De zaak Baybasin: een vernield leven

De zaak van de tot levenslang veroordeeld Turk Hüseyin Baybasin ligt alle Nederlandse journalisten als een klein molensteentje, of in elk geval als een klein propje, op de maag. Elke onderzoeksjournalist is er weleens mee bezig geweest. Er is door de jaren heen veel over geschreven. Er hangt een sfeer omheen van: is de man echt onschuldig, of heeft hij zichzelf in de nesten gewerkt, is er een complot, heeft Joris Demmink er een belangrijke rol in gespeeld? Vorige week was er weer een belangrijke uitspraak. De zoveelste. Weer kregen Baybasin en zijn onvermoeibare advocate Adèle van der Plas het deksel op de neus. 

Terecht?

Wie zich een oordeel wil vormen, kan deze week terecht in Panorama, dat de zaak behandelt aan de hand van een aantal kritische vragen. Het beeld dat daaruit oprijst is dat van een man die het allemaal goed heeft bedoeld, maar zich – misschien dankzij eerlijkheid en geloof in een rechtssysteem – in de nesten heeft gewerkt.

Of eigenlijk: in de nesten is gewerkt. Een soort klokkenluider en informant avant la lettre. Een strijder voor rechtvaardigheid. Die ook nog eens verzeild raakte in de eeuwige oorlog tussen Koerden, Grijze Wolven en weet ik wat voor Turkse groepen er nog meer zijn. En internationale geheime diensten. 

Wie een goed beeld wil krijgen van alles wat er zich heeft afgespeeld, moet het boek van Wim van de Pol (met hulp van oud-recherchechef Klaas Langendoen) lezen. (ON)TERECHT LEVENSLANG.

Misschien ben ik iets te gevoelig voor complottheorieën. Een aantal keren gaan mijn ACT-haartjes kriebelen (Anti-Complot-Theorie). Maar dat kan aan mij liggen, laat iedereen die erin geïnteresseerd is het vooral zelf tot zich nemen.

Een en ander gelezen en door de jaren heen gevolgd hebbend is mijn conclusie dat de veroordeling tot levenslang onterecht is, maar dat ik wel begrijp hoe het zo gekomen is en dat dit een soort proces is dat vanaf het begin al niet meer terug te draaien was. 

Wie de illustratie boven niet begrijpt: dit zijn drie levenslang gestraften ‘waar veel over te doen is’. Mag ik dat zo zeggen? Voor het boek: klik op de afbeelding onder.

35 Reacties

 1. Witroosje
  14 juli 2017 - 10:41

  Er gebeuren zulke dingen HJK. Als jij het niet geloofd, kan ik jou bewijsstukken toezenden van mijn zaak.

  Reply
 2. Maurits de Vries
  14 juli 2017 - 11:31

  Louis Hagemann: schaamteloos tot levenslang veroordeeld…

  Reply
 3. Noord
  14 juli 2017 - 14:35

  Ongelooflijk maar waar. Gewoon in ons landje. Je leest wel eens van een onterechte executie in een ver land zoals Amerika en dan denk je: wat ben ik toch blij dat ik hier woon. Echter is dit misschien wel erger. Levenslang op basis van helemaal niets..

  Reply
 4. 14 juli 2017 - 15:53

  Louis Hagemann zo schuldig als maar kan een van de slechtse moordenaar die ik kan bedenken

  Reply
  • Onschuldig
   14 juli 2017 - 22:00

   Hou je smoel jij .
   Ik ken hagemann persoonlijk
   Hij heeft dat niet gedaan zit daar onschuldig
   Zat met hem zelfde afdeling in Zwaag jaren geleden voor dat hij was veroordeeld
   Hij is er zwaar ingeluist daar een hoer en peter rd vries

   Reply
   • DenVer
    15 juli 2017 - 03:21

    ik had ook niet verwacht dat als hij schuldig is hij dat tegen jou zou zeggen..
    Let wel, ik zeg als, ben geen rechter en zou het toch behoorlijk klote vinden als ik hem was en onschuldig vast zit levenslang!

