‘Rotjongens’ in Rotterdam & de officier met het eerlijke gezicht

Aandacht voor de ‘persoonlijke omstandigheden’ van rechters en officieren van justitie is een beetje taboe. De persoonlijke levenssfeer van verdachten voert in de rechtszalen boventonen, tot in alle intieme details; die van de professioneel betrokkenen is een ander verhaal. Advocaat Louis de Leon ging deze week in Rotterdam in ‘douanegate’ een beetje over het randje met opmerkingen over officier van justitie Marleen van Solingen. Dat ze wel een eerlijk gezicht heeft en dat je daarom haast geneigd zou zijn haar te geloven. Toen hij dat een paar keer herhaalde wees de (vrouwelijke) rechter  hem terecht.

Dan word je ineens toch een beetje getriggerd. Wie zou dat nou zijn? De naam Van Solingen zit ergens in mijn hersenschors vanwege een jeugdliefde in de familie, wier naam ik pas nog ergens in een familiebericht in een christelijke krant tegenkwam, maar dat zal toeval zijn. Er is een veel opmerkelijker verband tussen de familie Van Solingen en een betrokkene uit ‘douanegate’: Rob van Zweekhorst, slachtoffer van de vergismoord op 1 januari 2014, die – naar we nu algemeen aannemen – bedoeld was voor Dennis van den Berg, al heeft een enkeling nog wat twijfel.

Het begint met “Rotjongens, het leven in de jeugdgevangenis”, een boek van Bibi Dumont Tak uit 2007. Het dankwoord:

Marleen van Solingen en Dik Zweekhorst. Dik is een kinderboekenschrijver en wellicht héél in de verte  familie van. Verder komen zowel de namen  Marleen van Solingen en Rob Zweekhorst  regelmatig samen voor in de uitslagen van  hardlooplijsten (wat mij natuurlijk weer erg aanspreekt), maar dit is een andere Rob Zweekhorst. Het enige dat een beetje hout lijkt te snijden is dat Natasja Zweekhorst in het verleden net als Van Solingen beroepshalve veel te maken heeft gehad met ontspoorde Rotterdamse jeugd.

Is dat erg, wat persoonlijke betrokkenheid? Misschien juist niet. Naar mijn idee is de Rotterdamse douanezaak vooral zo groot geworden doordat hier een onschuldig burger het slachtoffer werd. Zolang criminelen elkaar afmaken, kraaien de hanen van politie en justitie heel zachtjes kukeleku in de kelderkast.

Wat niet wil zeggen dat het voor de andere betrokkenen positief is, met name de verdachten. Zo heeft Dennis van den Berg het idee dat de officier het hem persoonlijk kwalijk neemt dat hij niet is getroffen en haar goede bekende wel. Dennis: “In oktober 2015 moest ik voorkomen om uit voorlopige hechtenis te komen. Een week van te voren kwam mevrouw Zweekhorst bij mijn ex aan de deur met de mededeling dat ik toch niet vrij zou komen want er was in één keer dossier bij gekomen van 3000 pagina’s. We dachten: ze bluft. Maar één dag voor de zitting kreeg mijn advocaat inderdaad 3000 pagina’s aangeleverd  en bleef ik zitten.”

Welnu, het zij zo. Behalve Dennis en een paar andere verdachten zal het gewone volk het erg op prijs stellen als in deze zaak de onderste steen boven komt, al zou er wat mij betreft wel wat meer aandacht mogen uitgaan naar de opdrachtgevers en uitvoerders van de moord in plaats van naar het gedoe met die containers.

Meer over de zaak: Vlinderscrime kondigt een exclusief interview aan met Dennis van den Berg en Angelique. En komt met tal van achtergronden. Zie hier.

Van iemand die ik niet ken kreeg ik de volgende beschouwing. Voor de liefhebbers.

