Profiel van advocaat Jan-Hein Kuijpers

“Ik vond het niet eerlijk, met z’n allen tegen één. Dat had ik als kind al, bij vechtpartijen op school. Er moet iemand zijn die voor die ene opkomt,” zegt Jan-Hein Kuijpers op de vraag waarom hij advocaat wilde worden.

Die drive heeft hij nog steeds, maar er is in de loop der jaren wel het een en ander veranderd. Jan-Hein Kuijpers  is geboren in Waalwijk; hij studeerde aan de Katholieke Universiteit Brabant en liep stage bij de bekende Utrechtse strafpleiter Piet Doedens, bij wie hij zevenenhalf jaar bleef werken. In mei 2001 begon hij samen met Arthur van der Biezen in Den Bosch een eigen kantoor.

Holleeder

In februari 2007 leerde het grote publiek hem kennen toen hij gewezen Heineken-ontvoerder Willem Holleeder als cliënt overnam van advocaat Bram Moszkowicz (in ‘het proces van de eeuw’). In maart 2008 opende hij een nieuw kantoor aan de Prinsengracht, waar hij samenwoont en –werkt met advocate Renata Honig. Eind 2012 eindigde de samenwerking met Arthur van der Biezen, die in Den Bosch een eigen kantoor begon. Kuijpers gaat nu verder onder de naam Kuijpers & Nillesen Advocaten, met de bestaande kantoren in Amsterdam en Den Bosch

Kuijpers heeft veel cliënten die worden verdacht van betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit, zowel op het gebied van drugs als mensenhandel en levensdelicten.

Dna-bewijs

Kuijpers wist een aantal opmerkelijke vrijspraken te bewerkstelligen. Zo stond hij de man bij die werd verdacht van de moord op de Haagse vastgoedmagnaat Victor ‘t Hooft. Ondanks een ogenschijnlijke overvloed aan dna-materiaal van deze verdachte op de plaats delict wist de advocaat de rechtbank er toch van te overtuigen dat er onvoldoende bewijs was en dat zijn cliënt moest worden vrijgesproken. Hetwelk geschiedde. In hoger beroep werd de verdachte overigens wel veroordeeld.

Grenslijk

Ook de man die ervan werd verdacht zijn Russische vriendin om het leven te hebben gebracht, in hun woning op de grens van Nederland en België, werd vrijgesproken. Kuijpers wist de rechtbank ervan te overtuigen dat zijn cliënt niet kon worden vervolgd omdat het forensisch onderzoek geen duidelijke doodsoorzaak had opgeleverd. Het Openbaar Ministerie liet een contra-expertise doen waaruit andere conclusies naar voren kwamen, maar Kuijpers trok de deskundigheid van de ingeschakelde forensisch onderzoeker in twijfel. Deze zaak loopt nog steeds.

Zware criminaliteit

Tijdens zijn werkzaamheden bij Doedens raakte Kuijpers verzeild in de wereld van de grote drugscriminelen: de Zwarte Cobra, Zwolsman, de Hakkelaar. “Dat is mijn werkterrein: drugs, moorden, zwaar geweld, in het criminele milieu. Het boeiende van de georganiseerde misdaad is dat er overal zijlijnen lopen die elkaar raken, op de een of andere manier is er altijd verband, de Nederlandse onderwereld is maar klein. In elk dossier kom je wel iets tegen dat naar een andere zaak verwijst.”

In februari 2007 werd hij van de ene op de andere dag ‘een Bekende Nederlander’. Tot dan toe stond hij Marcel Kaatee bij, een van de verdachten in de Holleeder-zaak, maar toen Bram Moszkowicz zich gedwongen voelde terug te treden als de advocaat van Willem Holleeder (justitie had volgens hem ‘abject en infaam’ geopereerd) werd Kuijpers de nieuwe Holleeder-advocaat. Het werden hectische tijden. Werkweken van zeventig á tachtig uur waren hem niet vreemd, tijdens het Holleeder-proces werd het méér: “Dan ging ik soms nachten door.”

Sinds zijn aantreden als Holleeder-advocaat werd hij een veelgevraagde gast in allerlei tv-programma’s. Ook speelt hij een bescheiden rol in de film over ‘De Bende van Oss’, het Brabantse dorp waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Wat doet dat met een mens, een min of meer Bekende Nederlander te zijn?

“Op zich is er vrij weinig veranderd, ik deed altijd al mooie zaken en dat doe ik nog. Het enige waar je wel eens verbaasd over bent is dat er zoveel mensen zijn die je ineens kennen. Ik kom zelf uit Oss, daar ken ik iedereen en iedereen kent mij. Nu maak ik een beetje datzelfde mee in Amsterdam. Voor mijzelf heb ik helemaal niet het gevoel dat ik veranderd ben, als persoon ben ik hetzelfde gebleven.”

Wie in Nederland zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, krijgt vanzelf te maken met kritiek, negatieve reacties. Heeft hij daar veel last van gehad?