    Over Peter where is the camera de Vries kan ik kort zijn, naar mijn weten heeft hij alleen een programma aan deze geruchtmakende moordzaak geweid.
    Logisch dat Louis doodziek van hem is, maar speurwerk is nou eenmaal Peter r de Vries zijn werk.
    Maar wat is dan Peter zijn motief, waarom zou hij hem onschuldig aan de schandpaal willen nagelen?

    Reply
 5. Lekker belangrijk
  14 juli 2017 - 16:22

  Kleine correctie; “3 levenslang gestraften waar veel over te doen is geweest”. Proberen relevant te blijven is wat anders dan het daadwerkelijk ook zijn. Ik geloof best in justitiële missers maar dat je zo vanuit stilstand even drie onterecht tot levenslang gestraften uit je mouw weet te schudden is toch enigszins lachwekkend.

  Reply
 6. Fipse'se Broer
  14 juli 2017 - 17:33

  “levenslang veroordeeld Turk Hüseyin Baybasin ligt alle Nederlandse journalisten als een klein molensteentje, of in elk geval als een klein propje, op de maag.”
  Nooit iets van gemerkt,wel dat jullie zijn advocate zwart maakte te pas en te onpas,en alles en iedereen uitmaken voor complotters.

  Dat is zelfs geen molensteentje,hooguit een platte kiezel die je over het water laat keilen.

  Reply
 7. marc
  14 juli 2017 - 21:31

  Gaat er niet om of ze schuldig zijn maar of er bewijs voor is , lijkt of dat wel eens ontbreekt , vind trouwens dat er veel minder waarde gehecht moet worden aan verklaringen van (kroon)getuigen en medeverdachten, mits deze door technischbewijs ondersteund worden !

  Reply
 8. Siem
  14 juli 2017 - 22:27

  Kreun…………..
  Kennelijk heeft niemand, ook HJK niet, het 1730 pagina ‘s tellende stuk gelezen: de onderbouwde conclusie (4 juli jl) van de AG MR.Aben bij de Hoge Raad, in reactie op het herzieningsverzoek ingediend door mevrouw van der Plas aangaande haar client Baybasin. Komt ie, voor de liefhebbers:
  https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Hoge-Raad-der-Nederlanden/Documents/Aben%20-%20Conclusie%20Baybasin%20170703.pdf
  – Kennelijk is het ook niemand opgevallen dat noch Derksen, noch van der Plas (we zijn al 10 dagen verder) hebben gereageerd op de onderzoeksuitkomsten. En die zijn per saldo: de beweringen van ‘wetenschapper’ Derksen en de beweringen van Adele van der Plas zijn feitelijk en aantoonbaar weerlegd. Tot en met het zogenaamde door Derksen genoemde gerommel met geluidsopnames.
  – Kortom: er is niet gerommeld met tapes, er is geen ‘link’ met Demmink etcetera.
  Ik begrijp het huidige zwijgen van de kant van Derksen en Adele wel. Jarenlang gebral, onzinnige beschuldigingen uitkramen, complot theorien bedenken, ‘wetenschappelijke’ onderzoekjes doen, boekjes publiceren, vet betaalde en gesubsidieerde reuring veroorzaken, jarenlang op kosten van de belastingbetalers door blijven procederen met de groots mogelijke onzin beweringen en als de onzin, aantoonbaar!, wordt blootgelegd de smoeltjes houden.
  Het wordt echt de hoogste tijd dat charlatans met een titel door het OM worden aangepakt. Daar bedoel ik mee dat onzinsubsidievreters de rekening zouden moeten betalen wanneer ze door de mand zijn gevallen. En dat laatste is, ook in deze, overduidelijk en alweer het geval!

  Reply
  • Bert1968
   15 juli 2017 - 00:07

   1730 pagina’s. Sorry, neen. Ik lees graag en veel, maar dat is net ff te veel van het goede. Ook gemeten aan mijn interesse in deze zaak. Dit is typisch een zaak die tot complot theorieën leid. Geheim agent die uitstapt, in de handel gaat, verkeerde pet op heeft, vlucht, politiek actief wordt, in de handel etc. Taps, geheime raporten, deals (of niet) met het land van herkomst, foute (of niet) ambtenaren. Ontneming van kapitaal van de hele familie.. Men zou door minder spoken gaan zien.
   Hier gaan we nooit de gehele waarheid van zien, dat is duidelijk.

