Slachtpartij Curaçao: “It takes a village to raise a child”

“Ayera nochi den kareda di 20.20’or Kòrsou a konosé otro kaso di bashamentu di bala formal na e krusada di Antiguaweg/Jamaicaweg na un kas pegá ku Toko Jose Wong, ántes Toko Chow.”

Je hoeft geen Papiaments te spreken om iets te begrijpen van dit bericht uit Èxtra. Over de wrede moordpartij op maandagavond om 20.20 uur bij de Chinese toko Jose Wong op de kruising van de Antiguaweg/Jamaicaweg.

“Aparentemente un grupo di persona tabata na un kas selebrando kumpleaño di dos ruman hòmber ku ta un par di ohochi. Aki un vehíkulo SUV lo mester a yega i un hòmber kurpa grandi i kara tapá lo mester a baha i ku un arma outomátiko a lòs vários tiru.”

Vanuit een SUV werd het vuur geopend op een groepje personen, met een automatisch wapen.

“E bashamentu di bala aki a kosta bida di kuater persona ku fayesé mesora. Ta trata di Ethly Albertus jr. nasé na Kòrsou 26 sèptèmber 1989, Jose Luis Belen, nasé na Sto. Domingo 7 ougústús 1995 i Luis Jose Belen, nasé na Sto. Domingo 7 ougústús 1995. Polis a dun di konose ku den kurso di dia ta identifiká e di kuater víktima ofishalmente. Aparte di esakinan seis persona mas a keda heridá di kua algun hopi grave.”

Vier personen raakten dodelijk gewond. Ethly Albertus (26), geboren op Curaçao; de tweeling Jose Luis Belen en Luis Jose Belen (21), geboren op de Dominicaanse Republiek. Van één slachtoffer is de identiteit nog niet bekendgemaakt.

“Na e sitio outoridatnan a konfiská alrededor di 100 ‘huls’. Na poli un kantidat hopi grandi di famia, amigu i konosínan a presentá, pero polisnan a sera entrada pa poli di manera ku no tabata laga ningun persona pasa bai paden.”

Op de plaats delict werden honderd patroonhulzen gevonden. 

“Tambe na mes momentu a mèldu ku a haña un Kia Sportage kimá na Shut. Aparentemente e Kia aki lo ta envolví den e kaso di asesinato aki. Sinembargo esaki tampoko polis por konfirmá.”

Dit volg ik niet helemaal. Er schijnt een Kia Sport bij betrokken te zijn geweest, de politie zoekt nog naar informatie daarover?

Allemaal dood

Gistermiddag was er een persconferentie met minister-president Eugene Rhuggenaath, minister van justitie Quincy Girigorie, hoofdofficier Heiko de Jong (waar kennen we hem van?), korpschef Mauricio Sambo en woordvoerder KPC Huggins. 

Girigorie: “De schietpartij van gisteravond is geen losstaand feit en geen schietpartij “at random”. Het betreft een afrekening in het criminele circuit. Er is voor de bevolking geen reden voor paniek.”

De Jong: “We hebben te maken met een bendeoorlog met zwaardere bewapening met automatische vuurwapens. De criminelen zijn blijkbaar in het bezit van veel munitie.”

Sambo: “Een  urgentieplan wordt in nauwe samenwerking met de minister al een tijd uitgevoerd. OM, KPC, Koninkljke Marechaussee en RST werken aan een plan om meer in te zetten op ‘inteligence’ om zaken op te lossen. Informatie-gestuurd handhaven, specifiek handelen na analyse van de situatie. Dit werpt al vruchten af. met veel aaanhoudingen de laatste tijd en er zijn diverse vuurwapens in beslag genomen. KPC zet groot in om deze zaken trachten op te lossen. De politie is zeer gemotiveerd.”

Girigorie: “Geen reden voor paniek. De politie kan het werk echter niet alleen. Samen, een integrale aanpak, is nodig. Daar wordt reeds aan gewerkt.”

Rhuggenaath: “It takes a village to raise a child. De overheid kan het niet alleen aanpakken. We moeten het samen doen.”

Aldus een korte weergave van wat er tijdens die persconferentie is gezegd. De opmerking van Rhuggenaath snijdt hout: Je hebt een dorp (een sociale gemeenschap) nodig om een kind op te voeden. Dat is meteen ook het grootste probleem. Veel daders en slachtoffers zijn zelf nog haast kinderen.

In dit geval waren er twee onschuldige slachtoffers. Die tweeling van 21. Hoe voed je kinderen zo op dat ze niet, tijdens een verjaardagsfeestje, nadat ze in de kerk zijn geweest, per ongeluk worden neergeschoten?   

Vorig bericht (Gangsta’s Paradise’) staat hier

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.