Passage: de laatste woorden, billenknijpen tot 15 juni (en daarna)

Hè? Dat mag toch helemaal niet… Tja, kun je zomaar op het verkeerde been staan, bij die foto in de Volkskrant, bij het verslag van het Passageproces van gisteren. Fotograferen in de rechtbank is doorgaans streng verboden. Bij nader inzien schept het onderschrift duidelijkheid: de foto is in januari 2015 gemaakt, op die zo bekende plek in het Justitieel Complex Schiphol waar we zo vaak met z’n allen staan te wachten. Advocaten, journalisten, loslopende verdachten. Ik ben er maar een uurtje geweest, er waren volop collega’s die aan het twitteren waren, ik heb alleen Pinny Song gezien (en een beetje gehoord). Haar toespraak staat hier. 

Een fragment uit het verslag in de Volkskrant:

Jessy vertelt verder dat hij bezig is met een boek waarin hij zijn complete visie zal onthullen. Of het volk die boodschap zal kunnen bevatten is de vraag: Jessy is hoogbegaafd, de meeste gewone mensen kunnen hem niet altijd volgen.

Op 15 juni is er een laatste (?) zitting gepland, waarin bekend wordt gemaakt of er nog meer onderzoek moet worden gedaan of er een datum zal worden genoemd voor de uitspraak. Voor sommige verdachten lijkt het vrij duidelijk wat de uitspraak zal worden, bij de wat kleinere vissen is het vooral de strafmaat: hoeveel jaar? Ze zijn allemaal al lang vrij, zullen ze nog weer terugmoeten? Van de grote jongens is het vooral bij Dino Soerel spannend. Hebben de verklaringen van Fred Ros voldoende zoden aan de dijk gezet om hem te kunnen veroordelen? Het is alles of niks: of hij was wél bewijsbaar betrokken bij het geven van opdrachten voor verschillende liquidaties, of het is allemaal een kwestie van ‘horen zeggen’.

Vrijspraak of levenslang, een duivels dilemma voor de rechters. Uiteraard heb je ‘t als journalisten onder elkaar over deze dingen. Wat gaat het worden? De meeste hebben het proces zo uitvoerig gevolgd dat ze ongeveer even veel informatie hebben als de rechters. Naar mijn bescheiden peiling: we weten het niet en we prijzen ons gelukkig dat we geen rechters zijn. Het ‘algemeen gevoel’ is, denk ik: vrijspraak. Te weinig bewijs. Maar als dit voor Dino geldt, geldt dit misschien ook voor Holleeder en geen rechter in dit land wil op zijn geweten hebben dat hij ook maar iets zal doen om een veroordeling van Holleeder te ondermijnen.

5 Reacties

 1. Gijs
  21 april 2017 - 11:00

  Waarom moet Willem persé hangen ? Als er geen bewijs is, is er geen grond voor een veroordeling.
  Daar kan zelfs “Judas” niets aan veranderen .. (arme Peter)

  Reply
 2. Henk
  21 april 2017 - 12:01

  Ik hoop echt zo op vrijspraak, stel je voor, tweede keer in passage dat OM op haar bek gaat en niet te zachtjes ook…

  Reply
 3. de Vries
  21 april 2017 - 20:06

  Het OM is zelf een criminele organisatie en die rechtbanken lijken wel poppenkasten, er klopt geen ene reet van, neem vandaag met die ontucht OM-er………gewoon vrijgelaten. Ze kunnen er beter een roulette neer zetten dat zal het beter doen dan die groep stoffige rechters die al jaren niet weten hoe het echt toegaat in de maatschappij.

  Reply
 4. Ron
  22 april 2017 - 11:02

  HJ, kan dat betekenen dat Soerel wordt veroordeeld om de zaak tegen Holleeder niet te ondermijnen? Of begrijp ik het verkeerd? Dat zou toch niet eerlijk zijn? Rechters spreken toch recht?

  Reply
 5. roy
  22 april 2017 - 22:46

  Ben het helemaal eens met de reactie van de Vries.
  Het o.m laat die vieze smeerlap gewoon vrij.
  Toch niet te bevatten.
  Afknallen die smeerlap

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.