Vermissing Joey: de tijdlijn, de vragen

Het stuk dat ik gisteren online heb gezet, over de vermissing van Joey Hoffmann en de tijdlijn, is vooral een reconstructie op basis van de feitelijke gang van zaken. Wie ging waarheen en wanneer en wie deed wat. Het geeft geen antwoord op wat er mogelijk gebeurd is, in hoeverre toeval en andere factoren een rol spelen. Er kwamen wat reacties binnen en ik probeer zelf wat te raden. Voor wat het waard is.

“Dit denk ik dus ook. Joey is later opgehaald. En vele kilometers van Silifke ergens gedumpt. Met welke auto heeft Derya Björn opgehaald? Het busje deed het toch niet meer? Verder: de bewakingsbeelden van het tankstation. Met welke auto waren zij daar.
Zijn hun telefoonactiviteiten nagegaan? Ook in het huis van oma. Is er iets te zien op de plek waar Björn gevallen is, of weet hij niet meer precies waar dat was? Is de landeigenaar er misschien bij betrokken? En zo zijn er zoveel vragen. Er zal vast meer bekend zijn dan dat er bekend gemaakt wordt, maar toch…”

Aldus iemand. Zijn inderdaad cruciale vragen. Of er echt meer bekend is? Uit de verklaringen van zowel de landeigenaar als die van Bjorn en Derya kun je opmaken dat er onderling wat onenigheid was tussen de drie en dat ze op een gegeven moment lopend naar ‘beneden’ gingen om water te halen. Wat volgens de landeigenaar niet nodig was, omdat ze nog genoeg hadden.

Joey haakte af. Is hij op eigen houtje naar beneden gegaan, omdat hij genoeg had van Bjorn en Derya? Wat zijn hier de scenario’s?

Eén: dit hele verhaal klopt niet, er is ruzie geweest waarbij Joey om het leven is gekomen, Bjorn en Derya hebben hem ergens in de omgeving gedumpt of begraven of hebben kans gezien hem met een andere auto verder weg te dumpen.

Twee: Joey wilde terug naar de kampeerplek, is verdwaald en onderweg uitgegleden en verongelukt. Zijn lichaam moet daar nog ergens in de buurt liggen.

Drie: Joey heeft de autoweg bereikt en is gaan liften. Daarna kan er van alles gebeurd zijn.

Reactie van Siem:

“Tijdlijn gelezen. Ik mis de cruciale datum waarop, volgens broer Robin, het stel een SMS-bericht heeft gestuurd met de mededeling: “Ik denk dat Joey weer naar Nederland is gegaan, laat me weten als ie over is.”

Dat sms’je ontbreekt inderdaad in de tijdlijn, om ik nergens kan vinden wanneer dat zou zijn verstuurd en aan wie. Er is bijna niets bekend over de bereikbaarheid van de mobiele telefoons, van Bjorn, Derya en Joey. Die van Joey zou vanaf 5 juli al niet meer online zijn geweest.

Derya zou, na het vrijwillig vertrek van Joey, met Bjorn afgesproken hebben dat ze een taxi naar Tarsus zou nemen (het huis van haar oma) als ze elkaar niet meer zouden kunnen vinden, na de zoektocht naar water. Derya nam een taxi. Hoe logisch is dat, terwijl je vent die recent een nier heeft afgestaan, die wanhopig op zoek is naar water, ineens buiten beeld blijft? Dus zonder eerst groot alarm te slaan, maar af te wachten tot een bericht van de Turkse politie dat je man is opgenomen in een ziekenhuis?

Wat zijn hier de scenario’s?

Eén: Beiden zijn ‘beneden’ gearriveerd, afzonderlijk van elkaar. Ruzie gehad? Anders het is volstrekt onverklaarbaar dat Derya alleen is gezien om water te halen en Bjorn niet. Dus: elkaar echt even kwijtgeraakt, waarna Derya zich aan de eerder gemaakte afspraak hield en op eigen gelegenheid naar Tarsus ging en gedacht heeft dat Bjorn zich in z’n eentje wel zou redden, of ook zou proberen naar Tarsus te komen.

Twee: Er was al iets voorgevallen met Joey. Derya wilde daar niets mee te maken hebben en is vertrokken, Bjorn moest het maar oplossen. Hoe en wat is niet bekend.

Drie: Derya is vertrokken, Bjorn ging terug en heeft Joey nog weer ontmoet. Met fataal gevolg. Bjorn heeft dit op nog onbekende wijze opgelost.