   Reply
  • chris haag
   19 augustus 2017 - 09:33

   Mooie conclusie. Maar hoe zit het dan met het feit dat de twee door baybasin ingehuurde moordenaars in turkije niet zijn veroordeelt. En dat de taps door meerdere deskundigen als gemanipuleerd worden gezien. En ook nogal belangrijk. Dat een deel toenmalige regering Cillier in dienst was van machtige rechtse drugsorganisaties. Dus inderdaad belang had bij veroordeling baybasin een machtige koerdische clanleider en bij het corrumperen van Demmink die in die periode liason was van de ned.regering betr. drugszaken. Dus relatie Demmink en veroordeling Baybasin wel degelijk aantoonbaar.

   Reply
 9. Siem
  14 juli 2017 - 23:19

  NB 22.27

  Lees vooral vanaf pagina 1682. Daaruit blijkt dat Derksen dringend aan een oor arts (en gehoorapparaat) toe is en/of erg slecht is in de Engelse taal. Onvoorstelbaar hoe zowel Derksen als Adele van der Plas (die als een dom hert de stellingen van Derksen klakkeloos en kennelijk zonder fact-checking heeft overgenomen) op hun dolgedraaide smoeltjes zijn gevallen.
  Als het een act van Jiskefet betrof was het om te schateren. Maar deze realiteit is te triest voor woorden. Titel dragers onwaardig en nooit meer serieus te nemen.

  Reply
 10. Mano
  14 juli 2017 - 23:59

  Franky p bende van Venlo. Dacht je daarvan. Zwaar onterecht levenslang gekregen.

  Reply
 11. stoet
  15 juli 2017 - 01:28

  Een AG die zo’n 6jaar lang heeft gebroed op een conclusie van meer dan 1700 pag is niet binnen een paar weekjes even onderuit te praten. En als iemand hier nu gaat beweren dat niemand die conclusie heeft gelezen (behalve hijzelf) denk ik dat diegene zichzelf nogal aan t overschatten is.
  Alle beweringen ‘Feitelijk en aantoonbaar weerlegt’, in de conclusie zijn een hoop (bv HR jargon) woorden gebruikt, dat maakt iets nog geen feit, AG is maar een mens, geen perfect opperwezen die altijd maar gelijk heeft.

  De enige onzin subsidievreter die de rekening zou moeten betalen in deze trieste affaire is Dhr Aben en z’n doorzichtige backupteam. AG komt nl overal ongestraft mee weg, Maar een op valse gronden veroordeelde man betaald hier met zijn leven.

  Verder lijkt t in een bovenstaande reactie alsof Dhr Baybasin slechts van onze belastingcenten heeft geprocedeerd, zonder te vermelden wat Dhr Baybasin tot nu toe bv heeft moeten uitgeven aan juridische kosten. Als hij niet vermogend was geweest, was hij allang weggekwijnd, en hadden wij allen wellicht ‘ongestoord’ verder kunnen leven in ons ‘perfecte’ landje.

  Maar mijn ogen zijn iig wel wagenwijd geopend en de NL (rechts) staat zal nu ook (haar) verantwoordelijkheid moeten gaan nemen.
  Ik ben het langzaamaan zat om langer te moeten aanzien hoe een (kennelijke hechte) kliek elkaars hand boven het hoofd denkt te kunnen houden.

  Reply
  • Witroosje
   15 juli 2017 - 02:25

   Voor mensen die zoiets nooit mee hebben gemaakt, is dit niet te begrijpen.Het verdriet wat je wordt aangedaan. Wat je inderdaad betaald met je leven of je gezondheid,zoals bij mij. Het strijden voor je recht tegen onrecht is onmenselijk zwaar, omdat hoge mensen elkaar het hand boven het hoofd houden zodat de waarheid niet naar boven komt. Dit voelt als een regelrechte aanslag op mijn leven.

   Reply
  • Jos
   15 juli 2017 - 07:51

   Ik vrees dat die pro-Baybasin figuren ook onderstaand vonnis niet hebben gelezen. Zal ook wel weer allemaal ‘gemanipuleerd’ zijn.

