Fred Teeven: een Heer van State

Van alle landen in Europa stopt Nederland het snelst en het vaakst mensen in voorlopige hechtenis, ook steeds vaker ten onrechte. Dat laatste betekent steeds meer schade-claims, onder meer omdat die verdachten langer in voorarrest hebben gezeten dan hun uiteindelijke straf werd; soms volgde op het proces zelfs vrijspraak. In 2015 bedroegen de claims in totaal bijna dertig miljoen. ‘Ik lig daar niet wakker van’, zegt Teeven. ‘Elke dag dat we zo’n verdachte te pakken hebben kan ook een voordeel zijn. En het is ook zo dat als iemand wordt vrijgesproken het nog niet wil zeggen dat hij het niet heeft gedaan. De echte koude vrijspraak is niet boven de twee procent.’

Fragment uit een uitvoerig artikel in De Groene Amsterdammer, waarin ook Fred Teeven aan het woord komt. Als het in de vorige kabinetsperiode allemaal goed was gegaan (geen ‘bonnetjesgedoe’) zou hij straks Minister van Justitie zijn geworden. Nu lijkt een minstens zo prestigieuze baan bij de Raad van State voor hem weggelegd.

Ook verhelderend: toen de VVD ging samenwerken met de Partij van de Arbeid, zat verdere verstrenging van het strafrecht er niet meer in. Teeven: “Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.”

Mensen met een hoge pet op van rechtsorde zullen dit schokkend vinden. Daarover gesproken: officier van justitie Henk Wooldrik komt aan het woord over de aan van de dag in de misdaadbestrijding. Met als voorbeeld de bolletjesslikkers in 2002. “Onder druk van allerlei politieke belangen moesten er opeens een noodwet, extra opvang, extra personeel enzovoort komen. Heel kostbaar. En het werden er steeds meer. Maar minister Korthals wilde geen opgepakte verdachten naar huis sturen. Dus moest ik ervoor zorgen dat er elders minder mensen werden opgepakt. Een jaar later zag men al in dat men toch wel erg achter de waan van de dag aan had gelopen.”

Zou aardig zijn een lijstje op te stellen met dit soort ‘wanen van de dag’. 

Aanvulling:

EenVandaag meldt dat Teeven nadenkt na over juridische stappen: “Ik heb nooit een interview aan De Groene gegeven. Wel heb ik achtergrondgesprekken gevoerd met wetenschapper Henri Beunders. Hij heeft wel stukken aan mij laten lezen. Maar dit bewuste artikel heeft hij nooit aan mij voorgelegd. Ik heb het ook nooit geaccordeerd.”

En

“Ik was er niet van op de hoogte dat dit artikel zou verschijnen en heb het al helemaal niet goedgekeurd. Deze publicatie kan voor mij reputatieschade opleveren. Daarom overweeg ik nu juridische stappen.”

Aldus het persbericht van EenVandaag. Lijkt mij kansloos: Beunders heeft hem wel stukken laten lezen. Dat zal toch geweest zijn met het oog op publicatie?

7 Reacties

 1. Loetje
  19 mei 2017 - 16:34

  Wanneer wordt Teeven eens opgesloten samen met zijn criminele maatje Opstelten en de integriteitsbewaker Keizer kan dan ook mooi meteen mee de lik in !
  Topcriminelen zijn dat die er ongeschonden en met gouden handdrukken en allerlei privileges mee weg komen !
  Alleen daarom schijt ik al op die hele politiek die maandelijks tienduizenden euro’s opstrijken !
  Opdoeken die hele misdaadbende !

  Reply
 2. Brrr
  20 mei 2017 - 12:55

  Walgelijke vent die Teeven. Of hij dat nu letterlijk gezegd heeft of niet, met het oog op publicatie of niet: “toen de VVD ging samenwerken met de Partij van de Arbeid, zat verdere verstrenging van het strafrecht er niet meer in. Teeven:
  “Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.””.
  Dit is walgelijk en een rechtsstaat onwaardig. Dit hele interview, nogmaals of Teeven het nog letterlijk gezegd heeft of niet, is een exacte weerspiegeling van hou die walgelijke Teeven te werk is gegaan. Het afsnoepen van de waarden en normen van onze rechtsstaat, het is een zorgvuldig proces geweest waarin de verdachte steeds minder rechten heeft gekregen en steeds minder mogelijkheden op een goede verdediging.
  “Of Justitie het bij het juiste eind heeft of niet doet er niet toe, zolang verdachten maar de bak in draaien. ”
  “Als ik politie/justitie niet meer mogelijkheden kan geven breek ik de rechtsstaat wel af.”

  Reply
 3. Ik InQ
  20 mei 2017 - 16:40

  Tijdens die bonnetjes affaire had je het nog zo te doen met Teeven toch? Wat valt die keer op keer door de mand, enge man!!!

  Reply
 4. De vries
  21 mei 2017 - 07:43

  Fout op fout…..hij wordt TBS- waardig

  Reply
 5. joop
  21 mei 2017 - 08:12

  De Raad van State ? Het zal nu wel de Raad van Elf worden van carnavals vereniging de horlepiepers. Niet alleen een zeer slecht mens en iemand waar werkelijk niks magistratelijks aan zit maar ook nog eens zo stom als het achtereind van een varken, dat ie zich nu laat tackelen op zijn eigen woorden.

  Reply
 6. J.Claude Batista
  21 mei 2017 - 20:31

  Teeven schuurt tegen het criminele aan gedurende zijn loopbaan als man van de wet.

  Reply
 7. Martin
  23 mei 2017 - 08:43

  Teeven schuurde niet slechts tegen het criminele aan, hij heeft altijd bewust de grenzen van de wet opgezocht en is er regelmatig overheen gegaan. Als deze man lid wordt van de Raad van State, dan is dat een aanfluiting van de eerste orde. Trouwens, die hele Raad is een ondemocratisch instituur. Opdoeken lijkt mij het beste. Weg ermee. Neemt immer beslissingen tegen de burgers. Er is bezwaar gemaakt tegen een nieuwe snelweg? Ongegrond, afgewezen. Er is bezwaar gemaakt tegen een verandering van een bestemmingsplan? Ongegrond, afgewezen. Enz, enz, etc, etc.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.