Profiel van advocaat Serge Weening

“Toen ik negen jaar was, wist ik wat ik wilde worden: notaris of advocaat.” Het leven van Serge Weening, geboren in 1975 in Hoensbroek, vertoont twee rode draden die af en toe bij elkaar komen: onroerend goed en strafrecht. Soms trekt de ene draad iets meer, soms de andere, maar ze zijn er altijd, allebei. Dat komt zo: zijn vader handelde in onroerend goed en de kleine Serge maakte dat van dichtbij mee en vond het allemaal erg interessant.

Serge Weening studeerde rechten in Maastricht. Hij was de laatste stagiair van mr. Max Moszkowicz senior, vanaf juli 2002. In 2004 werd Weening beëdigd als advocaat en begon hij voor zichzelf. Hij trad op in tal van zaken die landelijk bekend zijn, zoals de pantoffelmoord in Brunssum, de kofferbakmoord in Schinveld, de dodelijke schietpartij in café ’t Huukske in Den Bosch, de Geleense cafémoord, de maïsmoord in Chaam, de babyvergiftiging in Lichtenvoorde, de maïsmoord in Nijswiller, de diamantroof op Schiphol en de nieuwe Limburgse bouwfraude. Het kantoor van Weening is gevestigd in Maastricht, maar hij profileert zich nadrukkelijk als landelijk opererend strafpleiter.

Na de middelbare school in Heerlen ging hij in Maastricht rechten studeren. Hij deed er lang over. Kwam door het onroerend goed. “Daar was ik de eerste vijf jaar meer mee bezig dan met de studie, ik vond dat veel interessanter. Ik was op mijn twintigste zelf actief in die handel gegaan, ik had huizen gekocht, toen ik 25 was had ik vijftien panden.” Dat was ook het moment waarop de studie in een stroomversnelling kwam, door omstandigheden van buitenaf. “Ik had een pand verhuurd, op een gegeven moment word ik gebeld door de politie dat ik onmiddellijk naar dat pand moest komen, daar was iets aan de hand. Ik erheen, was het een hele toestand, met politie en brandweer. ‘We hebben hem!’ hoorde ik toen ik uit de auto stapte. Bleek dat er in het pand het een en ander speelde op het gebied van drugs.”

Vleugels

Het liep met een betrekkelijke sisser af, het was wel het moment waarop ‘de eeuwige student’ besloot vaart te zetten achter zijn studie en te kiezen voor het strafrecht, uit overtuiging. In anderhalf jaar tijd weet hij de strafrechtblokken af te ronden. “Toen wist ik wat ik wilde, die motivatie geeft je vleugels. Al bleef daarnaast wel altijd dat onroerend goed een belangrijke rol spelen. Dat is nog steeds zo: daar leef ik van, het werk als advocaat doe ik omdat ik het interessant vind, niet voor het geld. Mijn cliënten weten dat. Als ik hun zaak neem, doe ik dat niet uit financiële motieven maar omdat ik denk dat ik iets voor iemand kan betekenen.”

Maastricht is in de advocatuur het episch centrum van het strafrecht, dankzij ‘de moeder van de advocatenkantoren’ van de nog altijd zeer gerespecteerde Max Moszkowicz senior. Serge Weening was de laatste stagiair van de oude meester, vanaf juli 2002. Eerst anderhalf jaar als voluntair. Nadat hij in 2004 was beëdigd als advocaat en voor zichzelf begon, bleef Moszkowicz senior nog enige tijd zijn (buiten)patroon. Enkele jaren later begon Weening zijn eigen praktijk vanuit een monumentaal pand schuin tegenover dat van Moszkowicz.

Uit de periode onder de vleugels van Moszkowicz senior staat Weening vooral de zaak bij van de Arnhemse officier van justitie die over de bekende ‘zigeunerfamilie’ de uitspraak had gedaan: “Alle zigeuners zijn crimineel”. Toen hij met zijn eigen kantoor begon volgde er een scala aan zaken die niet alleen in Limburg, maar ook landelijk veel aandacht trokken:

-de pantoffelmoord in Brunssum

-de kofferbakmoord in Schinveld;

-de dodelijke schietpartij in café ’t Huukske in Den Bosch

-de dubbele moord in de Bikostraat in Den Bosch

-de Geleense cafémoord

-de maïsmoord in Chaam;

-de babyvergiftiging in Lichtenvoorde

-de maïsmoord in Nijswiller

-de diamantroof op Schiphol

-het gestolen collier van de Tefaf

-de moord op Pierre Colette

-de nieuwe Limburgse bouwfraude

Serge Weening: “Ik wil mij de komende tijd zeker ook meer richten op fraudezaken en ‘witteboordencriminaliteit’. Om die reden verdiep ik mij nu ook in fiscaal recht.”