Vier: Derya was erbij toen er iets misging met Joey, haar vertrek naar Tarsus was onderdeel van de cover-up.

In deze scenario’s gaan we er min of meer vanuit dat we met weldenkende rationeel handelden personen te maken hebben. Wie de hele gang van zaken, vanaf mei (de niertransplantatie, de aankoop van de grond, de onbezonnen reis, het telefoongesprek van Bjorn, de foto van het geld, de confrontatie met de landeigenaar) even tot zich laat doordringen kan moeilijk anders dan constateren dat het eerder gaat om deels nogal gebrekkig functionerende mensen.

Het is niet uitgesloten dat het inderdaad zo gegaan is als Bjorn en Derya verklaren en dat Joey binnenkort op loopafstand van het kampeerterrein wordt gevonden. Het is niet voor niks dat er nog steeds – en opnieuw – gezocht wordt.

Maar dan blijft vooral die uitgescheurde pagina, uit een agenda, de fantasie prikkelen. Dat blaadje, uit een agenda van 2014, lag in de buurt van de kampeerplek. Dat is haast niet als toeval te verklaren. Van wie was de agenda? Bjorn, Derya, Joey? Op het blaadje staan de naam “Joey H.” en zijn adresgegevens in Haaksbergen. Dat is niet iets dat je zelf in je agenda zet. Is het gebruikt om familie van Joey te bereiken? Maar waarom moest dit blaadje worden uitgescheurd? Als het echt een hot item was en het niet de bedoeling was dat iemand zou weten dat dit eruit gescheurd was, was het niet blijven slingeren.

Het verhaal met de tijdlijn staat hier

14 Reacties

 1. Prom
  11 augustus 2017 - 10:43

  Je zegt dat het niet gebruikelijk is om dit zelf in je agenda te zetten. Toch zit er in de ouderwetse papieren agenda voorin de mogelijkheid om je eigen gegevens in te vullen (persoonlijk memorandum). Saillant detail daarbij, om je fantasie nog meer te prikkelen, onder deze gegevens staat vaak wie te waarschuwen bij noodgevallen. De adressen van andere personen zijn alfabetisch geordend, helemaal achterin de agenda. Kan me alleen bedenken dat je een agenda uit 2014 meeneemt om de adressen die helemaal achterin staan.

  Reply
 2. Wouter
  11 augustus 2017 - 11:20

  Wat mij ook nogal intrigeert is het verhaal van die nieren. De kans dat er tussen partners een match is, is miniem. Dus kan je gerust uitsluiten dat Derya een nier van Bjorn heeft gekregen. Dat roept dan weer de vraag op of Derya bekend was met nierfalen. Kan iemand bevestigen dat zij een transplantatie heeft ondergaan. Kan iemand bevestigen dat Bjorn een transplantatie heeft ondergaan. Of waren ze naar Turkije omdat iemand van de familie van Derya een nier wilde afstaan, om wat voor reden dan ook. En is er een relatie tussen dat nier gedoe en die € 20.000?
  Tja, allemaal vragen..

  Reply
  • marc
   11 augustus 2017 - 13:00

   Hele goeie , het klopt allemaal niet , schatzoekers , drugsgebruikers , huizenbouwers , orgaanhandelaren ?
   Toch snap ik de stilte van Nederland en Justitie niet !

   Reply
  • J.
   11 augustus 2017 - 17:45

   De kans is groot dat Bjorn een nier afgestaan heeft zodat Derya hoger op de lijst kwam voor een donor nier. Dus het wil niet perse zeggen dat Derya Bjorn’s nier heeft.

   Reply
   • C de Wit
    12 augustus 2017 - 01:35

    Echt een onzinnige aanname! Op niets gebaseerd.
    Jij werkt zeker bij De Efteling?

    Reply
 3. marijn
  11 augustus 2017 - 15:11

  Als je net allebei een operatie hebt ondergaan, zou je zeggen dat je het even een poosje rustig aan gaat doen. En niet dat je meteen daarna een huis gaat bouwen in de meest hete periode van het jaar. De keuze om die operaties in Turkije te laten doen is ook opmerkelijk. De procedures zouden daar makkelijker zijn. Is dit werkelijk zo? Welke procedure dan precies? Je zou zeggen dat als het om je eigen lijf gaat, dat je die striktere procedures hier juiste extra zou waarderen. Vreemd. En wie heeft die operaties betaald?

