Advocaat Spong: de vrijspraak van Dirk V. (Thea van der Mast) en Mark van D. (Vivica Spong)

Spong-boek-bol

Zullen de nabestaanden van Thea van der Mast (familie, vrienden, kinderen) zich net zo beroerd hebben gevoeld na de vrijspraak als advocaat Gerard Spong, toen de verdachte van de moord op zijn nichtje Vivica werd vrijgesproken?

In een interview met Peter Groenendijk in het Algemeen Dagblad vertelt Spong over hoe hij als nabestaande het proces over zijn nichtje heeft ervaren.

Spong-Stentor-groot

Aanleiding is het verschijnen van zijn nieuwe boek, De uitvaartverzorger. Dat gaat over de dood van Thea van der Mast, in Maassluis.

Dit staat er over in onze Moordlijst:

21-11-1995 Thea van der Mast (45) werd in Maassluis gedood door haar man D.V. (46) die opzettelijk de auto met zijn vrouw het water in liet rijden. Thea verdronk. De man zou uit zijn op de verzekeringsgelden à 3,5 ton voor hun kinderen.

Er is in de kranten van toen, bijvoorbeeld met Delpher, weinig over te vinden. Komt waarschijnlijk ook doordat Delpher maar tot en met 1995 gaat. Ik kan ook nergens een foto van Thea of een rechtbanktekening van Dirk V. vinden.

Een fragment uit het interview in het AD:

Spong-fragment-2

Dat er niet gemakkelijk wat terug te vinden is in de kranten van toen, wil niet zeggen dat er geen aandacht voor de zaak is geweest. In januari 1998 was er een aflevering van het televisieprogramma Advocaat van de duivel geweest.

In de aankondiging staat:

“Begrafenisondernemer Dirk V. wordt beschuldigd van het vermoorden van zijn ex-vrouw Thea van der Mast. Hij wordt ervan verdacht dat hij haar in een auto het water in heeft gereden waar zij verdronk. Zijn advocaat mr J. Boone ziet de zaak als een ongeluk, maar het OM beschuldigt Dirk V. van moord. Uiteindelijk krijgt Dirk V. twaalf jaar.” 

Er is een reconstructie te zien, een vriendin (C. Huijgen, lid van de gespreksgroep van Van der Mast) en een broer van Thea komen aan het woord en Jan Boone vertelt over de essentie van de rechtspraak, zijn visie op de dood van Thea van der Mast, zijn ethiek, zijn ervaringen met criminelen en zijn vertrouwen in de rechtspraak. Er is een telefonisch interview met Dirk V. vanuit het Huis van Bewaring P.I. De IJssel.”

Govert-van-Wijnkade-Maassluis

Je kunt moeilijk anders dan constateren dat Gerard Spong zijn collega Jan Boone heeft afgetroefd.

In de Volkskrant van 21 maart 1998 wordt aandacht besteed aan de uitspraak van de Hoge Raad, die zegt dat aan de betrouwbaarheid van een onder hypnose afgelegde verklaring moet worden getwijfeld en dat het niet mogelijk is om tot een verantwoord oordeel te komen over het waarheidsgehalte van zulke verklaringen.

Dirk V. was in 1997 tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op zijn ex-vrouw. Hij was op 21 november 1995 met haar naar de Govert van Wijnkade in Maassluis gereden en daar uitgestapt. Zij bleef in de auto, die kort daarop in de Buitenhaven belandde en binnen enkele seconden onder water verdween. De deuren van de auto bleken automatisch te zijn vergrendeld. De vrouw slaagde er niet in de auto te verlaten en verdronk.

Dirk V. had al vijftien jaar lang ruzie met zijn ex over geldzaken, maar hij ontkent dat hij haar om het leven heeft willen brengen. Hij heeft steeds verklaard dat hij niet heeft gezien dat de auto de kade af reed, maar een getuige die onder hypnose door de politie was gehoord, verklaarde dat Dirk roerloos had staan kijken hoe de Fort Escort in het water verdween.

“Spong, die pas V’s raadsman werd na diens veroordeling door het hof in Den Haag, weet niet waarom de getuige in trance is gebracht. Hij vermoedt dat de man zich niets kon herinneren en dat daarom voor hypnose is gekozen. De vorige raadsman van V. had de hypnoseverklaring niet aangevochten.”

vivica-spong-ad

Komen we bij de dood van Vivica Spong. Ook hier is ‘iedereen’ overtuigd van de schuld van de verdachte, Mark van D., maar ook hier gaat hij uiteindelijk vrijuit. Gerard Spong maakt het mee van de andere kant. 

Spong-fragment-1

En daar gingen ze inderdaad. Ik ben erg benieuwd hoe de nabestaanden van Thea van der Mast zich ruim twintig jaar na dato voelen.

Aanvulling:

Thea-van-der-Mast-Peter-R

In een uitzending van Peter R. de Vries, over ‘de perfecte treinmoord’ komt de zaak van Dirk V. en Thea van der Mast ook aan de orde (na 21 minuten). Klik op de afbeelding.

De overeenkomsten zijn onthutsend: een man die een auto op de spoorwegovergang stil laat staan, en een man die een auto in het water laat verdwijnen.

Thea-van-der-Mast-portret-web
Thea van der Mast

 

4 Reacties

 1. Andere Maurits
  27 augustus 2016 - 13:58

  Kijk HJ,

  Hier wordt wederom jou theorie over “lone wolfs” onderuit gehaald.
  Alleen een linkse wegkijker kan hier ook in geloven.

  http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/2840723/2016/08/27/Uitgelekte-boodschap-spreekt-over-Belgische-Syriestrijder-die-aanslag-gaat-plegen.dhtml

  Beste Andere Maurits,

  Ik had het over één ‘lone wolf’ in Nice, ik begrijp niet wat dat hiermee te maken heeft. Ik heb daar helemaal geen theorie over.

  Hendrik Jan

  Reply
 2. Maurits de Vries
  27 augustus 2016 - 17:34

  Maurits de Vries-27 augustus 2016@ 13:58

  Niet van mij deze reactie. Even de e-mail checken, heer Korterink. Dacht dat ie dood was, maar hij leeft nog de motherfucker…

  Beste Maurits,

  Ik heb het aangepast en er Andere Maurits van gemaakt. Maar het zou zomaar kunnen dat het gewoon zijn echte naam is.

  Hendrik Jan

  Reply
 3. Olivier
  28 augustus 2016 - 22:41

  Ironisch.. Spong lijkt me een vakman pur sang die de het hele emotionele gedeelte al lang geleden heeft afgesloten en alles doet om te winnen (vorm fouten etc incluis). Kortom een advocaat die je wilt, lijkt me ook wel een leuk mens in vergelijking met Ficq oid.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.