‘Broodje Tak’ bij de voordeur: zo slim zijn dieven (en de politie)

Ze vallen vroeg dit jaar… Er is een regio waar de vakantie nog niet eens begonnen is, maar de eerste kinderpornonetwerken dienen zich al weer aan (en aanverwante zaken). Maar als iedereen met vakantie is (in elk geval in de wat meer zuidelijke regio) doet de politie zelf ook graag een duit in het zakje. Met een takje. In het Algemeen Dagblad waarschuwen onze blauwe vrienden voor de o zo listige streken van inbrekers. Die zetten heuse takjes tegen deuren en als die takjes er na een paar dagen nog staan – ten teken dat de deur niet open is geweest – dan slaan ze toe. Niemand thuis! 

Zucht.

En nog eens zucht.

Dit is een Broodje Tak van dertig jaar geleden. Zou ooit iemand dit echt hebben gedaan? Ik betwijfel het. Maar het zou zomaar kunnen. Door een dief met gevoel voor humor. Misschien moeten we nog verder terug. Naar de allereerste detectives. Edgar Allan Poe. De Moorden in de Rue Morgue. Fantastisch. Beter is het nooit geworden. Die had ook dit soort details. Zo levensecht als je maar kunt bedenken. En was het niet James Bond die een haar in de deurgleuf deed om te zien of een geheime Russische spionne  (met wie hij naderhand uiteraard het bed zou delen) de deur al eerder open had gedaan? 

Het leed en de impact van een woninginbraak is moeilijk te overschatten. Mensen die dit hebben meegemaakt, vergeten het nooit meer. Het is een blijvend litteken, niets om grappig over te doen of te bagatelliseren. Wat nog weleens gebeurt tijdens rechtszaken als de dieven terechtstaan. Ik heb vaak gedacht: ‘Beste meneer de rechter, en de advocaat: het zal u zelf maar eens overkomen zijn. Dan piept u wel anders.’ Maar rechters en advocaten wonen zelden in de soort woningen waar wordt ingebroken. Hoewel: Douanegate. De officier van justitie, het verdwenen stickie…

Er zijn radiospotjes, om te waarschuwen. “Ik blijf het tóch zeggen!” Die zijn goed.  Realistisch. Daarin wordt precies aangegeven hoe dit soort inbrekers en gauwdieven werken. Daar hoor je niks over takjes bij de voordeur. Dit soort criminelen neemt echt niet de moeite dagenlang een woning te observeren. Ze zien een wijk, een straat, een woning. Iets waar ze binnen enkele minuten snel kunnen toeslaan, als er even niemand kijkt. En niet midden in de nacht, tijdens de traditionele dievenuren, maar tegen de schemering. De meeste dieven zijn bang in het donker.

Natuurlijk, ik kan er naast zitten, en misschien zijn er in Rotterdam en omstreken inderdaad dieven die met takjes bij de voordeur werken. Ik houd me dus aanbevolen voor het eerste concrete geval waarin dit zich heeft voorgedaan.

En om dit geheel positief af te sluiten een goede tip: in Rotterdam moet een project worden opgestart waarbij wijkagenten structureel dagelijks in hun wijk de woningen controleren op takjes bij de voordeur. En hier op gepaste wijze, met de blanke sabel, korte metten mee maken. Of in een hinderlaag gaan liggen.

7 Reacties

 1. Koos Koets
  16 juli 2017 - 09:33

  Wat omslachtig, tegenwoordig kijk je gewoon even op Facebook dan wel Twitter om te zien wie er op vakantie is. Dat van die takjes is al door zoveel korpsen gemeld, ik denk dat dit een “bewussie” is om mensen even alert te maken en hun zaken nog even te laten nalopen.

  Overigens werd een vergelijkbaar trucje gebruikt door ik meen Rinus Michels, die legde een klein stukje van een vloeitje bovenop de hotelkamerdeur zodat hij kon zien wie er s’nachts was wezen stappen :)

  Reply
 2. Ray
  16 juli 2017 - 10:01

  Sinds mensenheugenis en valt minder op, een doorzichtig plakbandje in de dichte deuropening. Gaat de deur op een kier dan opent het plakbandje.

  Reply
 3. Pipo
  16 juli 2017 - 16:07

  Dus als ik een takje tegen mijn deur zie staan, ben ik niet op vakantie? :-) Handig om te weten…
  Nee, flauwekul, ik vraag me af of Reda een abonnement op de Quote heeft in de bajes? Denk dat zoeken op Facebook door inbrekers een opgeblazen fabeltje is. Wie heeft nou zijn adres op Facebook staan? Moet wel een inbreker zijn uit je kennissenkring als je bang moet zijn voor pottenkijkers. Gevaar door Twitter geloof ik ook niet in. Eerst zien, dan geloven. Heb zo vaak gezocht naar adressen, woonplaatsen en wijken op Facebook, maar die vind je echt maar zelden. Laat staan dat een Roemeen of Bulgaar in een voor hun vreemd land Facebook gaat zitten afstruinen of hij recente vakantiefoto’s tegenkomt en vervolgens probeert uit te vogelen waar de eigenaar woont.

  Reply
 4. Jansen
  16 juli 2017 - 22:43

  Bij een inbraakpoging bij de buren ook een stukje van een sigarettendoosje boven de voordeur aangetroffen. Tussen deur en kozijn ingeklemd. Het gebeurt wel.

  Reply
 5. Koos Koets
  17 juli 2017 - 08:08

  @Pipo er staan nog genoeg mensen gewoon met adres in het telefoonboek. Daarnaast hebben veel ZZP’ers een kantoor aan huis. Daarnaast zijn er nog zat mensen die publiek op facebook hun dure aankopen laten zien of hun interieur posten.

  Reply
 6. Peter
  19 juli 2017 - 13:50

  Dit keer heb je het mis. ;)
  Het is overigens geen takje zoals op de foto maar een klein stukje wat “ze”gebruiken om tussen de deur en deurkozijn te plaatsen ter controle van wel of niet bewoond zijn.
  Bij ons in de buurt is een inbraakgolf geweest waarbij deze methode gebruikt is.
  Ik wil je best wat foto’s sturen

  Beste Peter,

  Ik ben benieuwd. Waar doen ze die takjes, bij alle deuren? Ik ken mensen die nooit de voordeur gebruiken, ook niet als ze thuis zijn. Daar moet je dan een hele takkenverzameling krijgen.

  Hendrik Jan

  Reply
 7. Peter
  19 juli 2017 - 14:17

  Je gelooft het echt niet he :)
  Overigens hebben wij ook buren die nooit de voordeur gebruiken en daar werd dmv de kerntrekmethode ingebroken.
  Via de voordeur…
  Gelukkig waren de buren thuis en werden de boefjes gestoord en bleef het bij een vernield slot.
  En jawel hoor, stukje hout zat tussen deur en deurstijl.

  Het takje of stukje hout wordt thv de schopplaat( onderste gedeelte van de deur) geplaatst en valt echt niet op als jij naar de deur loopt en de deur vervolgens opent.

  Nogmaals, ik wil best een foto sturen..

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.