  En dan de landeigenaar. Ook in Turkije zullen er ambtenaren aan te pas komen bij de verkoop van een stuk grond. Dat ga je echt niet cash afrekenen zonder papierwerk. Je zou zeggen dat er een en ander aan voorbereiding aan vooraf zou moeten zijn gegaan in de vorm van een verkoopovereenkomst, schone grondverklaringen etc. En dan blijkt ineens dat er op die grond überhaupt niet gebouwd mag worden. En het stel heeft een puinbak achtergelaten op die kampeerplek. Ik zou verwachten dat je als landeigenaar daar niet zo blij mee bent. Vreemd.

  Dan Obie. Waarom wilde hij aanvankelijk wél mee en later ineens niet? Wat was zijn verwachting bij deze trip? Hij moet redelijk goed geweten hebben geweten hoe lang ze ongeveer weg zouden blijven, wat ze zouden gaan doen, waar ze zouden slapen, wie welke kosten op zich zou nemen enzovoorts. Maar we weten alleen dat hij al snel is uitgestapt.

  En de broer. Die zou heel boos zijn geworden toen er drugsgebruik gesuggereerd werd. Alsof dat een totale verrassing zou zijn. Wonen zijn ouders niet naast Bjorn? Dat huishouden waar het licht altijd brandde? En dan totaal verbaasd en boos zijn als er drugs in het spel blijken te zijn?

  Tante Anita klonk niet erg bezorgd hier in de panelen. HJK moest vooral maar sprookjesboeken gaan schrijven. Dat zijn geen teksten die ik van een bezorgd familielid verwacht wiens neefje al bijna een maand vermist is. De rest van de familie wilde vanaf het begin al geen contact met de media. Alsof je van te voren al weet dat een koe nooit een haas zal vangen. Vreemd.

  Ik mag toch aannemen dat de politie in NL dit soort voor de hand liggende en controleerbare vragen inmiddels allang heeft uitgeplozen.

  Reply
 4. 11 augustus 2017 - 16:29

  Ik lees dat Bjorn naast ouders Joey wonen
  Joey heeft toch geen ouders meer?

  Reply
  • J.
   11 augustus 2017 - 17:46

   Bjorn heeft geen ouders meer.

   Reply
  • Siem
   11 augustus 2017 - 19:28

   Is grote onzin van Marijn.
   De recent overleden vader van Bjorn woonde naast de ouders van Joey.

   Reply
   • marijn
    11 augustus 2017 - 20:38

    Ik zet er toch een vraagteken achter om een bepaalde onzekerheid aan te geven? Waarom begin je meteen te katten? Zijn leestekens al moeilijk voor je? En er zelf compleet op los speculeren.

    Reply
 5. Klaas V.
  11 augustus 2017 - 17:59

  Slechte vertalingen,
  Ze hebben gewoon na een tijdje op de kampeerplek te zijn geweest besloten na het dorp te lopen op zoek naar een garage,vanwege de kapotte versnellingsbak,in NL had hij al geen achteruit meer.
  Het bleek verder dan gedacht en ze hadden niet genoeg water bij zich waarop Joe is teruggekeerd roepend dat hij er genoeg van had en terug ging naar beneden,de andere twee zijn doorgelopen denkend dat het niet ver meer zou zijn,met alle gevolgen van dien,weg kwijt uitdroging na een tijdje achterom kijken vriend weg en denkend dat ie er wel achteraan komt.

  Aangekomen heeft hij ruzie gehad met Alim de eigenaar die al op dag 1 kwaad werd omdat hij zijn geld niet gelijk had,alleen een aanbetaling van €750 en dat was niet volgens afspraak.

  Blijft de vraag waar zijn zijn kleren,want je vertrekt vervolgens niet in je blote kont op weg naar het dorp en de andere twee hebben die niet,voor zover ik heb begrepen,en wel gedacht dat hij was vertrokken naar NL.

  Reply
 6. 11 augustus 2017 - 21:23

  Heft iemand gezien op de facebook pagina van b breukers dat er wel 6 kratten grol s ch bier staan?
  Hij zit er bezopen bij

  Reply
  • Ik InQ
   12 augustus 2017 - 12:57

   en dus? Ik heb ook wel eens een feestje en staan er wat kratten , wat suggereer je nu precies?

   Reply
 7. Fleur
  12 augustus 2017 - 14:09

  Opmerkelijk dat in het tijdsbestek waarop Joey zoek raakt ook Bjorn eveneens zoek is… Vervolgens komt Bjorn weer in beeld met ernstige verwondingen en daardoor een ziekenhuis opname.

  Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.