   Baybasin is niet zo’n lieverdje als menigeen denkt. Dat werd al duidelijk toen Frank Bovenkerk en criminoloog Yücel Yesilgöz in 1998 het boek De Maffia van Turkije schreven. Daaraan heeft Baybasin zelfs nog meegewerkt. Jarenlang hoorde je Baybasin er niet over, totdat in de opmaat naar het herzieningsverzoek dit boekje even niet meer uitkwam.

   https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-s-Hertogenbosch/Nieuws/Paginas/Tot-levenslang-veroordeelde-Huseyin-B.-moet-staat-ruim-1.5-miljoen-euro-betalen.aspx

   Reply
 12. Witroosje
  15 juli 2017 - 02:28

  Nog even een opmerking, Hiervoor heb ik zelf alles betaald. Van het kleine beetje wat ik heb

  Reply
  • Witroosje
   15 juli 2017 - 11:21

   Dan kreun je maar lekker samen met Siem. Voordat je iets roept, zou je eerst eens een zaak moeten onderzoeken.

   Reply
   • Lekker belangrijk
    15 juli 2017 - 15:03

    Toch wel apart hoe dat volgens jouw standaarden alleen voor hem geldt…

    Reply
 13. Mark
  15 juli 2017 - 10:22

  Veel pro overheid reacties hier terwijl deze zaak aan alle kanten stink. zo is bijv de cel van Baybasin plotseling ontruimd en er zijn belangrijke documenten verdwenen, is hij meerdere keren ernstig getreiterd door bewaarders en zijn kippen uit zijn moestuin doodgetrapt… is Joris D zelfs een keer in zijn cel geweest om een deal te sluiten en zo zijn er nog veel meer bizarre gebeurtenissen die deze zaak tot een zeer verdacht maken. Om nog maar te zwijgen over een overeenkomst tussen NL/Turkije met een stempel ‘staats geheim’… de waarheid komt voorlopig niet boven. Dit 1700 bladzijde tellende vonnis is weer eens reden voor een vertraging voor de komende jaren.. in vertragen en traineren is justitie gespecialiseerd

  Reply
  • Lekker belangrijk
   15 juli 2017 - 15:04

   Maakt toch niet uit, het is niet dat hij geen tijd heeft en dringend ergens naar toe moet.

   Reply
   • Mark
    15 juli 2017 - 18:56

    Ja ach, je hebt gelijk.. hij zit toch al 20 jaar (onterecht) gevangen, een paar jaar meer of minder maakt idd niet uit.

    @ lekker belangerijk, Heb jij wel eens in een cel gezeten?

    Reply
  • Jos
   17 juli 2017 - 08:23

   ‘Pro overheid’. Dat zegt alweer genoeg. Deze ‘grondhouding’ is er waarschijnlijk ook de oorzaak van dat sommigen hier zo hardnekkig in een Baybasin complot willen geloven, daarbij opzettelijk alles negerend wat even niet in het straatje past.

   Reply
 14. Witroosje
  15 juli 2017 - 11:23

  Als jullie weten waartoe deze overheid in staat is,dan kreun je wel anders!

  Reply
 15. Midtonight
  15 juli 2017 - 13:51

  Een vierde levenslang gestrafte die onschuldig zit is olaf hamers !

  Reply
  • frits de lacadero
   15 juli 2017 - 22:12

   Mensen denken veel maar doen weinig. De enige echte georganiseerde misdaad is Justitie in Nederland. Ga je te ver of lieg je onder ede dan wordt je weggepromoveerd. Toch Teeven? JF FJ justitie forever forever justitie. Crimineel Justitie Gespuis

   Reply
 16. Mokerhard
  15 juli 2017 - 14:06

  Familie Baybasin is zeer berucht in engeland, ik weet niet of hij familie is van die clan.

  Reply
 17. VandaagAnoniem
  16 juli 2017 - 15:32

  Baybasin heeft al eerder Bovenkerk laten verhoren n.a.v. het boek. Bovenkerk wist zelf helemaal niet wat er in stond. Hij spreekt immers geen Turks en heeft zich niet bezig gehouden met de vertaling en inhoud. Zijn verhoor staat ergens online en is best grappig. Het is ook van zijn cv geschrapt.

