Peerke en z’n kameraden, Holleeder en z’n vrinden

Jaap-Holm

Wat en wie zijn vrienden? Als je het Passageproces volgt, zie je dat vriendschappen in de onderwereld net zoveel – misschien wel meer – waard zijn dan in de gewone wereld.

Er zijn vriendschappen die door dik en dun standhouden, er zijn er die omslaan in vijandschap (Holleeder-Dino Soerel) en er zijn veel mensen die dénken dat ze bevriend zijn, maar door die vrienden ‘in het pak worden genaaid’. Dat was vroeger, in de tijden van W.G. van de Hulst, wel anders. Toen waren vrinden nog kameraden door dik en dun (al liep het daar ook niet allemaal goed af, ik kan geen gracht in Utrecht of Amsterdam passeren zonder even aan Peerke te denken).

 Nico-V-Holleeder

Martin Kok meldt dat in mei 2004 Willem Holleeder samen met Paja op bezoek is geweest bij Nico V. in de gevangenis in Norgerhaven. Nico zat daar voor de beruchte koninginnedagmoord in café De Volendammer. Nico en Paja waren samen verdacht van de tweede mislukte moordaanslag op Cor van Hout, met het lange-afstandsgeweer in Amstelveen, waarbij de auto van Cor van een paar kogelgaten werd voorzien. Heeft hij – met chauffeur Bassie – nog jaren mee rondgereden, met leukoplast. Geschiedenissen herhalen zich.

Ik ben nu bezig met het uitwerken van het verhoor van Sandra den Hartog. Als het meezit komt dat later vandaag online. Dat gaat ook veel over vriendschap.

Tijdens haar relatie met Sam Klepper leerde ze Holleeder kennen. Klepper, Mieremet, Nico V., Holleeder, dat was ook een vriendengroep. Na de liquidatie van Klepper in oktober 2000 ontfermde Willem zich over weduwe Sandra en kreeg vanaf 2003, 2004 een relatie met haar, tot ongeveer 2014.

Zo’n tien jaar.

‘Best lang,’ vond de rechter.

Vond Sandra ook.

In die periode waren Willem en Dino Soerel ook goed bevriend. Gingen vaak samen op stap. Uit eten, naar Parijs. Sandra mocht lang niet altijd mee: Willem had meer vriendinnen. Met Maaike Dijkhuis ging hij uit eten met Willem Endstra, Klaas Hummel en Erik de Vlieger. Vastgoedjongens en -meisjes onder elkaar, daar paste Sandra niet bij.

Peerke

In diezelfde periode, kort voor de liquidatie van Endstra, was er ook het bezoek aan Norgerhaven. Alleen vrienden onder elkaar, of was er wat te bespreken? 

Van Bondtehond kwam nog een aanvulling.

Dit gaat nog over de zogenaamde ‘Holleeder-weglatingen’ van La Serpe. In de verklaringen van Peter la Serpe troffen de advocaten telkens zwarte balken (uitgezwarte passages) aan. Het heeft jaren geduurd voor de verdediging deze boven tafel kreeg dat La Serpe verklaringen had afgelegd over Willem Holleeder. Echter deze moesten in de kluis blijven tot hij toestemming zou geven om ze te mogen gebruiken. La Serpe zei dat hij bang was voor de toorn van Willem Holleeder en dus angst had voor Holleeder dat deze diens familie iets zou aandoen.

De indruk is echter ontstaan dat La Serpe deze weglatingen gebruikte als chantage-/pressie-middel bij het OM + TGB om zijn felbegeerde deal met lucratieve financiële toezeggingen om te zetten in keiharde afspraken op papier met handtekeningen eronder van de top van het OM. Hij wist volgens de verdediging dondersgoed dat Holleeder zo’n beetje target nr 1 was bij het OM en zolang hij deze verklaringen niet wilde vrijgeven, had het OM dus sowieso nog te weinig tegen Holleeder. Hier ging het ook om wat betreft de zg. ‘in de plaats stellingen’. Zie hier en hier

Soerel en zijn verdediging zijn van mening dat La Serpe zolang hij niet over Holleeder wilde praten, Soerel in de plaats stelde voor Holleeder, op momenten.

Quote: ‘In opdracht van de rechtbank heeft de rechter-commissaris eind 2011 onderzoek uitgevoerd naar alle weglatingen. Dit resulteerde in toevoegingen in januari 2012 aan het proces-dossier, in de vorm van letterlijk uitgewerkte kluisverklaringen. Het oordeel van de rechtbank: deze kluisverklaringen hadden vanaf het begin ingebracht moeten worden en aan La Serpe had niet mogen worden toegezegd dat hij niet over Holleeder hoefde verklaren’.

Hoe het ook zij, eenmaal ontsloten en alsnog toegevoegd aan het Passage-dossier, besloot de rechtbank de verklaringen uit te sluiten voor bewijs omdat de rechten van Soerel waren geschonden. De Rechtbank noemde het ‘een ontoelaatbaar vormverzuim waardoor rechtsbeginselen zijn geschonden.’

 

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.