“Ben deze bijzonder strafzaak al vanaf de aanvang intensief aan het volgen.  Wat mij nu tegen de borst stuit is het volgende. Die officier mevr.Van Solingen verklaarde op de zitting dat ze absoluut niets af wist van de infiltratie actie van Paul, die volledig is geregistreerd en gesubsidieerd door de Nationale TCI. Uiteraard is het OM wel één en ondeelbaar volgens de wet, maar dat even buiten beschouwing.

Maar nu staat die zelfde eerder zo verbouwereerde officier dat zelfde onbetrouwbare en achter haar rug om werkende nationale TCI te verdedigen en gaat  ze mee in de ongeloofwaardigheid dat die Douanier naar Zuid Amerika belde om info te geven aan die informant/infiltrant met de nick name Paul. Daarnaast beschuldigt ze de raadsmannen van insinuaties en beschuldigingen, maar ik hoor het Openbaar Ministrie niet over het feit dat er daadwerkelijk raakvlakken zijn met dat onderzoek uit België waar mensen zijn veroordeeld.

Dat had de rechter moeten weten klaar uit. Dus de vertraging en het uitlopen van deze strafzaak even als het vingerwijzen richting Openbaar Ministerie is volstrekt terecht.

En dan de geestelijke druk bij de vier verdachten, de strafeisen zijn immers al gedaan en die waren niet mals, 16, 12, 10 en 8 jaar. Hoeveel weken of maanden moeten deze verdachten wachten totdat ze weten waar aan toe te zijn? Dit is onmenselijk en dient dan ook gesancioneerd te worden met bijvoorbeeld een forse strafvermindering.

Daarbij wil ik de voorzitter van die strafkamer dringend verzoeken om de onderste steen boven te krijgen anders zou dit wel eens een pure gerechtelijk dwaling worden, tenslotte werden er in de IRT affaire ook in eerste aanleg van lopende strafzaken gelogen en bedrogen door justitie, waarna later de justitiële schandaal uit de Nederlandse strafrecht geschiedenis is ontstaan.

Als laatste: Nederland zou eens moeten stoppen met schoothondje spelen voor de DEA, dan zouden de rechtszaken wat eerlijker en openen kunnen verlopen.”

Aldus iemand. Het probleem is: de tijd ontbreekt. Het grote publiek is niet geïnteresseerd en wil vooral dat de boeven gevangen worden. Uitvoerige onderzoeken over de machinaties achter de schermen, het gekonkel met de DEA – waarvoor in deze zaak op z’n minst enkele aanwijzingen zijn en dan denk ik vooral aan Colombia en Libanon: wie zal het geen worst wezen? 

 

13 Reacties

 1. 16 februari 2017 - 08:53

  Het is vrij duidelijk dat de mensen die voor de staat werken op een duur uit emotie’s gaan handelen. Het is gewoon 1 pot nat. Ik heb het al zo vaak meegekregen van vrienden dat de rechters soms ook handelen uit vooroordelen of om een zaak zo snel mogelijk af te ronden om daarna weer lekker naar huis te gaan en bij hun partner kunnen gaan liggen op de bank. IK vraag me dan af of ze dan ook wel eens schuldgevoelens krijgen? Ik krijg het idee dat zodra ze op zo hoge stoel zitten dan denken ze dat ze alles mogen.
  Het lijkt wel of men bank is om eens de rechter of justitie eens op hun plek te zetten omdat het zou lijden tot imago verlies. Nou daar heb je dus helemaal niks aan omdat gerechtigheid op plaats 1 moet komen.

  Reply
  • Jantje
   16 februari 2017 - 11:39

   Ook een rechter of officier krijgt op een dag zijn karma of straf .
   Je kan niet lekker thuis op de bank gaan liggen en doen alsof er niks aan de hand is en net iemand uit emotie 15 jaar geven terwijl je gisteren iemand 5 jaar voor het zelfde feit hebt gegeven .denk maar niet dat een rechter daar mee weg komt .op een dag ga je dood dan wacht god daar boven op je .veel van dit soort rechters geloven niet eens in god .maar wel de eed afleggen ..poppenkast met clownen pakjes .net wat je zegt als ze het te druk hebben .mensen worden als vee behandeld in de rechtbank tegenwoordig.ze zien jou gewoon als hun werk product zelfde als inpakwerk bij Albert Heijn

   Reply
 2. jo
  16 februari 2017 - 19:07

  Jeetje wat een gehuil weer. Al die mannen zijn toch gewoon hartstikke schuldig?
  De bewijslast is alleen onrechtmatig tot stand gekomen. Maar dat doet niet af aan het feit dat de bewijslast wel gewoon waar is!

