt inmiddels niet meer bij Shell, dat heeft te maken met zijn relatie met Natasja. Natasja had een bericht gezien op Omroep Brabant, over Tessa/Teuna.

GROOTVERBRUIKER

Ze zagen elkaar veel, gingen vaak bij elkaar op bezoek, eten, en op stap. Hij praatte veel met Manuel over zijn werk en bedrijf. Manuel vertelde dat hij een shirtcontract had met De Graafschap, daar had hij in geïnvesteerd, maar zijn compagnon had zich teruggetrokken. Hij zei dat hij een hoge functie had bij IBC. “Hij was heel royaal, haalde meteen voor 100 euro aan eten, had dure kleding, gaf veel geld – honderden euro’s – uit aan drank. Tess studeerde, geld kwam van Manuel. Door ons allemaal werden drugs gebruikt. Ik speed en cocaïne. Tess was een soort grootverbruiker, die kon er geen genoeg van krijgen. Manuel gebruikte minder dan Tess. Later werd de relatie minder, Manuel werd dominanter en bazig. Na zijn aanhouding vertelde Natasje er meer over. Dat Tessa in Spanje in elkaar was geslagen. Ze had met een andere jongen gepraat, toen had Manuel haar een hoek gegeven.”

HOTEL

De dames hadden onderling ruzie omdat Carola er tussen zat. Zij was de vriendin van Natasja en met z’n drieën ging het niet. Manuel is ook een keer besproken in het programma van Peter R. De Vries misdaadverslaggever, maar Marc weet niet waar het over ging. Toen Manuel en Marc van D. sigaretten bij hem hadden gekocht, zeiden ze dat ze een hotel zochten. Om 5.55 uur kreeg Marc een appje van Manuel of hij zin had te komen chillen in het hotel tegenover Holland Casino in Breda, “maar ik had geen geld om te tanken. Manuel zou mij geld geven. Manuel wilde mij iets bekennen. Natasje heeft zoon van vijftien; die was  gek op een meisje, Anna. Dat was in september. Dat meisje was een nacht vermist. Melvin en Gino waren bij Manuel geweest om te chillen. Anna was toen een nacht alleen bij Manuel gebleven, Manuel ontkende. “Ik werd door de politie benaderd, of ik wist waar Manuel was. Manuel vertelde dat hij Melvin hasj had verkocht. Daar voelde hij zich schuldig over en hij wilde mij dat opbiechten. Hij heeft de hele avond lopen janken.”

(later meer)

 

 

1 Reactie

  1. ik
    29 september 2015 - 00:21

    tweede van links bart vosters ook een goede strafpleiter

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.