  Er zijn talloze kamervragen en persberichten geweest over de onveilige situatie in tapkamers. Het Israëlische bedrijf had bijvoorbeeld al vrije toegang. In Amerika zijn toen heel veel arrestaties geweest n.a.v. telefoontaps. Zelfs vd Steur heeft eind 2016 nog beloofd voortvarend te werk te gaan om dat uit te zoeken voordat de nieuwe contracten uitgegeven gaan worden.

  De herziening kad niet moeten gaan in het uitschrijven van de gesprekken, de piepjes en de klikjes maar puur op het feit dat veroordeeld worden op telefoontaps geen deugdelijk bewijsmateriaal is.

  Het wereldwijde aftapsysteem is overigens een Nederlandse uitvinding. Ik zal niet zeggen welke hoge ambtenaar daar bij betrokken was.

  De zaak Baybasin stinkt aan alle kanten en zal 100% opgelost worden. De reacties zoals van Siem zijn dan ook heerlijk om te lezen.

  En wat zijn familie doet of heeft gedaan staat er natuurlijk helemaal los van.

  Reply
  • Jos
   17 juli 2017 - 08:26

   Natuurlijk wist Bovenkerk als schrijver wat er in stond. En dat Baybasin dat ook wist blijkt uit het feit dat hij tekst destijds heett geaccordeerd op het kantoor van zijn advocaat Victor Koppe.

   Reply
 18. Chris Haag
  15 augustus 2017 - 09:47

  Wat natuurlijk onbegrijpelijk is zijn de bevindingen van diverse deskundigen en commissies die stellen dat de taps waardoor Baybasin is veroordeelt gemanipuleerd zijn. Zelfs de commissie Buruma, ingesteld na de Schiedammer parkmoord, stelt dat de kans dat deze taps gemanipuleerd zijn heel groot is. En daarnaast het feit dat de vermeende opdrachtnemers in Turkije niet veroordeelt zijn voor de door Baybasin geëiste liquidaties maakt het nog vager. En de verklaring van een Turkse rechercheur en 2 misbruikte Turkse jongens dat zij gebruikt zijn om Joris Demmink onder druk te zetten Baybasin veroordeelt te krijgen. Er zijn zo veel vaagheden rond deze zaak dat een herziening niet meer als normaal zou zijn. Je vraagt je af, welke krachten houden nieuw onderzoek tegen. Wat is het hier een bananenrepubliek of een democratie. Nou ja, kijk maar naar Fred Teeven, zoveel controversies en toch nog staatssecretaris justitie worden.

  Reply
 19. 5 oktober 2017 - 16:43

  Er is wellicht een lakmoestest mogelijk. In https://isvw.nl/andere-gemanipuleerde-taps-de-zaak-baybasin/ beschrijft Derksen een gesprek tussen Baybasin en Kenan Saritas, zie A-1-8 dd 11 november 1997.
  Hierin maakt Saritas melding van een voornemen om voor behandeling van zijn ziekte naar Oostenrijk af te reizen, indien het lukt om op tijd een paspoort te verkrijgen.
  Dit lijkt mij een vertaalfout. De bedoeling zal zijn geweest om een visum te verkijgen. Oostenrijk (Schengenland) is visumplichtig voor Turken. De aanvraag loop al, afgaande op dit gesprek.
  Daarvan moet een papierspoor terug te vinden zijn, waarmee kan worden vastgesteld, of de bedoelde gesprekken daadwerkelijk op 9 en 11 november 1997 gevoerd werd, of veel eerder, zoals Derksen en in commissie daarmee de verdediging stelt.
  Ook het voorgenomen bezoek aan een Oostenrijkse kliniek moet terug te sporen zijn, evenals het medische dossier van S.
  Ik heb Derksen gewezen op deze mogelijke test, maar hij lijkt niet geïnteresseerd. Dat is niet erg in overeenstemming met de wetenschappelijke methode van falsificatie.

  Misschien ziet iemand anders een weg?

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.