Donald Groen: het laatste gesprek met Stanley Hillis, het wantrouwen

‘Kouwe Ouwe’, het boek van Vico Olling en Martijn Haas over Stanley Hillis, is een standaardwerk in de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Het geeft antwoord op vragen, doordat direct betrokkenen hebben meegewerkt. Deze week in Panorama, in een voorpublicatie, wordt het mysterie van de ontmoeting tussen Donald Groen en Stanley Hillis voor een boeiend deel ontrafeld. 

Voor alle duidelijkheid: dit is een wat aangepast bericht. Donald Groen heeft niet gezegd dat hij dacht dat Hillis onder één hoedje speelde met de politie en het is ook  niet uit te sluiten dat het moordcommando de informatie over de komende ontmoeting via de politie heeft gekregen. Waarbij je dan aan een lek zou moeten denken. Tenzij je gelooft in de ook veelvuldig geopperde suggestie dat ‘de overheid’ dit allemaal zo heeft geregeld.

Toen Stanley Hillis op 21 februari  2011 in de Fizeaustraat werd geliquideerd, vroeg iedereen zich af hoe de politie wist dat Hillis die dag op die plek zou zijn. Dat moeten ze minstens enkele dagen van tevoren hebben geweten, gezien de voorbereiding. Met een helikopter, een afluisterploeg in een aanhangwagentje, de auto van Hillis die daar pal naast werd geparkeerd, een compleet arrestatieteam in de buurt.

Hillis had daar om twaalf uur afgesproken met Donald Groen. Die heeft tegenover de politie en tegenover andere journalisten altijd zijn mond gehouden. Nu vertelt hij voor het eerst hoe het volgens hem is gegaan. De suggestie die uit het verhaal opdoemt is dat Donald denkt dat Hillis met de politie onder één hoedje speelde en dat het de bedoeling was het gesprek met hem af te luisteren, maar dat is volgens Donald onzin: dat heeft hij niet gezegd en dat wil hij ook niet suggereren.

Bij de vorige afspraak, nog geen twee dagen eerder, was Donald opgevallen dat Stanley zich heel anders gedroeg dan normaal. Gewoonlijk liepen ze een rondje, maar: “Groen merkt dat De Ouwe niet automatisch met hem meegaat. Hij wil tegen zijn auto geleund blijven staan. Maar Donald praat liever nooit in de buurt van een auto. Hij kan wel behangen zijn met afluisterapparatuur. Als De Ouwe wil praten dan moet hij wel meekomen. Hij maakt nog eens duidelijk dat hij wil gaan lopen, maar zoals Groen het zegt: “Het leek wel of die Ouwe vastgelijmd zat aan zijn auto. Ik vond dat meteen al heel verdacht.”

Nog vreemder: Stanley wil voor komende maandag opnieuw afspreken. “Je hebt daar iets verderop een bankje in een park waar je lekker rustig kunt zitten, stelde die Ouwe ineens voor.” Donald is verbaasd: waarom? Hij vindt het wel goed, maar: waarom niet gewoon hier, waar ze altijd afspreken? “Het blijft even stil, alsof Hillis nadenkt. ‘Ach ja, laten we het gewoon hier doen. Twaalf uur, maandag.'”

Dit is minder dan 48 uur vóór de afspraak.  Donald: “Als je afgaat op de inzet van die ochtend dan móest er iets gebeuren tussen die Ouwe en mij.”

In een gesprek met mij, destijds, vertelde Mink Kok dat de politie direct na de liquidatie grote schoonmaak had gehouden en vermoedelijk zendapparatuur bij Hillis had weggehaald. Een opzetje dus. Hillis die zijn beste vriend en compagnon wilde laten afluisteren. Verraden.

Waarom? Vertrouwde hij hem niet meer? Welk spelletje speelde Hillis?

Die vraag wordt niét beantwoord. Duidelijk is nu hoe de politie wist van die ontmoeting. Maar hoe wist het moordcommando waar men die dag  moest zijn?  Zo’n aanslag vergt ook voorbereiding, ook de daders wisten precies waar en wanneer ze ergens moesten zijn.  Ook daar moet iemand informatie hebben doorgegeven. Er zijn drie mogelijkheden. Waaronder: een ‘lek’ van politiezijde.

