Yvonne Keuls, Joris Demmink & Dick Willard

Yvonne Keuls kennen we van Het verrotte leven van Floortje Bloem over een heroïnehoertje. Deze zelfkant van het leven is een vast thema van de inmiddels 85-jarige schrijfster, die in een interview met  JDTV ingaat op de zaak met Joris Demmink, de omstreden topambtenaar. Hebben we ‘t hier vaak over gehad.

Een van de items in de afgelopen jaren was of Demmink en de Haagse crimineel Dick Willard elkaar kenden. Nu ben ik daar toevallig ook mee bezig, maar dan vanuit een wat andere invalshoek. Dick is de vader van de nog altijd spoorloos verdwenen Michelle Willard. In dat kader ben ik eerder dit jaar naar de Filipijnen geweest. Gaan we ‘t later weleens over hebben.

Een artikel uit de Volkskrant van 10 maart van dit jaar

In het interview met JDTV zegt Yvonne Keuls dat ze persoonlijk getuige is geweest van de relatie tussen Joris Demmink en Dick Willard, “de Haagse Kinderpooier,” die in 1991 werd vermoord. “Zij stuurde hem met enige regelmaat weg voor de deur van het tehuis waar zij werkte omdat hij daar kinderen stond te ronselen. In dit interview bevestigd zij dat Dick Willard wel degelijk banden had met Joris Demmink. Dit is iets wat Dhr. Demmink tijdens zijn getuigenverhoor in de zaak van Bart van Well ontkende. Heeft Dhr. Demmink zichzelf hiermee schuldig gemaakt aan meineed? Gaat die onderste steen ooit nog boven komen?”

In 2012 speelde er een zaak met het Algemeen Dagblad, dat had geschreven over een relatie tussen Demmink en Willard. Een fragment:

Begin jaren ’80 is Joris Demmink (64) regelmatig samen gezien met de Haagse kinderpooier Dick Willard, zo verklaren drie mannen uit de Haagse Schilderswijk aan het AD. Ze zeggen getuige te zijn geweest van ontmoetingen tussen Demmink en Willard in een homosauna en een cafetaria. Bovendien beweren ze dat Demmink regelmatig minderjarige jongens ophaalde of naar zijn huis liet brengen. De justitietopman zelf zegt dat Willard ‘volslagen onbekend’ voor hem is en dreigt met juridische maatregelen tegen deze krant.

Demmink spande een proces aan, dat hij verloor.

Yvonne Keuls was  in de jaren tachtig jongerenwerkster in Den Haag en kwam in die hoedanigheid veel in tehuizen, waar drugsverslaafde jeugd werd opgevangen. Bij JDTV zegt ze: “Die jongenspooier Dick Willard hing daar rond en die heb ik weggestuurd. Op een gegeven moment kwam ik in een café en daar zaten Demmink en Willard. Demmink kende ik vanuit Justitie.”

Als hulpverleenster kwam ze wel eens op het departement. Demmink zelf zei tijdens de rechtszaak: “Ik moet u eerlijk zeggen dat als ik het artikel lees, dan bekruipt mij het gevoel dat wel heel makkelijk de stap van aantijgingen uit het criminele milieu, naar feiten wordt gemaakt.  Er worden hier alsmaar dingen als feiten beschreven die in wezen niets meer dan aantijgingen zijn. Er wordt een parallelle wereld beschreven en dat is niet mijn wereld. Er werd hier een compleet nieuwe fantasiewereld gepresenteerd, eentje uit de jaren tachtig, met als hoofdfiguur ene Willard waar ik van mijn levensdagen nog niet van had gehoord.”

De waarheid zal nooit meer worden achterhaald. Het kan zijn dat Demmink nooit van Dick Willard had gehoord. Dan was hij een van de weinige Nederlanders: er is aan geen enkele spoorloze verdwijning van een kind zoveel aandacht besteed als aan die van Michelle. En Willard wordt hier omschreven als iemand uit het criminele milieu, en dat was hij zeker, maar hij was zeer zeker ook iemand die zich gemakkelijk bewoog in hogere kringen en daar veel contacten had.

5 Reacties

 1. Reindert
  16 mei 2017 - 20:44

  En opnieuw iemand die kan getuigen tegen Demmink. Onbegrijpelijk dat hij niet vervolgd wordt. Althans moreel gezien. Het OM brandt zijn vingers er liever niet aan, hij was de hoogste baas van Justitie. Welke belangen spelen hier? Micha Kat mag dan een paranoïde complottheoreticus zijn, in deze zaak heeft hij een punt.

  Reply
  • Siem
   17 mei 2017 - 00:45

   Het maakt mij juist achterdochtig wanneer mensen in deze (nagenoeg afgesloten) zaak zich pas gaan roeren wanneer ze 85 jaar zijn. En zeker als dat een toch wel een autoriteit als Keuls betreft. Waarom nu pas en niet toen het onderzoek nog volop in de schijnwerpers stond? Op zijn zachts gezegd: vreemd.

   Reply
 2. Ada de Graaf
  16 mei 2017 - 23:19

  Michelle Willard was een meisje, niet een jongetje waar Demmink interesse in had. Verder helemaal eens met Reindert. Kat is een idioot, maar qua Demmink heeft hij een punt.

  Reply
 3. nico van empel
  17 mei 2017 - 13:07

  Ja, Demmink, een veel besproken man de afgelopen jaren. Dick Willard was een meedogenloze pedofiel, pooier en voor geld zelfs zijn eigen kind liet verdwijnen. We kunnen er nog jaren over praten en schrijven. Al komen er nog een tiental getuigen bij, dan nog blijft de doofpot dicht voot Demmink. En dat is niet alleen bij Demmink zo. Magistraten, diplomaten ,notarissen bankiers, kindermisbruik valsheid ingeschriften door hoge amtenaren, Dubbel spel bij sommige journalisten de deksel blijft dicht.Het is en blijft vechten tegen de bierkaa

  Reply
 4. 3 september 2017 - 10:48

  Om van een strafbaar feit te worden vervolgd moet hoofdbewijs aanwezig zijn. De wetgever heeft n.l. verboden alleen te vervolgen op getuigen. Hoofdbewijs is DNA, bloed en spermasporen. Het feit dat de strafrechter in het Demmink vonnis doet schijnen dat er louter sprake is van inbeelding is niet juist. Er zijn n.l. getuigen onder ede, en die verklaringen moeten los in een zaak worden betwist, anders liggen ze daar hoe de verklaringen zijn afgelegd. Dat wil zeggen: Demmink kan niet worden vervolgd omdat hoofdbewijs niet meer voorhanden is en aantoonbaar. Demmink kwam wel voor in het Rolodex-onderzoek. Er was anders dan het strafvonnis van 18 augustus 2017, wel degelijk de verdenking. De overheid is altijd traag geweest in de afhandeling van deze zaak, en is hierdoor in gebreke op het Lanzarote verdrag. Dat verdrag zegt, dat de overheid voortvarend in de onderzoeken moet zijn inzake kindermisbuik.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.