Profiel advocaat Arthur van der Biezen

Arthur van der Biezen (1962, Rotterdam) studeerde rechten in Utrecht. Na stages in Rotterdam en bij de Utrechtse strafpleiter Piet Doedens begon hij in 2001 samen met Jan-Hein Kuijpers een kantoor in Den Bosch. In november 2012 kwam er in goed overleg een eind aan de jarenlange hechte samenwerking en begon Van der Biezen met een eigen praktijk.

Van der Biezen was ruim 25 jaar geleden een van de eerste strafrechtspecialisten van Nederland. Hij trad op in ‘de eerste voetbalmoord’(Beverwijk); de dubbele moord in café Bacchus in Gorinchem; stond met succes ‘de boekhouder van Holleeder’ bij en wist voor de nabestaanden in de ‘doofpotzaak’ van de brand in het Catshuis een royale schadevergoeding in de wacht te slepen.

Internationaal

De gedreven strafpleiter richt zich verder op de (Brabantse) drugswereld, zware levensdelicten en georganiseerde misdaad. Hij heeft zich naast zijn strafrechtelijk specialisatie verdiept en geschoold in internationaal geldende strafrechtelijk normen en procedures waardoor hij inmiddels de bevoegdheid heeft verworven te mogen procederen in internationaal complexe strafzaken. Hij is opgenomen in de selecte groep strafpleiters die mogen optreden voor het internationale strafhof in Den Haag (ICC, International Criminal Court). De internationale kennis en ervaring is vaak bruikbaar bij strafrechtelijke procedures in Nederland.

DNA-onderzoek

Een belangrijk speerpunt in de moderne strafrechtspraak betreft het DNA-onderzoek en alles wat daarmee samenhangt. Recent verkregen DNA wordt soms gekoppeld aan oude zaken. Advocaten volgen diepgravende cursussen om de bevindingen van recherche en van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te controleren.

Tegengas

De afgelopen jaren gaf Van der Biezen samen met Jan-Hein Kuijpers leiding aan de kantoren in Den Bosch en Amsterdam, met een groeiend aantal medewerkers.

Dat betekende dat hij meer tijd dan hem lief was kwijt was aan het ‘management’, terwijl hij zich veel liever concentreert op de inhoudelijke kant van het werk van een advocaat.

“Je hebt je tijd wel nodig om dossiers te bestuderen, het contact met je cliënten te onderhouden en je kennis bij te werken. Die expertise is nodig om tegengas te kunnen geven. De macht van het Openbaar Ministerie wordt, ook door de politiek, vaak niet onderkend. Het OM vormt het dossier en bepaalt ook wat er NIET in komt. Dat werkt het risico op tunnelvisie in de hand. In andere landen bepaalt een rechter-commissaris wat er wel en niet in het dossier komt. Ik pleit ervoor dat dit ook in Nederland gebeurt.”

Volgens Van der Biezen is er op de correctheid van veel dossiers heel wat aan te merken. Het is de taak van de advocaat die bloot te leggen. Zelf heeft hij zijn sporen op dit punt ruimschoots verdiend, onder meer over het (onrechtmatig) gebruik van speurhonden en bruikbaarheid van opsporingsmethoden bij grote drugszaken.

Bodyfarm

Een van de meest indrukwekkend ervaringen was zijn bezoek aan de zogenaamde bodyfarm in het Amerikaanse Knoxville, waar onderzoek wordt gedaan naar de invloed van de omgeving op lijken, waaruit belangrijke forensische conclusies kunnen worden getrokken. Een ander belangrijk aandachtspunt voor Van der Biezen is de situatie van gedetineerden en de gevolgen van het steeds soberder wordend regime voor de terugkeer in de maatschappij.

E-mail: info@vanderbiezen-advocaten.nl

Telefoon: 073-6102005

Website: vanderbiezen-advocaten.nl

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.