Herman Ploeger: het einde van Een Zoute Hond?

Een schip op het strand is een baken in zee. Oude zeemansspreuk, wie kent ‘m niet? Een bericht op de website postandcourier

“KIAWAH ISLAND — The mystery ship slipped in at night, squished into the sand below the dunes and sat in the wash of tide for four months as curious beachgoers trekked a mile or more down the beach for a glimpse. Its mast was snapped off, its rail dangling in spots. No one was aboard. But the sailboat was largely intact. A seat cushion that could be used as a lifesaver was loose on the deck. Heavy-duty blankets and other personal gear lay heaped in the cockpit with playing cards strewn among it all. Even the name, Canaille, intrigued. It’s French for “blackguard.”

Je hoeft niet elk woord te kennen om de rillingen te voelen bij dit huiveringwekkend aangespoeld zeetuig. Nu spoelen er jaarlijks wel tien tot vijftien schepen aan, niet elk daarvan wordt een mediahype (indachtig het vorige bericht over Joey Hoffman). Maar deze verdient wat extra aandacht.

“This tiny ship might be lost, but a few mysteries remain. The boat’s owner, Herman Ploeger, is a Netherlands citizen, and the Canaille flew a Netherlands flag when it was spotted off Kiawah the night it beached. No one who was asked could say why the vessel, of modest size for a sea voyager, had traveled so far from its last-known berth.”

Nu is de vraag: hoeveel Herman Ploegers zijn er? Wij kennen er maar één. En dat is deze:

Een dramatisch verhaal. Als dit de boot is van deze Herman, is het nog dramatischer. Mysterieus. Net zo mysterieus als de Crimesong van de dag: A Salty Dog, van Procol Harum:

Explore the ship, replace the cook,
Let no one leave alive.

En:
We sailed for parts unknown to man,
Where ships come home to die.

En:

Now many moons and many Junes,
Have passed since we made land.

Is de boot van Herman hier aangespoeld om te sterven, hoeveel juni’s zijn er verstreken sinds de boot aan land was? Kiawah Island is overigens geen geheimzinnig onbewoond spookeiland in een vergeten oceaan, het is aan de oostkust van de Amerikaanse staat South-Carolina, een eindje boven Miami. Een soort Katwijk, maar dan omgekeerd en andersom en ondersteboven.

Luister en huiver voor de Crimesong van de dag:  A Salty Dog van Procol Harum. 

 

2 Reacties

  • Jan met de Pet
   12 augustus 2017 - 20:15

   Geloof je het zelf? Nee hoor, ik denk niet dat eenzelfde boot met dezelfde naam 2 keer in zijn leven crasht op exact de zelfde plek aan de Amerikaanse oostkust.
   \Ik weet dat je altijd druk bent en niet overal tijd voor hebt, dus ik neem je verder niks kwalijk. Maar zou je je er een beetje in verdiepen, dan kun je makkelijk ontdekken dat in 1 van de laatste reacties op het originele Facebookbericht op 1 januari 2016 al gewag wordt gemaakt van Kiawah Island als strandingsplaats van de Canaille.

   https://m.facebook.com/groups/101614969879067?view=permalink&id=1093038644070023

   Beste Jan,

   Er staat ook nergens dat het schip pas is aangespoeld, ik kreeg de link naar die site vandaag door, da’s alles. Daar staat ook geen recente datum. Ik had er beter even bij kunnen zetten dat het al gedateerd was. Ik blijf wel benieuwd naar wat er met Herman Ploeger is gebeurd, vandaar het bericht.

   Hendrik Jan

   Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.