Het zijn intrigerende gedachten. Er was sprake van wederzijds wantrouwen tussen partijen. Donald had het geluk dat hij net iets te laat bij de afspraak aanwezig was, waardoor hij de dans ontsprong. De politie hield hem ter plekke aan. Zeer hardhandig en hij werd zwaar  mishandeld, zo vertelt hij.

Had hij een engeltje op zijn schouder, of heeft het moordcommando Donald bewust ontzien? 

Voor het boek: zie hier

Meer op de site van Panorama

26 Reacties

 1. witte
  4 januari 2017 - 11:56

  misschien doelbewust iets te laat kan dat ook hendrik

  Reply
 2. Insider
  4 januari 2017 - 12:07

  Lijkt er op dat die “ Ouwe hier de zwarte piet krijgt toebedeeld, maar zolang daar geen bewijs voor word geleverd is dat allemaal theorie. Tuurlijk doet Donald zijn verhaal vanuit zijn ervaring en belevenis, daar is op zich zelf niets mis mee, maar het is natuurlijk wel een theorie van hem gebaseerd op zijn gevoel. Zo kan het zelfs ook zo zijn dat die Ouwe Hillis op de hoogte is gesteld door de kit, gezien zijn gedrag, dat men hem wilde liquideren en dat ze daarom ook rondom deze locatie aan het posten waren, maar men geen rekening heeft gehouden dat er een aanslag op deze afspraak met Groen zou plaatsvinden, omdat Groen over het algemeen de klappen van de zweep wel kent en buiten hem en Hillis geen buitenstanders van deze afspraak wisten. Blijft in ieder geval wel een mysterie, hetgeen dan ook wel weer geheel bij die Ouwe zijn levensstijl paste. Is Groen overigens verdachte in deze zaak? Want dan zou hij over het strafdossier beschikken? Wat deed de kit op de plaats van delict?

  Reply
 3. Marlon
  4 januari 2017 - 14:02

  Allemaal speculatie.

  Beste Marlon,

  Het relaas van Donald Groen is geen speculatie, hij vertelt wat er volgens hem is gebeurd. Dat is hoe dan ook relevant.

  Hendrik Jan

  Reply
 4. Don
  4 januari 2017 - 15:38

  Ik kan er nog steeds niet bij dat met alle inzet die er aanwezig was, de daders niet gepakt zijn. Helicopter, de aanhanger, alles stond in verbinding. Zal dit een gevalletje doofpot zijn?

  Reply
  • JM
   4 januari 2017 - 18:53

   Een plus een=
   Duidelijk een geval van: daders hoeven niet gepakt te worden en daarna laten we hier geen informatie meer over los.
   Een helicopter die een Volkswagen Transporter uit het oog verliest, klinkt eerder als een mooie grap.

   Reply
 5. clusterfuck
  4 januari 2017 - 15:43

  het was toch al eerder bekend dat hilllis een informant zou zijn of vergis ik me nou in personen?

  Reply
 6. Naamloos
  4 januari 2017 - 16:28

  Het kwam Donald,Harry en Danny wel heel goed uit dat die ouwe die dag waterpas de auto zou verlaten. Iedereen om die ouwe heen wist dat zijn tijd voorbij was. Waar eerder Dino en wat andere kompanen die ouwe uit de wind konden houden,was zijn tijd helaas voorbij. Hillis heeft het toch lang volgehouden eerlijk is eerlijk.!

  Reply
 7. de Vries
  4 januari 2017 - 18:18

  Misschien was Groen wel degene die met de kit sprak maar nu Hilles dood is daar mooi gebruik van maakt om zijn straatje schoon te vegen en hem alles in zijn schoenen schuift………..enige die de waarheid hier over weet is Justitie en tja die houden hun kaken op elkaar.

  Reply
 8. J.Claude Batista
  4 januari 2017 - 18:31

  Of toch een mol bij de politie…

  Reply
 9. Naamloos2
  4 januari 2017 - 18:50

  @naamloos waar baseer jij op dat die ouwe z’n tijd wel voorbij was dan ? En waarom dat Donald Harry en Danny goed uitkwam begrijp ik ook even niet ?