“Eigenlijk niet, ik heb zelf haast niks gehoord. Als er al kritiek was, was dat van mensen die niet weten waar ze over praten. Ik weet heel goed waarom ik bepaalde dingen doe, daar heb ik natuurlijk wel over nagedacht.”

Bij het ‘proces van de eeuw’ uitte Kuijpers geregeld kritiek op de handelwijze van het Openbaar Ministerie, bijvoorbeeld met het werken met zogenaamde beschermde getuigen. Maar het gaat toch om waarheidsvinding?

“Niet ten koste van alles. Eerst mag het niet van de top van justitie, dan ineens wel, dat is een glijdende schaal. Er wordt met minder kwaliteit genoegen genomen dat tast de moraal van de rechtspraak aan.”

Als je ’t de gemiddelde Nederlander vraagt, zegt-ie waarschijnlijk: opsluiten die Holleeder en al die andere criminelen. Die geluiden zul je als advocaat toch ook wel eens horen?

“Tuurlijk. Ik heb ook vrienden die elke keer vragen: hoe kun je die zware criminelen nou verdedigen? Dat is helemaal een tendens aan het worden, dat veroordeeld worden door de publieke opinie en dat wordt door justitie gevoed. Wat dat betreft vind ik het wel goed als er camera’s in de rechtbank komen zodat het publiek zelf een beter oordeel kan vormen.”

Wat doet ‘nationale bekendheid’ met het sociale leven?

“Niet veel, hooguit dat er meer op je wordt gelet en dat iedereen je kent. Het strafrecht is op zich niet zo ingewikkeld, één ding is belangrijk: dat je jezelf blijft, dat je geen trucjes uithaalt of je anders gaat voordoen dan je bent.”

Meer informatie:

Website Kuijpers Nillesen Advocaten

Telefoon: 020-4202042

Mailadres: jh.kuijpers@knadvocaten.nl

 

6 Reacties

 1. Ik ben niet Pyrotec
  3 februari 2009 - 20:43

  Zoek op google naar ‘de carriere van een babykiller’ of het mysterie van de vuurwerkramp fm uitgelekte memo eerste kamer het toneelstuk is uit ‘nu het 23 jarige meisje in coma is kan er niet langer gezwegen worden’ u moet het ernstigste denken.

  Reply
 2. henk
  29 april 2010 - 08:48

  hoe gaat het nu met arthur noach erg stil rond hem lastig he om hem te verdedigen

  Reply
 3. ian sharman
  10 januari 2013 - 12:20

  Hi,
  You may recall that a few years ago your represented Mr Peter Grubisic. We met at the time as I represented Peter when he was returned to the UK.
  Peter is currently prohibited from entering The netherlands due to the sentence that he recieved.
  Recently he has been offered some interesting business opportunites in Holland but is obviously unable to travel to meet with the people who he would like to do business with.
  I am hopeing that you have a copy of the verdict in his case as I intend to lodge an application to have the travel ban lifted.
  Kindest Regards,
  Ian Sharman

  Reply
 4. 15 februari 2013 - 22:29

  ja.nederland.is.altyd.een.piraten.handel.geweest.en.nog.de.witten.boorden.klup.ga.zo.door.we.lijden.straks.allen.maal.op.dezen.manieren.zwart.geld.hoort.over.al.te.zitten.wit.wasen.verbleekt.politiek.zelf.jaren.hun.zkken.zelf.gevult.ja.veel.gepokert.daar.ja.penzioenen.gerooft.vroegende.fakantie.geld.gerooft.ouden.bouw.vakkers.daar.hoor.je.niets.van.wie.zijn.de.echten.mis.briukers.je.spaar.geld.voor.je.ouden.gerooft.zo.genaamt.zward.wat.halen.ze.per.jaar.zelf.binen.de.witen.boorden.de.meesten.ouden.bouw.vakkers.huilen.gejatt.ons.senten.werken.loont.niet.voor.een.holeder.ok.ouden.bouw.vakkers.niet.meer.niets.loont.meer.blood.zuigerij.dit.land.op.bouwen.is.al.jaren.verdwenen.nadenkertje.weg.gaan.elders.wonen.is.beter.dan.verdorven.land.schapen.holland.achter.de.dijken.nog.wel.com.groeten.u.allen.graven.u.ijgen.kuil.nl.achter.de.dijken.daar.voor.verzuipen.ze.nl.nadenkertje.groetjes.van.de.vrij.biuter..regels.vreet.alles.kapot.ok.u.zelfen.en.u.nazaaten.regels.zo.zie.je.maar.weer.eerst.doen.dan.nadenken.com.vroeger.oersterk.helaas.we.worden.broser.u.ok.maar.de.dijken.ok.geperst.voor.deel.heden.gaan.langer.mee.al.gehelen.nadenker.wat.geleert.je.zelf.in.een.hoek.besmuert.het.doem.denken.mezelf.meer.geleert.dan.een.ding.het.word.niet.in.dank.af.genomen.weer.door.regels.van.zo.genaamt.aub.geleerden.wat.hun.zelf.zecht.ik.niet.nooit.bedankt.grtn.jb.

  Reply
 5. willem
  26 januari 2015 - 04:02

  een van de beste advocaten

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.