Ferry Bakx: eindstation Bonaire voor Nederlandse politieman

Ferry Bakx (45) dacht op Bonaire in een mooie droom te zijn beland. Het werd een nachtmerrie. Deze week was op Bonaire het proces tegen één man van Bonaire en zes Venezolanen, die de Nederlandse politieman doodschoten bij een overval.

In meer kranten stond er iets over, de Volkskrant had een uitvoerig verslag. Ontluisterend. Het deed me erg denken aan toen ik daar was voor de zaak met Marlies van der Kouwe. De plaatselijke politie op Bonaire lijkt niet meegegroeid met de ontwikkelingen, vooral die in buurland Venezuela waar chaos en pure armoe is, en het ook al niet heel a-criminele Curaçao. De lijntjes zijn kort.

De Venezolanen waren illegaal naar Bonaire gekomen door Rachyt Dual S. (41) van Bonaire. Het eigenlijke doelwit was het huis van de rijke familie De Jongh, maar dat bleek wat lastig, ze kozen eerst een gemakkelijker doelwit: het huis van de familie Van Dijk.  Waar nogal veel mensen in huis waren.  Een huishoudster slaagde erin de politie te bellen. Het moet gezegd: die reageerde snel. Of de overvallers waren wel erg lang bezig. In een eerder bericht stond dat de melding niet heel duidelijk was: als Ferry Bakx en zijn collega van Bonaire hadden geweten wat hen te wachten stond, waren ze nooit op deze manier daarheen gegaan.

De zes overvallers waren nog in huis. Toen een van hen probeerde te vluchten kwam hij Ferry Bakx tegen. Die stond bij een hek met een stok in zijn hand. De verdachte zag Bakx struikelen en naar zijn dienstwapen begrijpen. Daarop reageerde hij in paniek. Aldus het verslag.

Als gezegd: de situatie was vooraf niet zo ingeschat, maar je kunt je afvragen of de politie op Bonaire überhaupt een beetje met de tijd is meegegaan. En of Nederlandse politiemensen die hier naartoe gaan enig idee hebben van de gevaren. Ferry (45) was in 2012 met zijn partner naar Bonaire gegaan. “De vroegere verkeerspolitie man uit Rijsbergen ging werken bij het korps op het Caribische eiland. Maar het stel droomde ook van een toekomst in het toerisme.” Het doet denken aan Ik Vertrek. Toen er ‘s avonds om tien uur – dan is het erg donker op Bonaire – een bericht binnenkwam over een roofoverval op een huis in een van de duurdere woonwijken, ging Ferry er samen met een collega zonder kogelwerend vest op af.

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.