De strafrechtadvocatuur en tal van perikelen bij het Openbaar Ministerie vragen de laatste tijd nogal om aandacht. Er is van alles te doen over afgeluisterde gesprekken met ‘geheimhouders’ en grote rechtszaken die daardoor stukgaan. Dat is op een gegeven moment een punt geworden en tegenwoordig lees je niet anders meer. Overdreven?

Weening: “Jaren geleden ben ik ook wel eens een tapgesprek van mijzelf in een dossier tegengekomen. Toen was het nog niet zo’n issue. De officier van justitie verontschuldigde zich en soit, dat was het. Nu zou dat niet zo gemakkelijk meer gaan. Het is goed dat er maatregelen worden getroffen. Het publiek reageert verontwaardigd als er door dit soort vormfouten criminelen vrijkomen, maar dat zie ik anders. Justitie heeft heel veel dwangmiddelen tot haar beschikking. Als ze die gewoon inzet zoals ze bedoeld zijn, kan ze haar werk goed genoeg doen. Als justitie zelf de wet overtreedt, moet je dat niet belonen, dan is het einde zoek. Het is terecht dat justitie wordt afgestraft voor blunders. Als je de politie ongebreideld haar gang laat gaan, gaat ze steeds verder. Dat zie je met de inbreuk die er tegenwoordig wordt gemaakt op je privacy. Dat wil je niet hebben, privacy is het hoogste goed, er moet een heel goede reden zijn om dat fundamenteel aan te tasten. Veel mensen zeggen: ‘Ik heb niets te verbergen, als je niks fout doet hoef je nergens bang voor te zijn’ maar vraag diezelfde mensen: ‘Laat mij je laatste sms’je dan eens zien?’ of ‘Mag iedereen weten wat je precies in je slaapkamer doet?’ Dan is het een heel ander verhaal. Iedereen is – terecht – gesteld op privacy, ook al doen ze er gemakkelijk over. Door de angst voor terrorisme zijn mensen steeds meer bereid privacy in te leveren, tot ze er zelf mee worden geconfronteerd. Als ze een uur in de rij moeten staan op het vliegveld, als een kudde schapen, dan hoor je diezelfde mensen wél klagen.”

Meer informatie: www.strafrechtadvocaten.nl

 

16 Reacties

 1. Joyce
  5 mei 2009 - 00:41

  Nou, dan weet ik in ieder geval waar ik die gratis advocaat kan vinden, mocht ik er eentje nodig hebben.

  Reply
 2. peter
  5 mei 2009 - 09:29

  hm, in de opsomming van voor mij overigens onbekende strafzaken mis ik de ‘voor eigen parochiezaak’, de follow-up van de zgn. ‘pochzaken’ uit de vorige eeuw.

  Reply
 3. Rob
  15 december 2009 - 10:53

  Een combinatie van gedrevenheid, branie en kennis. Serge en Peer zijn goed bezig. @peter: in Limburg zijn die zaken niet onbekend. Maar ik begrijp dat wel: Limburg ligt natuurlijk wel erg ver weg van de randstad.

  Reply
 4. Anoniem
  14 april 2010 - 19:22

  deze raadsman pronkt met de diamantroof schiphol. heeft echter geen een verdachten in deze zaak bijgestaan

  Reply
 5. just me
  10 maart 2011 - 14:42

  deze advocaat is een toppertje…altijd bereikbaar en echt hart voor de client. absoluut geen branie te vinden.

  Reply
 6. Simon
  31 oktober 2012 - 00:05

  Bram Moszkowicz was vanavond niet zo over u te bespreken.
  Heeft u zelfs dom genoemd bij Pauw en Witteman… Hij is op dit moment een beetje om zich heen aan het slaan, niet echt netjes.
  Ben benieuwd wat er in het verleden gebeurd is tussen u en Bram Moszkowicz…

  Reply
 7. Dick
  31 oktober 2012 - 09:38

  wat hoort ik nou? Hebt u zaagsel tussen uw oren. Heeft de oude Max u “niet erg slim” genoemd? Tsja, rechtenstudent…. Zoals wij vroeger thuis altijd zeiden: “als je helemaal niks kan, kun je altijd nog rechten gaan studeren…”

  Beste Dick,

  Dit is wat Bram zegt. Helaas kunnen we ‘t zijn vader niet meer vragen, maar ik heb zo ‘t idee dat Weening een wat andere versie van de gang van zaken ten kantore van Moszkowicz heeft…

  Hendrik Jan

  Reply
 8. anoniem
  31 oktober 2012 - 11:18

  Moszkowicz is gewoon om zich heen aan het slaan,wat een zielige vertoning in paul en witteman.
  Het is een feit dat de heer moszkowich voor de tuchtrechter moest verschijnen en niet de heer weening.
  De heer weening is een top advocaat die in iedergeval altijd zijn afspraken nakomkt en dom dat is die zeker niet! misschien kan de heer moszkowicz daar een voorbeelt aan nemen hoe die wel met zijn clienten om moet gaan ! nou de heer moszkowicz inpakken en wegwezen u beste tijd is geweest en het is al jaren lang bekend dat u een ‘luie’ advocaat bent zielig mannetje

