Blauwvingers druk met Caribisch witwassen

Het bericht trok niet overdreven veel aandacht. Voor 270 miljoen euro witgewassen door een familie van Curaçao. Het begon deze week bij de rechtbank in Zwolle. Waarom daar? Ik kan het nergens terugvinden, maar er kán een goede verklaring zijn. Zwollenaren staan bekend als geldtellers.

Vandaar de bijnaam Blauwvingers. In een ver verleden hadden ze geld tegoed van Kampen en die betaalde dat uit in kleingeld. Zoiets. Er zijn Zwolse koekjes naar genoemd. Blauwvingers dus. Echt het smerigste wat er is op koekjesgebied (maar dat is een kwestie van smaak).

Het gaat dit keer eens niet over drugsgeld, dat is de eerste verrassing. Ook niet om ‘echte criminelen’, maar om een zakenfamilie van Curaçao, Itzhak (51), Omer  (43), Nachman (80) en Izchak  (44) Grynszstein. Het Financieel Dagblad legt het allemaal haarfijn uit. De familie zelf was overigens niet ter zitting verschenen. Irma sloeg Curaçao dan wel over, voorlopig hebben ze in het Caribisch gebied wel even andere dingen om zich druk over te maken.

Het gaat om ‘dollartoerisme’ uit Venezuela. Venezolanen kochten zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie (er is een winkeltje in Amsterdam), maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Die dollars verkochten ze met winst in Venezuela.  

 

1 Reactie

  1. Paul
    7 september 2017 - 11:19

    Het proces is in Nederland omdat het is witgewassen via Nederlandse (fake)-bedrijven. De verdediging heeft daar nogal kritiek op, maar schijnbaar gaat het proces toch gewoon door op Nederlandse bodem.

    Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.