Joey vermist: een bloedspoor en een t-shirt. En de media

De serieuze media hebben het er maar moeilijk mee: de vermissing van Joey Hoffmann in Turkije. Want eigenlijk is het sensatie en speculatie en dat mag niet. Dus stuurde Olaf Koens van RTL Nieuws deze tweets rond:

Hij vindt het mediacircus ‘schaamteloos’. Hij is zelf eigenlijk veel te goed voor dit soort onderwerpen.

“Ik ben Midden-Oostencorrespondent’, zegt Olaf Koens desgevraagd. ‘Ik schrijf over politiek en oorlog. Dan gebeurt ineens dit in mijn regio. Heel gek. Normaal gesproken zou ik er geen verslag van doen. Maar als je er bent, wil je het ook goed doen.”

Dat staat in het tweepagina-verhaal in de Volkskrant, vandaag. Dat er eigenlijk ook liever niet over had willen schrijven, maar ‘de mediahype’ probeert te duiden aan de hand van een deskundige en op deze manier toch het hele (nou ja, halve) verhaal in de kolommen krijgt.

Volgens Olaf Koens mag je niet speculeren en je mag de familie niet lastigvallen. Volgens mij is hij ongeveer de enige die dat wel heeft gedaan: medisch dossier ingezien, Derya gebeld. Die hem niet te woord wilde staan en niet wist dat ze een journalist aan de telefoon had, maar het was wel een mooi itempje: Olaf die staat te bellen op een stoffig weggetje.

Hij is daar al anderhalve week, maar hij komt net als de meeste anderen geen steek verder dan: speculeren. Want wat je ook schrijft over de laatste nieuwtjes: het zijn allemaal puzzelstukjes naar de vraag: wat is er gebeurd? Daarbij hoort dat de journalisten ter plaatse vooral moeten proberen zoveel mogelijk feiten te achterhalen. Er is maar één journalist die dat goed doet: Peter Winterman van het Algemeen Dagblad.

Hij meldt vandaag dat er in de bergen van Silifke een donkergrijs T-shirt ligt.

“Het is vies en verfrommeld. Er omheen liggen spullen uit Nederland, zoals een reclamedoek, een verstekbak en een lege strip maagtabletten.” Het is op de plek Joey, Bjorn en Derya in de nacht van 7 op 8 juli kampeerden. Een oud-rechercheur vindt het “opmerkelijk dat het T-shirt en de andere spullen nog op die plek liggen.” Dat mag je wel zeggen. Maar in Turkije is deze vermissing niet zo’n groot ding als in Nederland.

Ook opmerkelijk:

“Met de inzet van een tolk werd ronduit geblunderd. De man die het politieverhoor van reisgenoot Bjorn vertaalde, werkte tegelijkertijd voor een Nederlands nieuwsmedium. Zo kon hij gevoelige informatie doorspelen aan het medium. Toen zijn dubbelrol bekend werd, is hij direct door de politie aan de kant gezet.”

Welk medium was dat? Het zal te maken hebben met de gegevens over drugsgebruik, het verbaasde mij al dat dit naar buiten was gekomen. Dat kon alleen via de politie.

Het verhaal in de Volkskrant begint met dit intro:  “Jaarlijks raken tien tot vijftien Nederlanders vermist. Vaak hoor je daar niets van, soms wordt er uitvoerig over bericht. De verdwijning van Joey Hoffmann uit Haaksbergen domineert al weken het nieuws. Is dat terecht? Een mediahype ontleed.”

Daar zit een beetje de suggestie in van: het is willekeur dat deze zaak zoveel aandacht krijgt. Zou kunnen, maar ik zou weleens willen weten welke hiermee te vergelijken zijn. Juist vermissingszaken waarbij  er een vermoeden is van een misdrijf, trekken altijd aandacht. De enige zaak die hierop lijkt is die van de twee meisjes in Panama. Waar ten onrechte sensatie van is gemaakt en er buitengewoon kwalijk is gespeculeerd. Behalve in reacties op internet over orgaanhandel ben ik over de vermissing van Joey niet veel loos gespeculeer tegengekomen.

Overigens schrijven de kranten de naam van Joey nu allemaal met dubbel n (Hoffmann). In het begin was het steeds Hoffman (zie ook de tweet van Olaf Koens).In mijn oude telefoongids van Haaksbergen komen de namen Hoffmann en Hoffman allebei voor, maar op de Facebookpagina van Joey staat inderdaad Hoffmann. Het is wel typisch dat in de flyer (zie boven) die voor hem is gemaakt – ik neem aan door zijn broer – dan wel Hoffman staat.

