Gevoelige papieren aan de Parnassus-weg: zijn de dossiers nu weg, rechters?

“Die spullen liggen er nog steeds. Ze zijn echt niet uit een container gekomen, zoals justitie zegt. Ik ben benieuwd wat we daar maandagmorgen aantreffen.” Afgelopen week troffen bouwvakkers tal van privacygevoelige dossiers aan bij het slopen van de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam. Een paar dachten slim te zijn en hun burgerplicht en morele verontwaardiging te gelde te kunnen maken door ermee naar De Telegraaf te stappen. Maar daar kregen ze het deksel op de neus: daar was men niet van plan er ook maar één cent voor te betalen. Het leidde wel tot een artikel.

De rechtbank wordt gerenoveerd. “Bij het ontmantelen van het gebouw komen echter ineens duizenden pagina’s met zeer gevoelige informatie tevoorschijn. De redactie van De Telegraaf neemt de papieren aan, omdat het maatschappelijk belang geschaad lijkt. Uit urenlang onderzoek komt een stuitend beeld naar voren: politiespeurwerk naar verdachten, vertrouwelijke rapporten van de raadkamer, gesprekken met getuigen, bindende adviezen van de kinderbescherming over minderjarige criminelen en reclasseringsrapporten zijn als oud vuil achtergelaten.”

Reactie van de rechtbank: “Het lijkt erop dat iemand de inhoud van onze papiercontainers heeft meegenomen en bij jullie heeft bezorgd. Het gaat om papieren materiaal dat de rechtbank niet meer nodig heeft en ter vernietiging aanbiedt. Dat gebeurt in principe dagelijks door een gespecialiseerd bedrijf.”

Dat zien we meer: liegende woordvoerders, vooral bij politie en justitie. Maar het is niet echt liegen: degene die zulke onzin verkoopt krijgt zijn informatie van iemand anders. Wie liegt er dan? Ik kwam in contact met een van de personen die erbij aanwezig was. “Die papieren kwamen echt niet uit een container. Ze lagen – en liggen – in twee kamertjes. Ik denk dat die mensen daar geen idee hebben waar het ligt, wat het is en wat er aan de hand is. Ik wil ze maandagmorgen in de koffiepauze best even wijzen waar het is.”

Er lagen niet alleen dossiers, er waren ook allerlei andere spullen. Een hele partij dure merkkleding. Vermoedelijk een keer in beslag genomen. Er waren lockers met spullen van de BOA, de elite-eenheid. Handboeken van de BOA, T-shirts. Die zijn nu dus wel verdwenen. “Het lag in kamertjes die waren afgescheiden door een flinterdun wandje. Volgens mij liggen al die papieren daar nog. Ik denk dat we ze maandagmorgen om zeven uur daar wel tegenkomen.” Er zijn daar heel wat mensen aan het werk, met het slopen en renoveren. De meesten zullen weinig tijd hebben om de dossiers te bestuderen, maar de advocaten van degenen wiens dossiers daar rondzwerven zijn gebelgd.

Op de foto boven, van Hart van Nederland, is wat van de papieren te zien. 

 

4 Reacties

 1. Martin Cock
  12 februari 2017 - 10:25

  MISDAAD??????
  Ze kunnen je beter inhuren nu Winston weg is bij RTL Boulevard,daar ben je op je plaats

  Reply
  • n
   12 februari 2017 - 18:49

   Wat een slap commentaar van je zeg bah bah

   Reply
 2. Peter
  12 februari 2017 - 15:07

  “Het lag in kamertjes die waren afgescheiden door een flinterdun wandje ……….”
  Nuf said, maandag aanhouden die lui.

  Reply
 3. NN
  12 februari 2017 - 15:13

  Het is sowieso opbelazen bullshit. Die papieren lagen in een NIET openbaar gedeelte van de rechtbank. Degenen die vertrouwen schenden zijn die bouwvakkers die met hun tengels er vanaf hadden moeten blijven. De papieren worden doorgaans door een gecertificeerde bedrijf in een afgesloten container vernietigd. De rechtbank had beter bouwvakkers voor de zekerheid iets kunnen laten tekenen voor het geval ze iets tegenkomen tijdens het verbouwen. De advocaten die ik sprak deze week zeiden stuk voor stuk dat het nou ook weer geen reden is om hoog van de toren te blazen. Maar goed, de bewuste advocaat heeft zijn pers-momentje weer gehad. Nu weer gauw aan het werk. Er zijn ergere dingen “gelekt”.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.