Het gelekte A4’tje: een ‘overval’ in Castricum

Hadden we ‘t gisteren over: dat A4’tje van de Nationale Recherche met tal van saillante gegevens over lopende onderzoeken en verbanden tussen bekende en minder bekende criminelen. Stanley Hillis had het bij zich toen hij op 21 februari 2011 een afspraak had met Donald Groen – en werd geliquideerd. Daar zitten wat details in waar we ‘t nog even over moeten hebben.

De eerste vraag is: hoe kwam dit papier bij Stanley Hillis? De algemeen gevolgde verklaring – die ik ook het meest aannemelijk vind – is dat dit ene velletje bij het kopiëren of anderszins op kantoor per ongeluk in een ander dossier terecht is gekomen. Welk dossier? In het stuk worden er twee genoemd: Furnas en Katanga. Allebei nauw verwant met de zaken die in ‘de notitie’ worden besproken. Het zal duidelijk zijn dat het nimmer de bedoeling is geweest dat dit stuk in wat voor dossier dan ook ooit zou belanden, dit is intern. ‘Zachte’ info, maar niettemin boeiend. Ook veel ‘horen zeggen’ en roddels. Losse draadjes.

Zo worden Grote en Kleine Willem in één adem genoemd met een van de hoofdpersonen uit het onderzoek, wapenhandelaar Comert E., die volgens de Nationale Recherche goed bevriend was met de geliquideerde Robert Knufman en mogelijk diens zaken later overnam. Beetje slordig is dat beide Willems worden aangeduid als ex-Hells Angels. Kleine Willem is dat zeker niet (geen ex en geen Hells Angel). Ook Donald Groen wordt als HA aangeduid. Wat hij niet was. 

De vraag is: hoe kwam dit stuk bij Stanley Hillis terecht? Er zijn mensen die niet geloven in slordigheid, maar in een bewuste actie van een platte medewerker van de Nationale Recherche, die het stiekem heeft gekopieerd of meegenomen en aan een van zijn contacten in het criminele milieu heeft gegeven. Zover ik kan nagaan was het Crimebron-pro van Rodney Geijsen dat er als eerste mee naar buiten kwam. Had Rodney het eerder dan Hillis? Het stuk is gedateerd op 3 januari 2011. Het is volgens mij pas voor het eerst na de liquidatie (21 februari) naar buiten gekomen.

Wat is logisch? Stel dat het inderdaad per ongeluk in een openbaar stuk is terechtgekomen, zoals wordt gezegd. Dat het verdwaald zat in een doorgenummerd dossier, zonder paginanummer, met de blanco kant naar boven waardoor het nogal opviel.

Het ligt voor de hand dat een advocaat dat heeft gezien en al dan niet zelf aan Hillis heeft doen toekomen: ‘Goh, Stan, wat ik nou toch zie?’ Dat verklaart ook meteen hoe en waarom het bij Rodney terechtkwam. Het verklaart ook waarom Stanley het bij zich had bij het gesprek met Donald Groen. Als dit al niet de hoofdmoot van het gesprek was, dan in elk geval een interessant itempje. Overigens verschillen op dit punt de meningen (zie bijvoorbeeld deze van Siem)

Boeiend zijlijntje: Ali Akgün(behoeft geen nadere introductie) had regelmatig contact met taxichauffeur Pieter S.die regelmatig ‘Louis Magentier’ rondrijdt. De taxichauffeur “en nog een aantal anderen komen regelmatig in het Rode Kruisziekenhuis alwaar het slachtoffer van de ‘overval’ uit Castricum ligt.”

Dat gaat over deze, op woensdag 29 december. Nou ja, lees maar, het is wel duidelijk waarom de NR het woordje overval tussen aanhalingstekens zet. Het vreemde is: nooit meer iets over gehoord of gelezen. Terwijl er toch een rechtszaak moet zijn geweest. Wie helpt even zoeken?

De vraag is natuurlijk: komen we nog bekenden tegen? Eén bezoeker in het ziekenhuis hebben we al: taxichauffeur Pieter. Maar wie zijn de verdachten, wie is het slachtoffer? Ook namen die in het A4’tje voorkomen?

Aanvulling: een verslag van de rechtszitting staat hier

Komen we bij dit bericht, uit februari 2015. In het A4’tje wordt gezegd dat onze taxichauffeur Pieter regelmatig Louis Magentier rondreed. Wat op zich niet opmerkelijk is: dat is het wezen van de taxi, personen vervoeren van hot naar her en vice versa.

Louis Magentier, dat zal Luis Magan Tier zijn. In Panorama schreef Wouter Laumans over hem.

Dat Mario banden heeft met het milieu – met name  de groep van Gwenette Martha – is in 2011 nog niet heel bekend. Dat merkt de buitenwereld pas als ‘Bolle Mario’ in februari 2015 wordt geliquideerd. Zijn dood wordt vaak in verband gebracht met de moord op Nekke Greene, in Spanje, in 2013. Daar zit wel een bepaalde logica, hoe wreed en onverdraaglijk ook, maar het voert wat te ver om daar nu diep op in te gaan. Misschien later. Er zullen inmiddels wel wat rookwolken opgetrokken zijn. Iets meer daarover staat hier 

 

5 Reacties

 1. Mokerhard
  13 juli 2017 - 17:03

  Misschien lag het wel in een koffer of dossier die officieren van justitie, recherche, rechters/commissarissen of advocaten weleens “verliezen” bij een huisinbraak of autodiefstal.
  En daarna doorverkocht voor een paar honderd euro aan derden.
  Hoe vaak nemen ze wel niet hun werk mee naar huis.

  Reply
 2. Dapperboyz
  13 juli 2017 - 20:02

  R.i.p. Mario

  Reply
 3. Wouter vd Slink
  13 juli 2017 - 23:59

  De persoon die staat afgebeeld bij het panorama stukje van Wouter is niet Luis Magan Tier. Waardeloos stukje journalistiek.
  R.I.P. Mario, wat een gouden gozer was dat

  Reply
 4. Crimebron
  14 juli 2017 - 11:11

  Was een Marokkaan en een turk die een andere turk heeft geript .weet niet of deze zaak iets met iets met deze zaak te maken hadden waren vrienden van Redouan boutakka die ook is vermoord
  Stond toen van alles op crimebron.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.