  Reply
 10. Siem
  5 januari 2017 - 00:13

  Donald Groen merkte op dat Hillis anders dan anders was. Geen spontaan rondje lopen, afspraak bankje park opperend (lekker overzichtelijke locatie voor justitie met weinig publiek in de koude februarimaand) en ‘vastgeplakt’ aan zijn auto. Wat ik mis in de uitspraken van Groen is waarom er nog een afspraak 2 dagen later moest plaatsvinden. Waarover? Wat kon er niet direct besproken en/of uitgewisseld worden tussen Hillis en Groen?
  De terechte achterdocht van Groen zal de verklaring zijn waarom hij later dan afgesproken (met tegenzin) op de gemaakte afspraak verscheen: eerst de kat uit de boom kijkend. Oftewel: Groen heeft vooraf zijn companen geinformeerd over zijn vermoeden dat Hillis een snitcher was en kwam bewust later opdagen omdat hij het risico niet kon lopen dat ook de inhoud van de eerder gemaakte afspraak met hem was opgenomen en dat het uiterst verdacht zou zijn als Hillis werd afgeknald als hij niet kwam opdagen bij een met hem gemaakte afspraak. Bijzonder ook dat Mink Kok nadien wist te vertellen dat de politie direct na de liquidatie grote schoonmaak had gehouden en vermoedelijk zendapparatuur bij Hillis had weggehaald. Ik geloof dat blindelings.
  Over kleurtjes gesproken: Prachtig politieblauw, de kleur van de aanhanger waarin de ‘stillen’ zaten. En dan die opdruk: Willem Betonwerken Zaandam. Hoezo Willem? Waarom geen Klaas, Piet of Jan?
  Opmerkelijk is de uitzending van Opsporing Verzocht in december 2012. Ik citeer:
  – Hillis komt tegen 5 voor 12 aangereden in zijn rode Mitsubishi Pajero bij de Amsterdamse Fizeaustraat waar hij met iemand heeft afgesproken. (De politie wist van een afspraak)
  – Even verderop in de straat staat dan al waarschijnlijk zo ‘n 5 minuten een Volkswagen Transporter met daarin Hillis moordenaar of moordenaars. ( Observatieteam zal hebben waargenomen dat de VW-Transporter er stond voor de komst van Hillis)
  – Terwijl Hillis in zijn auto wacht op zijn afspraak wordt het vuur geopend. Hillis overlijd ter plekke.
  – Beelden van de daadwerkelijke aanslag op Hillis werden niet eerder openbaar vertoond in het belang van het onderzoek. (Doet me denken aan Martin Kok).
  – Boeiend wordt de uitzending van Opsporing Verzocht vanaf minuut 3.40., de aanslag op Hillis. Die opname van de schutter is namelijk gemaakt vanaf de tegenovergestelde richting t.o.v. waar de auto van Hillis stond geparkeerd met zichtbaar de weg en een bomenrij tussen het observatieteam en de Volkswagen Transporter in.
  – Na de aanslag loopt de persoon weer terug naar de Volkswagenbus. En nu komt ie: let op de beelden en de bijbehorende informatie in Opsporing Verzocht.
  – Maar even later gaat hij toch weer terug naar de auto van Hillis. En dan weer terug naar de Transporter om in te stappen.
  Onvoorstelbaar! De aanslag op Hillis werd waargenomen, dat de VW-transporter minstens 5 minuten eerder op locatie stond voor de komst van Hillis, idem. Dat de aanslagpleger nog een keer is teruggelopen, idem. En niemand greep in tijdens het vastleggen.
  Bijkomend opvallend gegeven: in die uitzending van Opsporing Verzocht geen enkel woord over ‘Willems’ politieblauwe aanhanger op dezelfde locatie (zou voor de opgeroepen burgers een herkenningspunt kunnen zijn geweest) en de daarin gezeten politieambtenaren die doken tijdens het salvo op die kouwe ouwe.

