Moord op ‘de Pim Fortuyn van Curaçao’: een Monster-verklaring

Wat in Nederland de moord op Pim Fortuyn is, dat is voor Curaçao de moord op politicus Helmin Wiels, in mei 2013. Wiels wilde de corruptie op het eiland aanpakken en iemand die daar veel van te duchten zou hebben, was loterijbaas Robbie dos Santos. Je kunt op Curaçao geen straat vinden zonder een Robbie’s Lottery.

Of Dos Santos – en zijn halfbroer – echt de opdrachtgevers zijn geweest, of de enige, dat zullen we misschien nooit weten, maar het touw komt wel steeds strakker om hun nekken. Gisteren verklaarde een van de moordenaars onder ede van wie hij de opdracht had gekregen: Burney ‘Nini’ F.; dan is het waarschijnlijk nog maar één schakel naar de opdrachtgevers. Volgens meerdere getuigen:  oud-minister George Jamaloodin en zijn halfbroer Robbie dos Santos.

Die verklarende moordenaar is Elvis ‘Monster’ K.; hij is in Nederland aangehouden, samen met mededader Luigi ‘Pretu’ Florentina. Pretu had geen trek de rest van zijn in de gevangenis door te brengen en pleegde zelfmoord. Monster zit in Vught, maar werd even overgebracht naar Bonaire en Curaçao om te kunnen getuigen. Tegen Burney ‘Nini’ F. is nu 26 jaar geëist.

Monster verklaarde dat hem 250.000 Antilliaanse guldens als beloning waren beloofd, maar kreeg hij maar 100.000 gulden. Dat is op de Antillen overigens gebruikelijk: veel beloven. Meestal blijft het bij een aanbetaling of een voorschot, ‘de rest komt later’. Monster liet weten dat Burney hem had belazerd en wil hem daarom niet langer beschermen.

Wie gaat Monster beschermen? Burney staat volgens meerdere getuigenverklaringen aan het hoofd van de New York Yankees, een beruchte straatbende uit de wijk Koraal Specht, waar ook de concurrerende No Limit Soldiers hun bivak hebben.

Een interview met Robbie dos Santos staat hier

Terzijde: ‘Maffiameid’ Nina is tot haar twaalfde opgegroeid bij de familie Wiels, niet wetend dat het haar pleegouders waren. Overigens voor zover bekend geen directe familie van de vermoorde politicus.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.