  Reply
 9. PS
  1 november 2012 - 21:51

  Mr. Weening is zonder twijfel een van beste strafrechtadvocaten die Zuid Limburg, wellicht heel Nederland, rijk is. Altijd een zeer professionele houding, op de hoogte van de laatste jurisprudentie en parate dossierkennis. Naast een briljant raadsman is mr. Weening ook nog eens een heel goed voorbeeld voor een handje vol jonge strafrechtadvocaten op zijn kantoor. Weening is ten opzichte van Moszkowicz de Euroshopper van de AH. Minstens dezelfde kwaliteit, minder pijn in de portemonnee.

  Reply
 10. AV
  1 november 2012 - 21:56

  Hebben we hier te maken met Don Sergio alias Der Papst? Ken hem nog van de Garde. Schoot hij ook vaak raak!

  Reply
 11. PS
  1 november 2012 - 22:02

  Mr. Weening is zonder twijfel een van de beste strafrechtadvocaten die Zuid Limburg, wellicht Nederland, rijk is. Altijd een professionele houding, parate dossierkennis en op de hoogte van de laatste jurisprudentie. Hij is niet alleen een briljant strafpleiter maar ook een goed voorbeeld voor een handjevol jonge strafrechtadvocaten binnen zijn kantoor. Weening is ten opzichte van Moszkowicz als de Euroshopper van AH. Minstens dezelfde kwaliteit maar minder pijn bij het afrekenen.

  Reply
 12. R
  23 januari 2014 - 22:40

  Mr.Weening of tewel Serge is een top advocaat.
  Hij heeft veel kennis van zaken en gaat ook geen zaak uit de weg.
  Ik denk en weet dat hij een van onze top juristen is.
  Hij is idd altijd bereikbaar en hecht veel aan goed contact met zijn clienten.
  Hij heeft ook nu weer een goed stel juristen bij elkaar die zijn kantoor zeker
  goed zullen representeren.
  Dit was ook het geval toen hij nog kantoor had met Mr Maessen en met Mr.Szymkowiak die
  helaas naar een ander kantoor zijn gegaan.
  Maar ik wens Serge Weening zeker veel succes in zijn verdere loopbaan.

  Reply
 13. Mark
  24 juni 2014 - 19:29

  Ik vind Serge een zeer. Goed en bekwaam advocaat. Hij is er als je m nodig hebt en komt afspraken na. Weet overigens ook heel goed waar hij aan begint en haalt ook àlles uit de kast. Heeft mij goed geholpen. Beter is als je m niet kent heb je ook geen problemen.

  Reply
 14. 24 juli 2014 - 19:44

  Ik ken Serge nog uit de tijd dat hij leerling was van de basis-

  school Nieuw Lotbroek te Hoensbroek. Heb goeie herinneringen aan

  Serge. Hij was sympathiek en blonk uit door zijn interesse en in-

  zet. Op internet en ook via zijn ouders werd het me duidelijk dat

  hij een respectabele advocaat geworden is. Als leerkracht vind ik

  het gerweldig wat Serge allemaal presteert.

  Reply
 15. Wim
  26 november 2014 - 10:04

  Een zeer zwak optreden van Weening op woensdag 26-11-2014 in praatprorgramma PAUW over jihadbruid Aicha en 3 andere clienten van hem, vermeende terroristen.
  Als je al niks wil zeggen, doe dat dan gevat en overtuigend en reageer niet als mede-verdachte.

  Beste Wim,

  Reactie wordt wat laat doorgelaten, komt omdat hij in de spam zat. Ik heb het heel anders bekeken. Weening wordt uitgenodigd om over zijn eigen cliënten te praten, maar wordt eerst vijf minuten doorgezaagd over iemand die niet zijn cliënt is en waarvan iedereen wist dat daar niets over gezegd kon worden. Vervolgens werden er over zijn eigen cliënten alleen maar vragen gesteld waar hij als advocaat onmogelijk antwoord op kon geven. Het enige waar hij wel wat over wilde zeggen – de aangetroffen afluisterapparatuur – kwam nauwelijks aan de orde. Vond Jeroen kennelijk niet interessant.

  Hendrik Jan

  Reply
 16. PaulK
  8 januari 2018 - 08:30

  Ik ben bij toeval op deze misdaad site terechtgekomen. Na een reeks misselijk makende pruts advocaten te hebben ontmoet ben ik benieuwd naar de enige advocaat in Nederland die het niet om de duiten gaat.
  Dat alleen maakt Mr. Weening tot een positieve uitzondering.
  Ik durf de stelling aan dat 75% van wat zich advocaat noemt in Nederland niet in staat is behoorlijk op te komen voor de cliënten die zij juridisch bijstaan.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.