  Reply
 11. Lesr
  6 januari 2017 - 15:19

  Donald Groen is nooit een top crimineel geweest, hij handelde
  altijd in opdracht van de top criminelen, zoals Holleeder, Soerel,
  Mieremet, Bruinsma en Hillis. Donald is een doodgewone subtop
  crimineel als Lucas Boom, Dick Vrij en Pjotr R., gasten die het vuile
  werk opknapte. De enige conclusie die men kan trekken uit de dood
  van De Ouwe, is dat hij de zelfde weg heeft bewandeld als Willem
  Endstra. Waarschijnlijk is die dus aan het praten geweest met de
  politie en een lek binnen het politieapparaat alles doorgespeeld
  heeft richting de onderwereld. Het voorgevoel van Donald Groen
  kan dus kloppen, en het feit dat Donald wat later aankwam bij de
  afspraak speelde waarschijnlijk geen enkele rol, want de killers
  hadden het vizier puur op De Ouwe gericht.
  Dit is natuurlijk een uit de lucht gegrepen analyse !

  Reply
 12. Marlon
  6 januari 2017 - 17:22

  Als je er niet bij bent geweest, kan je er niet over oordelen.

  Reply
 13. Koos Koets
  6 januari 2017 - 17:33

  Overigens ook bijzonder dat de daders zo gemakkelijk konden vluchten, ik werk al 15 jaar in de buurt van Spaklerweg, normaals als daar iemand iets in de metro flikt, staat het er binnen 2 minuten politie. Nu konden de daders gewoon zonder problemen dat hele stuk rijden. Overigens staan er ook camera’s opgestelt op de brug (die net voorbij het Delta Lloyd kantoor), maar goed het bandje zal wel naast het bonnetje van Teeven en het rolletje van Sebrenica liggen). Daarnaast iedereen die deze buurt kent zou hier nooit na een liquidatie naar toevluchten, het is best een overzichtelijk gebied, met eigenlijk maar 1 doorgaande route die ook vaak vol staat. Kortom ik durf voor 99% zeker te zeggen dat de daders wisten dat ze niets te vrezen hadden, dan hadden ze veel eerder naar bijvoorbeeld het stuk bij de Jaap Eden baan gevlucht, en daar rustig van voertuig gewisseld, is feitelijk maar 5 minuten rijden door een deel met veel meer vluchtwegen en verkeer.

  Reply
 14. 7 januari 2017 - 13:33

  Tap documenten waren naar buiten gelekt waar uit bleek dat Hillis werd afgeperst de afpersers waren bang dat Hillis ging praten. De afpersers wisten dat ze werden gevolgd en waren bang dat de puzzel van taps en Hillis zijn verklaringen hun boven het hoofd hing wat doe je dan uit schakelen van Hillis voor hij gaat verklaren.
  De auto was schoon van afluisterapperatuur anders stond de aanhanger niet naast de auto van Hillis hij wist er dus niets van.
  Als politie wist dat Hillis het gevaar liep geliqwideerd te worden dan zet je geen mensen in een aanhanger naast zijn auto waarom zou je dat risico nemen. Zij waren er puur om af te luisteren en video opname te maken. Daarom kon er ook geen goede actie ondernomen worden, niemand wist wat te doen in deze situatie ze waren zelfs niet bewapend. Deze onmoeting was erg belangrijk blijkbaar anders zet je niet zo veel mensen in bij een afluister/video opservatie. Hillis was bang daarom wou hij meer overzicht houden bij zijn ontmoetingen en zelf de boel opserveren om zo niet geliqwideerd te worden. Hij was niet bang om afgeluisterd te worden hij was immers niet in zaken maar werd zelf afgeperst. Ik ben benieuwd naar de beelden uit de aanhanger daar moet de schutter met het masker op staan. Al vraag ik me af of die wel gelukt zijn bij het maken er van. De schutter kan lekker van de zon op Ibiza genieten hij ging door het oog van de naald en heeft zijn zakken gevuld. De gebruikte bus is helaas nooit terug gevonden. Wie Hillis zijn geld nu heeft daar ben ik wel benieuwd naar.

  Reply
  • Siem
   7 januari 2017 - 18:49

   Fred. Quote: De auto was schoon van afluisterapperatuur anders stond de aanhanger niet naast de auto van Hillis hij wist er dus niets van.
   – En ging volgens jou met zijn auto dus heel toevallig naast de bemande observatie aanhanger staan…

   Reply
   • Bondtehond
    9 januari 2017 - 08:20

    Dat was helemaal niet toevallig. De parkeerplaats aan de Fizeaustraat werd/wordt nl. gebruikt als carpool-parkeerplaats en overdag staan daar doorgaans veel auto’s, als hij al niet bomvol staat. De politie heeft het zo gedirigeerd dat er slechte één plek vrij werd gehouden, precies naast die boom, waar de aanhanger naast stond. Hillis kon dus niet anders dan op die plek gaan staan, simpelweg omdat er verder geen parkeerplek meer vrij was.

