Getuigen zijn zelden helden (met dank aan justitie)

De rechters linkerhand beeft

En weet niet wat de rechter doet

De rechters rechterhand leeft

Van hetgeen de rechter doet

En ieder doet de ogen dicht

En houdt zich maar gedeisd

Liever laf en levend

Dan een held tot elke prijs

Getuigen zijn zelden helden

Echte helden getuigen zelden

Is van Herman van Veen. Van lang geleden, maar actueler dan ooit. Neem de reportage in NRC Handelsblad, van gisteren.

“Hij weet het: hij had niet moeten gaan. Het is 11 september 2016, een bewolkte zondagavond. In zijn auto ligt een fles whisky, van huis meegenomen als medicijn tegen de klappen die ongetwijfeld zullen volgen. Een paar slokken. Hij twijfelt, maar als hij niet gaat, staan ze straks wellicht bij de school van zijn zoon. Dus stapt hij de Bredase loods binnen. Wat moet hij anders?”

Gaat over iemand die wordt bedreigd in de wietwereld. Hij wordt geslagen. Hij wordt kaalgeschoren. Zijn pink moet eraf: iemand geeft hem een geel vaatdoekje met een zaagje erop. Hij moet zijn eigen vinger afzagen. Hij krijgt een pistool tegen zijn hoofd, hij moet zelf aftellen. Drie dagen later meldt hij zich bij de politie. Hij wil wel getuigen, dit is geen leven. 

Dat had hij dus beter niet kunnen doen. Hij wordt in ruil voor zijn verklaringen een beetje beschermd, maar hij draait zelf voor de kosten op en zijn leven is alleen maar meer in gevaar gekomen. Hij is geen Peter La Serpe of Fred Ros. Bij hem geen riante vergoeding en totale bescherming, zelfs geen advocaat.

NRC is niet meer via Blendle te lezen, het staat gewoon gratis op de site. Zie hier

In de zaak van de vermiste Joey Hoffman hadden we ‘t er ook al over. Daar wilde iemand via Misdaad Anoniem een melding doen. Kon, niet: als het anoniem was, deden ze er niks mee. Die wist ook niet dat je beter geen getuige kunt worden, dat politie en justitie je binnenhalen, leegzuigen en aan je lot overlaten.

 

‘Helden’ is de Crimesong van de dag. Zie hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.