  Reply
  • 17 februari 2017 - 16:33

   kom je wel achter als je eigen familie leden onterecht worden behandeld door ons geweldige Nederlandse rechtssysteem….dan praat je vast wel anders….maar je weet schijnbaar helemaal niet hoe dit werkt anders plaats je niet zo een opmerking….zijn mensen wiens leven worden vergald door valse beschuldigingen en onterecht verkregen bewijs materiaal…..dus waar hen jij het dan over

   Reply
 3. Angel
  17 februari 2017 - 14:59

  Antwoord op Jo,
  Sorry hoor maar hoe weet jij zo zeker dat al die mannen daar hartstikke schuldig zijn, een van die mannen is nl mijn vent, en die wordt verdacht van 300 kg waar hij hmaal niets mee te maken heeft er zitten nl in Belgie al twee mannen al 2 jaar voor vast , dus oordeel niet zo snel als je er niets vanaf weet !

  Reply
 4. olifantje
  17 februari 2017 - 15:27

  Bewijslast wat onrechtmatig gekregen is, is niet altijd waar!
  Juist daarom is het onrechtmatig, omdat ze geen bewijslast hebben! In mijn geval!

  Reply
 5. Jim
  17 februari 2017 - 18:31

  Er is trouwens nog een boek met dankwoord van OvJ v Solingen en dat is toevallig boek van Dik Zweekhorst. Toeval ?

  Reply
 6. trollz
  17 februari 2017 - 23:25

  Als de OvJ aannemelijk kan maken dat een verdachte het weleens gedaan zou kunnen hebben, is dat genoeg in eerste aanleg voor een veroordeling,tijdens HB is het andere koek.
  en voor de dames: 300kg staat gelijk aan 6 jaar,na aftrek VI blijft 4 netto over, laatste jaar detentiefasering \”enkelbandje\” 2 jaar voorarrest rechtbank en hof ,blijft 1 jaar gevangenis over, valt dus wel mee.
  Maar het is zo\’n rare zaak dat vrijspraak erin zit.

  Reply
 7. S. Sonnemans
  18 februari 2017 - 22:19

  De hardloper Rob Zweekhorst is een andere Rob Zweekhorst….

  Beste S. Sonnemans,

  Lijkt mij ook, ik pas het aan. Dank!

  Hendrik Jan

  Reply
  • S.Sonnemans
   19 februari 2017 - 22:44

   En die Van Solingen is ook een andere Van Solingen. Er worden verbanden gelegd die er niet zijn.

   Beste S. Sonnemans,

   Welke Van Solingen is een andere Van Solingen?

   Hendrik Jan

   Reply
 8. 😇
  20 februari 2017 - 22:32

  Er zijn wel degelijk verbanden, kan iemand mij misschien uitleggen waarom weduwe zweekhorst voorkennis had Vd zaak ? Zij wist in oktober 2016 een week van te voren precies te vertellen wat er een week later ging gebeuren.
  En waarom OvJ v Solingen een dankwoord schrijft in n boek van dik zweekhorst, en vervolgens beiden aan het boek rotjongens meewerken?

  Reply
 9. Frank
  23 februari 2017 - 16:26

  Wat is dit, Een beetje googelen en daar een stukje over schrijven. Doe je journalistieke werk en ga geen verbanden zoeken die er niet zijn. Dik Zweekhorst is geen familie.

  Reply
 10. Angel
  13 augustus 2017 - 10:10

  Reactie op 😇
  Om in jou termen te blijven: Jou vent is wel veroordeeld, voor zweetvoeten zeker!!😂😂😂

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.