    Reply
  • Carlo
   7 januari 2017 - 19:02

   Dus een van de grootste afpersers werd zelf afgeperst?

   Dat moeten dan hele grote zijn geweest.

   Of het komt van insiders af, dus van zijn relaties, andere binnenlandse groeperingen zijn zo goed als uitgesloten.

   Een ding is duidelijk , geld maakt alles kapot.

   Reply
 15. Frans
  8 januari 2017 - 16:19

  Siem: Aangezien de polities wist van de ontmoeting konden zij er voor zorgen dat alleen die plek leeg zou zijn om te parkeren.

  Carlo : De vraag stellen is m beantwoorden lijkt me.

  Reply
  • Siem
   8 januari 2017 - 19:28

   @Frans=Fred
   Hillis parkeerde pas aan het eind van de straat, waar de aanhanger stond. Het is een gegeven dat er, zeker aan de kant waar de VW Transit stond, nog voldoende ruimte vrij was om niet uitgerekend op die eindlocatie te hoeven parkeren.
   Boeiender is:
   – De wachtende inzittenden van de VW Transit wisten kennelijk ook vooraf van de exacte locatie waar Hillis zijn auto zou gaan stallen. Knap!

   Reply
   • Ton van D.
    9 januari 2017 - 12:31

    Wel grappig dat je zogenaamd goed ingelezen bent over de feiten maar nog niet eens de naam van een busje weet. Gaap.

    Reply
    • Siem
     9 januari 2017 - 19:25

     @Ton van D.
     Geen zorgen, was een foutje in de snelheid. Je hebt vast de eerdere reactie op 5 januari 0.13 over het hoofd gezien.

     Reply
 16. Bondtehond
  9 januari 2017 - 08:33

  Ik zie dat er ineens 3 reacties staan die er net nog niet stonden, maar goed, het komt op hetzelfde neer. Er werd met opzet een plaatsje vrij gehouden naast die aanhangwagen.
  @ Siem
  Ik weet niet hoe jij aan dat ‘gegeven’ komt, maar het klopt niet. Er zijn zelfs nog in de haast burgerauto’s (mogelijk van de politie) bijgezet om die lege plekken op te vullen. Ze wilden dus op zeker spelen dat Hillis niet op een andere lege plek ging staan.

  Reply
 17. Siem
  9 januari 2017 - 20:04

  @Bondtehond
  Zeker aan de kant waar de bus stond was nog ruimte genoeg om niet aan het eind van de straat te hoeven parkeren.
  Quote: Er zijn zelfs nog in de haast burgerauto’s (mogelijk van de politie) bijgezet om die lege plekken op te vullen.
  – In de haast zelfs. Ik weer niet hoe jij aan dat ‘gegeven’ komt maar, zie je het al voor je? En dat zonder dat het de heren in de bus op zou zijn gevallen. O nee, die stonden daar volgens de vrij gegeven informatie vermoedelijk pas zo ‘n 5 minuten voordat Hillis ‘naar zijn toevallige parkeerplek werd gedirigeerd’. Bijzonder ook dat de wachtende inzittenden van de bus wisten dat Hillis daar zou parkeren. Hillis wist, net als zij, precies waar hij moest zijn. Of je moet geloven in telepathische uitwisseling op de dag van de liquidatie.

  Reply
 18. bassisthenk
  10 januari 2017 - 09:33

  Het nieuwe boek heb ik (nog) niet gelezen maar op blz 165 en 167 van het boek Stanley Hillis van Denise Mosbach staat een zeer interessante theorie over de (eventuele) totstandkoming van de liquidatie en de betrokkenheid van Donald Groen…

  Reply
 19. 12 januari 2017 - 12:08

  alles is van te voren geregeld, dit was een politie actie, dat er een moord werd gepleegd was niet voorzien, en heeft men niet direct ingegrepen, dat de ouwe een splelletje speelde kan waar zijn, groen is ook niet fris, dit wordt nooit opgelost, gezien politie inmenging.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.