Ik blijf de naam Bjorn voorlopig nog zonder ümlaut schrijven, tot ik zijn paspoort heb gezien. Ik vraag me af welke journalisten er – behalve mij – mensen hebben gespróken die Bjorn goed kennen en zijn naam hardop noemen. In het Twentse noemen ze hem Bjorn en geen Björn. 

Voor wie het nog niet had gezien: een wat feitelijk overzicht met een tijdlijn staat hier 

9 Reacties

 1. Yoshua
  12 augustus 2017 - 11:00

  Volkskrant, Telegraaf, AD, Misdaadjournalist doen allemaal of Jezus van Nazereth is vermist, ze blijven maar schrijven over die vermiste speedjunk.
  Gewoon afwachten wanneer hij komt bovendrijven van mijn part over tien jaar.
  Dat wijf heeft 24 ruggen van haar moeder gekregen zegt de telegraaf.
  Dat ventje naar IS gegaan om te vechten zegt die Imam van Apekuttenveen.
  HJK, ik begrijp best wel dat het komkommertijd is en jij ook maar wat op je site moet zetten.
  Wacht gewoon geduldig af en kijk na afloop maar of je er een boek van over kunt schrijven, en schrijf maar iets over de overige 70 mensen die dagelijks worden vermist in Nederland.

  Beste Yoshua,

  Volgens mij is de vermissing van Joey geen komkommernieuws. En iemand speedjunk noemen terwijl daar geen enkele aanwijzing voor is, is ook nogal kwalijk. En er worden in Nederland geen 70 mensen dagelijks vermist, er zijn maar weinig zaken als deze. Probeer je grappig te doen of weet je gewoon niet beter?

  Hendrik Jan

  Reply
  • Arie
   12 augustus 2017 - 19:39

   Weer top van je dat je mijn bericht niet doorlaat. Laat je maar weer kennen. Als je niet tegen waarheden kan in de reacties dan kan je dat ook vooraf melden dan reageren we niet meer maar dat wil je natuurlijk niet je wilt dat mensen blijven reageren om aandacht te krijgen he?

   Beste Arie,

   Ik heb geen enkele behoefte aan reacties van jouw soort, die alleen maar – om voor mij onbekende redenen – kwaadaardig van insteek zijn. Dus nee, ik laat van jou geen reacties meer door en ik hoop dat je van deze site wegblijft. Het is allemaal negatieve energie.

   Hendrik Jan

   Reply
  • Verbaasde lezer
   13 augustus 2017 - 00:04

   Yoshua

   WoW wat n naarling ben jij zeg
   Met je speculatie en je rare gedachte kronkel. Bah. Empatisch vermogen ben je verloren ofzo ?

   Walgelijk

   Reply
  • Mw. Voorjou
   13 augustus 2017 - 02:30

   Yoshua, haal je eigen neus eens uit de poedersuiker en doe een beetje rustig knul.
   Nog een tip voor je, omdat het zondag is vandaag: NOOIT namen/woorden gebruiken die je zelf niet kunt spellen oftewel ‘never trust autocorrect’.
   Het is Jezus van Nazareth *facepalm* Beter even checken bij twijfel, nu kom je i.c.m. de rest van je ehmm reactie over als het domste jongetje uit de klas daar in Apekutteveen.
   Mij is ter ore gekomen dat jouw vader en moeder tevens broer en zus zijn, je manier van schrijven versterkt dat vermoeden x100.
   Lekker slapen en niet eng dromen van de 70 mensen die dagelijks vermist wordt volgens jouw zeggen. Zou je me willen vertellen hoe je aan dat cijfer komt? Alvast bedankt,
   Een Ander Wijf

   Reply
 2. 12 augustus 2017 - 13:31

  “Ik blijf de naam Bjorn voorlopig nog zonder ümlaut schrijven, tot ik zijn paspoort heb gezien.”

  Hij is hem kwijt HJK dat schreef je zelf paar keer!

  Reply
  • ikke
   12 augustus 2017 - 17:48

   ze hebben allang nieuwe aangevraagd,.. ook dat stond overal!

   Reply
 3. Svl
  12 augustus 2017 - 15:42

  Helemaal eens met dit stuk. Koens voelt zich af en toe een beetje verheven boven anderen. Zelf schend hij alle privacy in dit geheel.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.